Pemakanan

Endometriosis adalah penebalan dinding rahim. Inilah cara merawatnya

Endometriosis adalah keadaan yang biasanya dialami oleh wanita berusia 30-40 tahun, walaupun sebenarnya boleh dialami oleh wanita pada usia berapa pun. Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk mencegah dan mengatasi gejala endometriosis adalah dengan memperhatikan pengambilan makanan yang dimakan setiap hari. Jadi, apakah pengambilan makanan untuk endometriosis yang baik untuk dimakan atau yang harus dielakkan? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Endometriosis sekilas

Endometriosis adalah penebalan lapisan rahim yang tidak normal (endometrium). Biasanya, lapisan rahim hanya menebal sebelum ovulasi untuk mempersiapkan janin yang berpotensi melekat pada rahim - jika persenyawaan berlaku. Namun, jika tidak ada persenyawaan, endometrium yang menebal akan menumpahkan darah. Ketika itulah tempoh anda bermula.

Dalam kes endometriosis, penebalan kekal menjengkelkan tisu di sekitarnya, menyebabkan keradangan, kista, parut, dan akhirnya gejala. Biasanya, endometriosis menyebabkan kesakitan yang luar biasa semasa haid. Selain itu, beberapa wanita juga mengadu sakit ketika membuang air besar, buang air kecil, atau semasa melakukan hubungan seksual. Dalam kes yang serius, endometriosis juga dapat mencegah kehamilan dan juga kemandulan.

Cadangan makanan terbaik untuk endometriosis adalah…

Selain terapi perubatan, penting bagi anda untuk memperhatikan pengambilan makanan yang akan dimakan setiap hari. Kerana pengambilan makanan yang betul dapat membantu mengatasi keradangan dan kesakitan yang disebabkan oleh endometriosis. Berikut adalah beberapa makanan untuk endometriosis yang sangat disyorkan, iaitu:

1. Serat

Makanan kaya serat membantu meningkatkan sistem pencernaan. Makanan berserat tinggi juga membantu melegakan kembung semasa haid. Makanan berserat tinggi yang mesti ada dalam diet anda merangkumi epal, pisang, beri, alpukat, brokoli, wortel, bayam, oat (bijirin penuh), kacang ginjal, dan jenis kacang lain.

2. Besi

Endometriosis menyebabkan anda berdarah dengan banyak, menjadikan anda kehilangan banyak zat besi. Nah, untuk menggantikan zat besi yang hilang akibat pendarahan, anda mesti makan makanan yang kaya dengan zat besi. Makanan tinggi zat besi yang baik untuk endometriosis adalah daging tanpa lemak, ikan, ayam tanpa kulit, sayur-sayuran hijau berdaun, aprikot, telur, susu dan produk tenusu, kuman gandum, kacang ginjal, kacang almond, dan kacang mete.

2. Asid lemak omega-3

Sifat anti-radang asid lemak omega-3 dapat membantu melegakan gejala sakit dan sakit yang disebabkan oleh endometriosis. Makanan yang kaya dengan asid lemak omega termasuk salmon, tuna, sardin, ikan kod, kerang, minyak biji chia, minyak biji rami, minyak badam, dan sebagainya.

3. Antioksidan

Para penyelidik mendapati bahawa wanita dengan endometriosis cenderung mendapat pengambilan antioksidan dari makanan yang mereka makan setiap hari. Cara terbaik untuk meningkatkan antioksidan dalam makanan anda adalah dengan makan sayur-sayuran dan buah-buahan yang lebih sihat. Makanan yang tinggi antioksidan, terutama mengandung vitamin A, C, dan E termasuk ubi jalar, hati sapi, bayam, wortel, melon, mangga, buah sitrus (seperti jeruk dan lemon), dan sebagainya.

Untuk memastikan pengambilan yang betul, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor atau pakar pemakanan untuk membantu merancang pengambilan diet yang sesuai mengikut keadaan anda.

Makanan untuk dielakkan dari endometriosis

Berikut adalah pelbagai makanan untuk endometriosis yang perlu dielakkan, iaitu:

  • Mengandungi lemak trans tinggi. Kajian menunjukkan bahawa wanita yang makan lebih banyak lemak trans berisiko lebih tinggi terkena endometriosis. Lemak trans terdapat dalam makanan goreng, makanan yang diproses, dan makanan segera.
  • Pengambilan daging merah berlemak. Pelbagai kajian menunjukkan bahawa wanita yang makan terlalu banyak daging merah lebih cenderung mengembangkan endometriosis di kemudian hari.
  • Gluten. Satu kajian yang melibatkan 207 wanita dengan endometriosis menunjukkan bahawa sebanyak 75 peratus peserta melaporkan mengalami kesakitan yang berkurang setelah mengikuti diet bebas gluten.
  • Alkohol. Wanita yang minum alkohol berisiko lebih tinggi terkena endometriosis. Sebenarnya, di kalangan wanita yang mengalami kemandulan (tidak subur), risiko endometriosis adalah 50 peratus lebih tinggi di kalangan wanita yang minum alkohol daripada mereka yang tidak.
  • Kafein. Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Harvard School of Public Health, wanita yang mengonsumsi dua atau lebih cawan kopi sehari, atau empat cawan minuman ringan berkafein per hari, dua kali lebih mungkin mengalami endometriosis.