Gigi dan Mulut

Adakah terdapat cara untuk memperbaiki enamel gigi yang rosak?

Seiring bertambahnya usia, hampir semua orang merasakan masalah atau masalah dengan gigi mereka. Perkara ini agak biasa dan cenderung ditanggung sendiri kerana kurang menjaga kesihatan dan kebersihan gigi secara rutin atau berhati-hati. Salah satu masalah pada gigi yang boleh anda alami adalah berlakunya kerosakan pada email gigi.

Lalu, apa yang perlu dilakukan apabila terdapat kerosakan pada enamel gigi? Adakah terdapat kaedah untuk memperbaiki atau memulihkan enamel gigi yang rosak?

Faktor-faktor yang boleh menyebabkan enamel gigi hancur

Enamel adalah lapisan gigi terluar dan merupakan struktur terkuat (paling sukar) di dalam tubuh manusia. Secara sederhana, fungsi enamel gigi adalah melindungi bahagian dalam gigi daripada terkena struktur, suhu, dan sebatian kimia makanan dan minuman yang dimakan.

Walaupun mempunyai struktur yang kuat, enamel masih boleh rosak. Kerosakan boleh berlaku secara kimia atau mekanikal.

Secara kimia

Salah satu penyebab kerosakan gigi adalah makanan dan minuman berasid. Asid boleh timbul dari sisa makanan yang melekat pada gigi dan tidak dibersihkan dengan segera.

Selain itu, refluks atau kenaikan asid perut ketika masalah pencernaan berlaku juga boleh menyebabkan asid menyerang gigi anda.

Tambahan pula, aliran atau pengeluaran air liur yang rendah boleh memberi kesan pada email gigi anda. Ini berlaku kerana air liur berguna untuk membantu membersihkan asid di dalam mulut.

Akhirnya, penggunaan ubat jangka panjang boleh mempengaruhi enamel gigi, seperti menyebabkan perubahan warna gigi.

Secara mekanikal

Makna kerosakan enamel mekanikal adalah kerosakan yang berlaku disebabkan oleh tabiat buruk yang dilakukan oleh diri sendiri. Bermula dari menggosok atau menggosok gigi dengan kerap (menggosok gigi), hingga menggosok gigi terlalu keras dan dengan teknik yang salah. Kebiasaan ini boleh merosakkan enamel gigi jika dilakukan secara berterusan.

Penting untuk memastikan enamel gigi berada dalam keadaan terbaik. Selain berfungsi untuk melindungi bahagian dalam dan tisu gigi, enamel yang rosak tidak dapat diganti oleh tubuh secara semula jadi.

Lalu, adakah cara untuk memperbaiki enamel gigi yang rosak?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, enamel gigi yang rosak tidak dapat diperbaiki secara semula jadi atau oleh badan anda sendiri. Oleh itu, sangat penting untuk sentiasa menjaga kesihatan gigi dan mulut.

Namun, setelah kerosakan berlaku, satu-satunya rawatan adalah dengan bantuan doktor gigi. Sekiranya kerosakan masih agak ringan, doktor biasanya akan mengesyorkan mengisi gigi.

Bagaimana anda mengekalkan struktur enamel gigi?

Pada dasarnya, menjaga kebersihan gigi dan mulut adalah kunci utama dalam menjaga kesihatan gigi. Lebih khusus lagi, berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kerosakan pada enamel gigi:

  • Pergi ke doktor gigi secara berkala untuk mendapatkan fluorida (sejenis mineral) secara topikal (secara langsung) untuk melindungi enamel. Penggunaan fluorida topikal ini mesti dilakukan oleh doktor gigi, kerana jika dos dan tempohnya tidak betul, ia akan menyebabkan fluorosis (garis putih atau bintik-bintik) pada gigi yang boleh merosakkan penampilan.
  • Gosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari pada waktu pagi dan malam menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida , gosok gigi dengan bulu lembut, dan dengan teknik memberus gigi yang betul.
  • Flossing (menggunakan benang gigi) dan berkumur dengan ubat kumur untuk membersihkan gigi dengan teliti.
  • Minum banyak air untuk meneutralkan keadaan berasid di mulut.
  • Kurangkan makanan yang tinggi gula dan asid. Juga, gunakan jerami semasa mengambil minuman berasid untuk mengurangkan hubungan asid dengan gigi anda.
  • Pada pesakit bruxism (kebiasaan menggiling gigi) boleh berjumpa dengan doktor gigi untuk pembuatan dan penggunaannya pelindung mulut (perlindungan mulut dan gigi) pada waktu malam semasa tidur.

Salah satu sebab mengapa anda perlu mengekalkan kekuatan enamel adalah kerana lapisan gigi ini tidak dapat kembali ke keadaan semula setelah kerosakan berlaku. Peranan penting enamel dalam melindungi gigi juga tidak boleh diabaikan, jadi anda perlu memastikan gigi dan mulut sentiasa bersih dan sihat setiap hari.