Penyakit berjangkit

Parvovirus Merupakan Virus Yang Menyebabkan Penyakit Kelima Pada Kanak-kanak Kecil

Selain bakteria dan kulat, virus juga menjadi sumber pelbagai penyakit. Terdapat banyak sekali dan boleh didapati di mana sahaja, salah satunya adalah parvovirus. Sekiranya badan anda terdedah kepada virus ini, penyakit apa yang akan ditimbulkannya? Dapatkan jawapan di bawah.

Apa itu parvovirus?

Parvovirus adalah virus yang boleh menjangkiti haiwan peliharaan dan juga manusia. Terdapat juga banyak jenis. Jenis virus yang hanya dapat menjangkiti manusia adalah parvovirus b19, sementara taring parvovirus tipe 2 secara khusus menyerang haiwan peliharaan.

Virus ini sangat berjangkit. Walau bagaimanapun, parvovirus yang terdapat pada haiwan tidak akan menular dan menyebabkan penyakit pada manusia. Sebaliknya.

Bagaimana ia dihantar?

Sama seperti virus influenza, parvovirus B19 juga disebarkan melalui udara atau melalui titisan air liur.

Apabila virus masuk ke dalam tubuh, virus ini dapat menyebar melalui darah dan menyebabkan jangkitan. Sekiranya ibu hamil terdedah kepada virus ini, ibu boleh menyebarkan virus tersebut kepada bayi di dalam kandungannya.

Orang cenderung terdedah kepada virus ini semasa musim peralihan, dari musim hujan hingga musim kemarau. Berbanding dengan orang dewasa, virus ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak.

Apa yang berlaku sekiranya badan terdedah kepada parvovirus?

Jangkitan Parvovirus B19 adalah penyebab penyakit kelima yang paling biasa pada kanak-kanak. Penyakit kelima (eritema infectiosum) adalah penyakit yang menyebabkan gejala khas ruam merah lebar pada kulit pipi seolah-olah telah ditampar. Kanak-kanak yang dijangkiti virus ini biasanya akan mengalami demam, sakit perut, sakit kepala, dan hidung berair sebagai tanda awal.

Kemudian, ruam akan muncul beberapa hari kemudian. Ruam tidak hanya muncul di pipi, tetapi juga boleh merebak di lengan, paha, punggung, dan telapak kaki. Ruam boleh muncul dan hilang dalam kira-kira tiga minggu. Tetapi ia juga boleh menjadi lebih daripada itu, jika anak menghabiskan terlalu banyak waktu di bawah sinar matahari.

Sementara itu, jika orang dewasa dijangkiti pavovirus B19, ruam di pipi cenderung tidak berlaku. Gejala yang paling ketara adalah sakit sendi dengan bengkak. Sakit sendi paling kerap berlaku di tangan, pergelangan tangan, lutut, atau pergelangan kaki.

Orang yang lemah sistem imun dan janin yang dijangkiti pavovirus ini boleh menyebabkan anemia. Sementara itu, jika penderita anemia dijangkiti virus ini, komplikasi serius dapat terjadi kerana pengeluaran sel darah merah menurun.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌