Pemakanan

Kekurangan Karbohidrat dan Bahayanya |

Anda yang ingin menurunkan berat badan mungkin pernah mendengar diet rendah karbohidrat. Diet ini memerlukan anda mengurangkan pengambilan karbohidrat. Namun, badan yang kekurangan karbohidrat boleh menyebabkan pelbagai masalah penyakit.

Apakah kekurangan karbohidrat?

Karbohidrat adalah sumber tenaga utama badan. Sekiranya badan kekurangan karbohidrat atau kekurangan karbohidrat, ada pelbagai akibat yang boleh timbul, seperti keletihan, sakit kepala, hingga cirit-birit.

Kekurangan karbohidrat jangka panjang boleh menyebabkan tubuh kekurangan serat, vitamin, dan mineral. Kesannya, pelbagai masalah kesihatan bersembunyi kerana badan tidak mendapat cukup nutrisi seperti bau mulut, sakit kepala, dan loya.

Apa yang berlaku apabila badan kekurangan karbohidrat?

Apabila anda tidak mendapat cukup karbohidrat, badan anda akan menggunakan protein dan lemak untuk tenaga. Keadaan ini dikenali sebagai ketosis.

Sekiranya tidak diperiksa, keadaan ketosis akan mengakibatkan penumpukan sebatian keton yang merupakan produk sisa metabolisme lemak. Tahap keton yang berlebihan boleh mencetuskan dehidrasi dan mengganggu keseimbangan sebatian kimia dalam darah.

Akibatnya, kadar glukosa dan keton dalam aliran darah juga meningkat, atau biasanya dikenal sebagai ketoasidosis. Ketoasidosis mengubah sifat darah menjadi berasid yang boleh membahayakan kesihatan.

Itulah sebabnya, jangan terkejut jika anda masih perlu memenuhi keperluan pemakanan harian anda termasuk karbohidrat walaupun anda sedang menjalani diet. Kekurangan karbohidrat boleh mencetuskan pelbagai gejala yang sebenarnya boleh mengganggu program diet anda.

Tanda-tanda kekurangan karbohidrat

Berikut adalah beberapa tanda bahawa badan mempunyai kekurangan karbohidrat yang perlu anda perhatikan.

1. Lemah dan lesu

Salah satu tanda bahawa badan anda tidak mendapat karbohidrat adalah anda merasa lemah dan lesu sepanjang masa. Sebabnya ialah tubuh memerlukan karbohidrat untuk proses pembentukan tenaga, iaitu proses ketika karbohidrat akan diubah menjadi gula darah dalam darah sebagai bahan bakar untuk tubuh, terutama untuk otak dan sistem saraf.

Walaupun begitu, tidak semua glukosa digunakan sebagai tenaga. Sebilangannya akan disimpan di dalam hati, otot, dan sel badan untuk dijadikan sandaran. Sebab itu, anda akan merasakan lemak bukan tenaga ketika mengurangkan sumber karbohidrat.

Kesannya, badan tidak mempunyai cukup tenaga untuk bergerak. Ia juga bertambah buruk kerana anda tidak mempunyai sandaran untuk digunakan.

2. Sembelit

Selain kelemahan dan kelesuan, kekurangan karbohidrat boleh menyebabkan sembelit (sembelit). Ini kerana badan juga kekurangan serat pada masa yang sama.

Sumber karbohidrat bukan selalu makanan berkanji, tetapi anda juga boleh mendapatkannya dalam sayur-sayuran, buah-buahan, dan kacang-kacangan. Walau bagaimanapun, ketiga-tiga jenis makanan mengandungi serat yang tinggi.

Sekiranya anda mengalami sembelit setelah menjalani diet rendah karbohidrat, segera makan karbohidrat kompleks seperti roti gandum dan pasta. Karbohidrat jenis ini sekurang-kurangnya membantu melancarkan pergerakan usus dan mengurangkan risiko sembelit.

3. kekurangan zat makanan

Kekurangan zat makanan ternyata menjadi kesan kekurangan karbohidrat. Pada masa mengurangkan pengambilan karbohidrat, secara tidak langsung anda juga dapat mengurangkan makanan yang tidak hanya kaya dengan karbohidrat.

Contohnya, buah sitrus, brokoli, dan tomato adalah sumber vitamin C yang baik untuk ketahanan badan. Sementara itu, wortel, ubi jalar, ubi jalar, dan aprikot adalah sejenis sumber makanan vitamin A.

Tidak hanya mengandungi vitamin dan mineral, buah-buahan dan sayur-sayuran yang disebutkan juga mengandungi karbohidrat. Dengan mengurangkan makanan ini, tubuh juga dapat menunjukkan gejala kekurangan zat makanan secara beransur-ansur.

4. Berat badan

Salah satu tujuan mengurangkan pengambilan karbohidrat adalah menurunkan berat badan. Anda berjaya mengurangkan berat badan kerana menghadkan karbohidrat. Malangnya, ini tidak bertahan lama.

Sekiranya diet ini dijalankan selama beberapa bulan, terutama ketika anda menjalani gaya hidup aktif, pasti akan berbahaya. Tubuh anda mungkin menyimpan lebih banyak lemak, melambatkan metabolisme anda, dan berisiko mengalami dehidrasi.

Oleh itu, mengurangkan pengambilan karbohidrat bagi anda yang melakukan senaman secara berkala tidak digalakkan. Sebabnya, kaedah ini sebenarnya boleh merosakkan tisu otot dan anda tidak mempunyai cukup tenaga untuk bersenam.

Kesan jangka panjang kekurangan karbohidrat

Tanda-tanda kekurangan karbohidrat yang disebut adalah kesan yang berlaku dalam jangka masa pendek. Dilaporkan dari Saluran Kesihatan yang Lebih Baik, terdapat sebilangan besar kemungkinan kesan jangka panjang kekurangan karbohidrat, termasuk:

  • kenaikan berat badan setelah diet biasa disambung semula,
  • masalah usus kerana pengambilan antioksidan dan serat yang terhad,
  • tidak dapat mengekalkan penurunan berat badan,
  • kolesterol tinggi,
  • kegemukan,
  • penyakit buah pinggang, sehingga
  • osteoporosis.

Pengambilan karbohidrat yang disyorkan semasa berdiet

Berdasarkan garis panduan untuk Kadar Kecukupan Nutrisi dari Kementerian Kesehatan Indonesia, orang dewasa yang sihat disarankan untuk mengambil sekitar 300-400 gram karbohidrat setiap hari.

Perlu diingat bahawa keperluan karbohidrat setiap hari adalah berbeza bergantung pada usia, jantina, dan keperluan kalori harian mereka. Anda boleh mengurangkan pengambilan karbohidrat sebanyak separuh semasa berdiet, iaitu sekitar 150-200 gram sehari.

Secara amnya, nombor ini cukup selamat. Walau bagaimanapun, lebih baik berbincang dengan pakar pemakanan sebelum memulakan diet rendah karbohidrat. Dengan cara itu, anda dapat menurunkan berat badan dengan selamat tanpa perlu risau akan kekurangan nutrien lain.