Ubat dan Makanan Tambahan

Sekiranya Anda Mengambil Makanan Tambahan Kolagen Setiap Hari? •

Kolagen memainkan peranan penting dalam mengekalkan kekuatan dan struktur badan. Walaupun badan dapat menghasilkan kolagen, kemampuan ini akan terus menurun seiring bertambahnya usia. Untuk memastikan pengambilan kolagen dalam badan dipenuhi, sebilangan orang memilih untuk mengambil suplemen kolagen serbuk. Sekiranya suplemen ini diambil setiap hari? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Gambaran keseluruhan faedah makanan tambahan kolagen

Kolagen adalah protein berserat yang diperlukan oleh kulit anda, tisu penghubung, tulang, tendon, tulang rawan dan juga gigi anda. Terima kasih kepada kolagen, badan anda dapat dihubungkan dan diikat antara satu sama lain sehingga menjadi berstruktur, kuat dan elastik. Secara sederhana, kolagen boleh dipanggil gam yang boleh merekatkan seluruh badan bersama.

Tubuh anda dapat menghasilkan kolagen sendiri secara konsisten. Malangnya, kemampuan ini akan terus menurun seiring bertambahnya usia. Sekiranya seperti itu, kulit anda menjadi longgar, garis-garis halus dan kedutan mulai muncul, dan tulang dan sendi juga lemah. Nah, untuk menyokong peningkatan pengeluaran kolagen, sebilangan orang memilih untuk mengambil makanan tambahan kolagen.

Pada masa ini, terdapat banyak suplemen kolagen yang tersedia di pasaran, mulai dari serbuk, pil, salep atau krim, dan juga suntikan kolagen. Tidak ada banyak kajian yang membuktikan suplemen kolagen, tetapi ada yang menunjukkan bahawa manfaat makanan tambahan ini termasuk:

  • Meningkatkan peredaran darah.
  • Mengekalkan keanjalan kulit dan menggantikan sel kulit mati.
  • Melambatkan penuaan pramatang dengan membantu menyamarkan garis-garis halus di wajah.
  • Mempercepat proses penyembuhan luka atau luka.
  • Membantu melegakan kesakitan artritis dan gejala osteoartritis.
  • Mengekalkan kekuatan tulang dan sendi.
  • Menyuburkan rambut.
  • Kurangkan tanda regangan.

Oleh itu, adakah anda perlu mengambil makanan tambahan ini setiap hari?

Makanan tambahan kolagen menawarkan pelbagai faedah kesihatan, tetapi tidak setiap orang perlu mengambil makanan tambahan ini setiap hari. Sebenarnya, apakah suplemen kolagen diperlukan untuk penggunaan harian bergantung kepada keperluan badan anda.

Itulah sebabnya, sebelum memutuskan untuk mengambil suplemen kolagen, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor dan pakar pemakanan anda. Sebabnya, hanya doktor dan pakar pemakanan yang dapat menentukan sama ada anda benar-benar memerlukan makanan tambahan kolagen atau tidak. Sekiranya setelah berjumpa doktor, diketahui bahawa pengambilan kolagen semula jadi tubuh anda masih kurang, maka anda boleh mengambil makanan tambahan kolagen.

Namun, ada satu perkara yang mesti difahami. Manfaat makanan tambahan ini tidak akan dimaksimumkan jika anda terus mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat. Ini termasuk merokok, gula darah yang tidak terkawal, tidak menggunakan pelindung matahari ketika berada di luar rumah, dan banyak perkara lain yang secara semula jadi boleh merosakkan dan menghalang pengeluaran kolagen di dalam badan anda.

Sekiranya anda mengambil suplemen kolagen tetapi tidak membuat perubahan gaya hidup, ini mungkin seperti mengisi kereta anda dengan gas tetapi anda tidak menukar minyak enjin anda secara berkala.

Oleh itu, jika anda dikehendaki mengambil suplemen ini, ada baiknya anda mengimbangkannya dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Ini dapat dimulakan dengan memperhatikan pengambilan makanan dan senaman secara teratur. Pilih makanan yang mengandungi banyak vitamin A, vitamin C, tembaga, prolin, dan antosianidin yang terdapat dalam sayur-sayuran hijau, beri, kacang dan biji-bijian.