Kesihatan wanita

Bikini Waxing, Kenali Manfaat dan Kesan Sampingan pada Faraj

Bagi sesetengah wanita, rambut di sekitar kawasan kemaluan sering tidak selesa. Terutama semasa anda bercuti ke pantai dan memakai baju renang jenis bikini. Tidak jarang, wanita melakukan bikini waxing di kawasan kemaluan. Walaupun kaedah ini dapat mencantikkan penampilan organ seks wanita, masih ada kesan sampingan yang perlu anda ketahui.

Jenis waxing bikini

Terdapat beberapa jenis waxing mengikut bentuk dan kawasan penyingkiran rambut.

  • Bikini tradisional lilin, keluarkan rambut yang keluar dari kawasan bikini.
  • Lilin bikini yang dilanjutkan , menarik rambut 5 cm dari dalam garis bikini.
  • Lilin separa Brazil, menghilangkan rambut di pangkal paha, punggung, dan labia (bibir faraj). Meninggalkan satu garis menegak ke arah pusar.
  • Lilin Brazil sepenuhnya, mengeluarkan semua rambut dari pangkal paha ke labia tanpa tinggal.

Sekiranya terdapat rambut yang tersisa ketika melakukan bikini waxing , pekerja kesihatan atau klinik kecantikan akan membersihkannya dengan bantuan benang (menjalar).

Kelebihan lilin bikini

Memetik dari American Academy of Dermatology Association (AAD), terdapat pelbagai faedah: waxing untuk kesihatan kulit.

  • Mengeluarkan sel kulit mati dari lapisan atas kulit.
  • Meningkatkan pengeluaran kolagen.
  • Tidak menyebabkan kerengsaan pada kulit apabila dilakukan dengan betul.
  • Rambut yang tumbuh akan lebih lembut dan nipis daripada sebelumnya.

Waxing, termasuk di kawasan wanita, mempunyai sistem penarik rambut ke akar. Inilah yang menjadikan tekstur rambut lebih lembut selepas itu.

Kesan sampingan lilin bikini

Terdapat banyak kebaikan prosedur yang satu ini, tetapi ada juga kesan sampingannya. Bukan hanya pada vagina, kesan sampingan ini juga boleh mencetuskan masalah kesihatan yang lain. Inilah penjelasannya.

Kemerahan

Waxing memang menjadikan kawasan feminin lebih kemas, tetapi rawatan ini bukan untuk semua orang.

Sebabnya, tidak semua orang boleh menahan kesan sampingan bikini waxing , salah satunya adalah kemerahan pubis dan faraj.

Kemerahan pada kulit akan berlaku tidak lama kemudian waxing dan akan hilang dalam satu hari atau 24 jam.

Biasanya, pekerja kesihatan atau klinik waxing akan memberikan losyen khas untuk menghilangkan kemerahan yang kadangkala agak menyakitkan ketika digunakan.

Folliculitis

Penyelidikan di Jurnal Dermatologi Antarabangsa menunjukkan bahawa salah satu kesan sampingan dari waxing adalah folikulitis, keadaan keradangan pada folikel rambut.

Folliculitis mempunyai lebam merah, bersaiz kecil dengan hujung putih yang dipenuhi nanah.

Keadaan ini tidak berbahaya, tetapi selalunya tidak selesa kerana gatal dan sakit.

Sekiranya anda mengalami ini, anda boleh memampatkan kawasan kemerahan dengan air suam selama 15-20 minit, tiga kali sehari.

Rambut tumbuh

Kesan sampingan bikini waxing yang agak tidak selesa adalah rambut yang tumbuh ke dalam atau rambut yang tumbuh ke dalam.

Keadaan ini biasanya muncul di kawasan yang sering anda cukur, seperti ketiak, kaki, dan kawasan kemaluan. pada lelaki, rambut yang tumbuh ke dalam Ia sering terjadi di kawasan janggut, seperti pipi, dagu, dan leher.

Dalam jurnalPenyelidikan Umum GinekologiDalam kajian ini, terdapat kajian yang dilakukan terhadap 333 wanita dengan rentang usia 16-40 tahun yang sering mencukur dan mencabut rambut organ intim mereka.

Akibatnya, 60 peratus dari mereka mengalami rambut tumbuh ke dalam atau rambut yang tumbuh ke dalam .

Wanita berlebihan berat badan atau gemuk yang sering memakai bikini waxing atau mencukur rambut kemaluan, dua kali lebih mungkin mengalami ini.

Rambut tumbuh boleh berlaku kerana proses menarik kulit dengan ketat ketika waxing . Ini membolehkan rambut meresap ke dalam kulit.

Jangkitan kelamin

Jangkitan jenis ini paling kerap berlaku pada orang dewasa yang aktif secara seksual. Walaupun terasa mengerikan, jangkitan kelamin boleh menjadi kesan sampingan bikini waxing .

dalam jurnal Jangkitan Menular Seksual Terdapat kajian yang dilakukan terhadap penduduk Amerika Syarikat yang berumur 18-65 tahun.

Responden adalah lelaki dan wanita yang sering melakukan rawatan pada organ intim mereka, termasuk bikini waxing .

Dari 7,580 responden, 84 peratus wanita kerap memotong rambut kemaluan mereka dan sering mengalami trauma pada kulit.

Sebab, wanita yang baru sahaja melakukan bikini waxing dan terdapat luka di pubis atau labia (bibir vagina), terdedah kepada jangkitan kuman dari organ intim pasangan.

Anda boleh menangkapnya dari seseorang yang sihat dan tidak tahu anda mempunyai jangkitan.

Waxing termasuk penjagaan kulit yang sangat khusus dan tidak semua wanita sesuai.

Sekiranya anda ingin mencuba waxing bikini atau brazilian untuk pertama kalinya, berjumpa doktor atau kakitangan klinik yang dipercayai terlebih dahulu.