Kesihatan Seksual

Spermisida, Peranti Kontraseptif untuk Membunuh Sperma |

Anda mungkin sudah biasa dengan pil perancang dalam bentuk kondom dan pil. Namun, adakah anda tahu mengenai spermisida? Spermisida adalah produk kimia dalam bentuk gel, busa, atau krim yang berfungsi untuk mencegah kehamilan.

Bahan kimia dalam spermisida dirancang untuk membunuh sperma sebelum sampai ke rahim, mencegah persenyawaan. Kontraseptif ini mempunyai beberapa kelebihan. Walaupun begitu, anda juga perlu mengetahui kesan sampingan penggunaan spermisida, terutama kesannya terhadap kesihatan seksual.

Bagaimana spermisida berfungsi dalam mencegah kehamilan

Walaupun begitu, hampir semua jenis alat kontraseptif hanya ada Berkesan secara berkesan selama satu jam selepas penggunaan pertama.

Sekiranya anda sudah memasukkannya ke dalam faraj anda tetapi ternyata seks hanya berlaku sejam kemudian, anda perlu memasangnya semula sebelum memulakannya.

Bagi wanita, anda tidak digalakkan membersihkan organ penting dengan sabun cuci vagina ( douche ) selama enam jam selepas hubungan seks menggunakan spermisida.

Untuk fungsinya dalam mencegah kehamilan, spermisida bukanlah kaedah kontrasepsi yang paling berkesan.

Menurut data Kehamilan Amerika, kadar kegagalan penggunaan spermisida mencapai 28% setiap tahun.

Maksudnya, sebanyak 28 dari 100 pasangan yang hanya menggunakan alat ini selama setahun mengalami kehamilan yang tidak dirancang.

Sudah tentu, bilangan ini juga dipengaruhi oleh kemungkinan penggunaan yang tidak betul.

Walau bagaimanapun, para pakar mengesyorkan agar spermisida digunakan bersama dengan alat kontraseptif lain seperti kondom agar lebih berkesan.

Dengan melakukan perlindungan berganda, kadar kegagalan dalam mencegah kehamilan dikurangkan menjadi hanya 3-10%.

Sebagai tambahan kepada kondom, alat kontraseptif lain yang boleh anda gunakan bersama dengan spermisida adalah diafragma dan kondom wanita (topi serviks).

Selain itu, alat ini perlu diletakkan di dekat serviks sehingga kemungkinan sperma memasuki rahim lebih kecil.

Dengan menggunakan bentuk kontrasepsi lain, spermisida boleh menjadi pilihan kawalan kelahiran bukan hormon yang selamat bagi anda yang tidak dapat menggunakan alat kawalan kelahiran hormon.

Adakah terdapat kesan sampingan dari menggunakannya?

Penting untuk mengetahui bahawa spermisida yang digunakan tanpa kondom tidak berkesan untuk mencegah penularan penyakit kelamin.

Sebabnya, bahan kimia ini tidak menyekat hubungan antara kulit atau antara cecair badan.

Untuk mengelakkan sepenuhnya penularan penyakit menular seksual, anda masih perlu menggunakan kondom walaupun anda telah menggunakan spermisida.

Selain itu, beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul dari penggunaan spermisida adalah seperti berikut:

  • kerengsaan faraj,
  • luka kemaluan,
  • risiko menularkan HIV atau penyakit kelamin lain (dari luka genital terbuka),
  • kerengsaan kulit di sekitar alat kelamin, dan
  • jangkitan saluran kencing (UTI).

Kesan sampingan spermisida lebih berisiko apabila kontraseptif ini digunakan terlalu kerap.

Pada sesetengah orang, alat kontraseptif ini boleh mencetuskan reaksi alergi pada alat kelamin seperti gatal-gatal, sensasi terbakar pada kulit, dan kemerahan.

Sementara itu, keadaan berjangkit boleh berlaku kerana spermisida dapat mengganggu keseimbangan bakteria di sekitar alat kelamin.

Sebagai kontraseptif, spermisida mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Sekiranya anda ingin menggunakan alat ini untuk menunda merancang kehamilan, pastikan penggunaannya sesuai dan sesuai dengan pilihan dan keadaan kesihatan anda dan anda.