Kehamilan

5 Mitos Bayi Laki-laki dan Perempuan Hamil Mengandung •

Pernahkah anda mendengar mitos mengenai kehamilan? Contohnya, bentuk perut bayi perempuan cenderung bulat, sedangkan bentuk bayi lelaki hamil lebih tajam. Berikut adalah penjelasan mengenai sejumlah mitos yang berkaitan dengan pelbagai ciri mengandung anak lelaki dan perempuan yang perlu anda ketahui.

Mitos mengenai perbezaan antara mengandung anak lelaki dan perempuan

Memetik Sokongan Ibu Bapa Baru, doktor atau bidan dapat menentukan jantina bayi pada usia 18 atau 21 minggu kehamilan (5 bulan mengandung). Sekiranya bayi itu lelaki, skrotum telah turun dari perut. Semasa pada bayi perempuan, faraj sudah terbentuk.

Namun, bolehkah anda mengetahui jantina janin tanpa melakukan ultrasound? Berikut adalah perbezaan antara lelaki dan perempuan hamil yang dapat anda lihat tanpa pemeriksaan ultrasound.

1. Sakit pagi Lebih teruk lagi jika anda mengandung seorang gadis

Sebilangan orang mungkin berpendapat bahawa ciri mengandung bayi perempuan adalah: sakit pagi lebih parah daripada bayi lelaki. Benarkah?

Berdasarkan kajian dari Otak, Tingkah Laku, dan Kekebalan, wanita hamil yang membawa bayi perempuan lebih cenderung mengalami diabetes sakit pagi yang lebih parah.

Selain itu, sistem imun wanita hamil yang membawa bayi perempuan lebih mudah terkena radang akibat bakteria. Ini kerana sistem imun wanita hamil lemah semasa fasa kehamilan.

Walaupun begitu, kajian ini masih kecil, hanya melibatkan 80 wanita hamil (46 mengandung janin lelaki, 34 mengandung janin wanita).

Oleh itu, ia masih memerlukan pemerhatian lebih lanjut untuk mencari hubungan tersebut sakit pagi dan jantina bayi.

2. Tahap tekanan lebih tinggi ketika hamil dengan seorang gadis

Semasa mengandung, mood atau mood wanita hamil tidak stabil dan ada yang percaya ia mempengaruhi jantina bayi.

Berdasarkan kajian dari Kesuburan dan Kemandulan, wanita hamil yang mempunyai bayi perempuan mempunyai tahap kortisol (hormon stres) yang lebih tinggi daripada anak lelaki hamil.

Penyelidikan dari Jurnal Sains Biososial juga meneliti kadar kelahiran bayi lelaki di pulau Zakynthos Yunani setelah gempa bumi tahun 2006. Dua tahun selepas gempa bumi, kadar kelahiran bayi lelaki menurun kerana peningkatan tahap tekanan bagi wanita hamil.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk melihat kesan tekanan terhadap mengandung bayi perempuan.

3. Bentuk perut tajam, ciri mengandung bayi lelaki

Sudah tentu anda pernah mendengar mitos mengenai bentuk perut wanita hamil yang merupakan tanda jantina tertentu. Lalu, adakah benar perut yang tajam adalah tanda bayi lelaki?

Memetik Hospital Winchester, tidak ada hubungan antara jantina bayi dan bentuk perut wanita hamil. Oleh itu, perut bulat atau runcing sebagai tanda mempunyai bayi perempuan dan lelaki, termasuk dalam mitos.

4. Kulit lebih cerah, ciri mengandung bayi perempuan

Sebilangan orang berpendapat bahawa perbezaan antara mengandung anak lelaki dan perempuan dapat dilihat pada keadaan kulit mereka atau cahaya kehamilan . Pautan mitos cahaya kehamilan dengan ciri-ciri hamil dengan bayi perempuan, bukan bayi lelaki, bukan?

Memetik Klinik Mayo, kulit yang lebih cerah semasa kehamilan memang boleh berlaku. Ini kerana jumlah darah meningkat sebanyak 50 peratus dan hormon HCG meningkat.

Peningkatan jumlah darah menjadikan aliran darah ke saluran darah lebih banyak, sehingga menjadikan kulit kenyal dan memerah.

Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang menunjukkan bahawa cahaya kehamilan perbezaan antara mengandung anak lelaki dan perempuan.

5. Bayi lelaki hamil cepat degupan jantung

Adakah benar bahawa degupan jantung yang cepat (140 denyutan seminit) adalah tanda mengandung anak lelaki?

Memetik dari John Hopkins Medicine, tidak ada perbezaan antara degup jantung ketika mengandung anak lelaki dan perempuan. Kira-kira 5 minggu kehamilan, degupan jantung janin hampir sama dengan ibu, sekitar 80-85 denyutan seminit.

Denyut jantung janin meningkat sehingga janin berusia 9 minggu, sekitar 170-200 berdegup seminit. Kemudian melambatkan pada pertengahan kehamilan, 120-160 denyutan seminit. Anda boleh mengesan jantina janin dengan pemeriksaan ultrasound di hospital atau bidan.