Pemakanan

5 Faedah Utama Makan Malam untuk Tubuh |

Setiap hidangan mempunyai faedah yang berbeza untuk tubuh. Contohnya, sarapan pagi berguna sebagai pengambilan tenaga untuk memulakan pelbagai aktiviti. Bagaimana dengan faedah makan malam? Dengarkan di sini!

Faedah kesihatan untuk makan malam

Ramai orang mengelakkan makan malam kerana dianggap sebagai pencetus kenaikan berat badan. Makan, ternyata makan malam juga mempunyai faedah penting untuk tubuh, anda tahu! Berikut adalah senarai.

1. Membekalkan pengambilan tenaga

Makan malam adalah pengambilan tenaga terakhir untuk badan kerana anda tidak akan makan lagi sekurang-kurangnya 10 jam atau lebih dari waktu malam sehingga pagi untuk sarapan.

Oleh itu, anda mesti memastikan bahawa anda mempunyai bekalan glukosa yang mencukupi di dalam badan anda untuk digunakan sebagai bahan bakar semasa tidur.

Selalunya, alasan anda bangun di tengah malam adalah ketika kadar gula darah anda turun. Ini menjadikan tubuh harus melepaskan simpanan glukosa yang tersimpan di dalam badan, menyebabkan anda bangun ketika tidur.

Untuk mengatasinya, makanlah makan malam yang tepat dengan gabungan protein (seperti daging atau kacang) dan karbohidrat (seperti nasi hingga sayur-sayuran dan buah) untuk dapat melepaskan glukosa secara stabil ke aliran darah.

2. Menstabilkan mood

Makan malam yang betul juga diperlukan untuk mendapatkan asid amino yang betul. Asid amino berfungsi sebagai neurotransmitter yang membawa mesej ke sistem saraf. Sebatian ini juga berperanan dalam membangkitkan mood.

Salah satu hormon yang terbentuk oleh asid amino, iaitu serotonin, mempunyai kesan pada suasana seperti perasaan selesa, relaks, dan optimisme. Apabila tahap serotonin tidak mencukupi, ini boleh menyebabkan gangguan mood.

Oleh itu, penting semasa makan malam anda makan makanan yang mengandungi protein dan mengimbangkannya dengan pengambilan makanan yang mengandungi karbohidrat tetapi rendah lemak.

Beberapa makanan mengandungi asam amino triptofan yang baik untuk tubuh, seperti ayam, kalkun, tuna segar, kacang soya, kacang, biji, dan pisang.

3. Menyegarkan minda

Dengan kesibukan seharian, kadangkala anda lupa untuk menikmati hidup dengan sederhana. Contohnya, berkumpul dengan keluarga dan orang tersayang.

Manfaat lain dari makan malam adalah menawarkan peluang yang tepat sebagai alat berkumpul untuk menghilangkan keletihan dan tekanan setelah seharian melakukan aktiviti.

Satu kajian yang dilakukan oleh penyelidik Harvard mendapati bahawa keluarga yang makan malam bersama setiap hari mendapat pengambilan nutrien yang mencukupi seperti serat, kalsium, zat besi, vitamin B6 dan B12, vitamin C, dan vitamin E.

Ini kerana makanan yang dimasak di rumah biasanya diproses dengan cara yang betul.

4. Membantu menurunkan berat badan

Manfaat yang ini mungkin tidak pernah anda fikirkan. Tetapi jika dilakukan dengan betul, makan malam sebenarnya dapat membantu anda yang ingin menurunkan berat badan, anda tahu!

Sekiranya anda biasa makan secara berterusan selepas makan malam, cubalah makan makanan ringan yang sihat dengan bahagian yang mencukupi kira-kira sejam selepas makan.

Ini akan membantu anda mengawal selera makan dan mengelakkan anda bangun di tengah malam kerana lapar.

Ingat, jangan tidur segera setelah makan makanan ringan. Tunggu beberapa jam untuk membiarkan perut anda mencerna makanan anda.

5. Membantu menurunkan kadar gula dalam darah pada waktu pagi

Pada waktu pagi, hati akan menghasilkan glukosa tambahan untuk memberi anda tenaga yang anda perlukan untuk menjalankan aktiviti seharian. Proses ini tidak akan menyebabkan gejala bagi orang yang badannya sihat dan normal.

Walau bagaimanapun, proses tersebut mungkin memberi kesan tertentu kepada penghidap diabetes. Kerana, tubuh orang dengan penyakit gula darah tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi untuk mengawal glukosa tambahan dari darah.

Untuk mengurangkan kesan ini, dapatkan makanan ringan rendah gula sebelum tidur. Beberapa kajian menunjukkan makanan ringan sebelum tidur dapat membantu mencegah perubahan gula dalam darah dengan memberikan tenaga tambahan sepanjang malam.

Namun, makanan ringan yang dipilih juga pastinya tidak sewenang-wenangnya. Untuk memastikan keselamatannya, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu.

Peraturan makan malam untuk kekal sihat dan tidak gemuk

Makan pada waktu malam dibenarkan. Hanya dengan itu, anda harus melakukannya dengan betul dengan memperhatikan pengambilan kalori yang diserap oleh badan.

Masa lebih kurang 20 minit untuk badan merasa jika perut kenyang. Oleh itu, makanlah dengan perlahan dan jangan terburu-buru. Ini akan mengelakkan anda makan berlebihan dan berakhir dengan kenyang.

Jangan makan terlalu lewat. Ini kerana semakin lama anda menangguhkan makan malam, semakin besar kemungkinan anda makan berlebihan kerana rasa lapar yang berlebihan.

Cuba makan malam tidak lewat dari jam 8 malam dan jangan tidur sebaik sahaja makan. Beri badan anda 3 jam agar makanan dicerna sebelum anda tidur.

Elakkan juga makanan berlemak pada larut malam. Sebabnya, makanan berlemak tidak baik untuk tubuh.

Makanan yang mengandungi lemak sangat sukar dicerna sehingga boleh menyebabkan gangguan pencernaan, seperti sakit perut, yang dapat mengganggu kualiti tidur anda.