Kesihatan Seksual

Adakah benar bahawa wanita dengan rambut tebal mempunyai dorongan seks yang tinggi? •

Anda mungkin pernah mendengar mitos bahawa wanita berbulu mempunyai selera seks yang tinggi. Adakah kepercayaan ini benar?

Mengapa wanita boleh mempunyai rambut yang begitu banyak?

Sebilangan besar kajian mengatakan seorang wanita yang mempunyai rambut mempunyai selera makan yang tinggi kerana mempunyai tahap hormon testosteron yang tinggi.

Jumlah rambut di badan wanita juga dapat menunjukkan keadaan perubatan yang disebut hirsutism, yang merupakan gejala PCOS. PCOS sendiri adalah gangguan keseimbangan hormon wanita.

Apa kesannya jika wanita mempunyai testosteron tinggi?

Pada wanita, testosteron dihasilkan secara semula jadi di kelenjar adrenal. Selain mempengaruhi fungsi seksual dan keagresifan, testosteron juga mempengaruhi pertumbuhan rambut halus di alat kelamin, perkembangan otot, simpanan lemak di pinggang, dan pengaturan litar otak sebelum seseorang dilahirkan atau ketika masih dalam kandungan.

Nigel Barber, Ph.D., seorang pensyarah di Birmingham Southern College dan pengarang di Psikologi Hari Ini menunjukkan bahawa apabila wanita mempunyai testosteron tinggi, mereka cenderung lebih kompetitif, lebih mengambil risiko, dan lebih dominan dalam aspek kehidupan sosial mereka.

Kemudian, adakah wanita berbulu pasti mempunyai selera seks yang tinggi?

Testosteron sering disebut sebagai hormon lelaki. Tetapi dalam beberapa kajian baru-baru ini, testosteron sama sekali tidak berkaitan dengan dorongan seks walaupun pada lelaki yang sihat.

Sebaliknya, testosteron tinggi pada wanita tidak banyak berkaitan dengan minat seksual atau gairah. Teori ini diperkuat oleh kajian yang diterbitkan dalam jurnal Archives of Sexual Behavior Sains Langsung. Pasukan penyelidik melaporkan bahawa wanita sihat yang mempunyai testosteron tinggi mempunyai minat yang lebih besar untuk melakukan masturbasi daripada melakukan hubungan seks dengan pasangannya.

Nigel Barber juga mengatakan perkara yang sama. Barber mengatakan bahawa secara amnya rawatan melalui terapi hormon testosteron dosis rendah dapat membantu wanita meningkatkan dorongan seks mereka yang sangat rendah.

Walau bagaimanapun, kajian unik ini tidak semestinya menjadi asas bagi sains yang kukuh saklek. Lebih-lebih lagi, kebanyakan kajian mengenai keinginan dan hormon seksual menggunakan subjek haiwan, atau memberi tumpuan kepada orang yang mempunyai testosteron rendah atau tinggi yang luar biasa dan datang ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

Jadi apa yang mempengaruhi rangsangan seksual wanita?

Sari van Anders, seorang ahli neuroendokrinologi tingkah laku dari University of Michigan, juga mendapati bahawa keinginan untuk melakukan hubungan seks dan melancap adalah dua perkara yang berbeza. Keinginan untuk melakukan hubungan seks timbul dari pelbagai faktor, biasanya kerana banyak pengaruh yang timbul dari hubungan antara wanita dan pasangannya.

Semakin kerap anda melakukan hubungan seks, semakin kuat keinginan seksual anda. Sekiranya anda tidak melakukan hubungan seks, keinginan anda untuk melakukan hubungan seks akan menurun, dan anda akan merasa kurang keinginan.

"Tetapi wanita yang mempunyai testosteron tinggi tetapi dalam hubungan yang tidak bahagia sebenarnya boleh berhenti melakukan hubungan seks," kata Dr. Chris.

Dr. John Moran, pakar disfungsi seksual di Holistic Medical Clinic di London, bersetuju dengan apa yang Dr. Chris. Untuk memahami hasrat seksual wanita, kita perlu melihatnya dari faktor fizikal, psikologi, sosial, dan hubungan.

"Bukan hanya bahagian badan. Ada nafsu, cinta, keintiman, maka ada juga rasa letih, kesibukan, kemarahan atau kebahagiaan seorang wanita, "kata Dr. Moran.

Menurut Moran, kadangkala memberi wanita testosteron tambahan akan meningkatkan selera makan atau libido buat sementara waktu. Namun, jika terlalu kerap, ia sebenarnya akan membuat wanita itu kehilangan hasrat seksualnya. Kesannya akan sama seperti kata Dr. Chris lebih awal.