Kesihatan

Bukan Sekadar Rogol, Ini Berbagai Jenis Gangguan Seksual

Menurut Komnas Perempuan, gangguan seksual merujuk kepada tindakan bernuansa seksual yang disampaikan melalui hubungan fizikal atau bukan fizikal, yang mensasarkan tubuh seksual atau seksualiti seseorang. Tindakan ini termasuk bersiul, menggoda, komen atau komen yang bersifat seksual, memaparkan bahan-bahan pornografi dan keinginan seksual, menyentuh atau menyentuh bahagian badan, gerak tubuh atau isyarat yang bersifat seksual, menyebabkan rasa tidak selesa, tersinggung, merasa terhina, dan boleh menyebabkan kesihatan dan keselamatan masalah.

Gangguan seksual bukan hanya mengenai seks. Inti masalahnya adalah penyalahgunaan kuasa atau kewibawaan, walaupun pelaku mungkin berusaha meyakinkan mangsa dan dirinya sendiri bahawa tingkah lakunya yang kasar sebenarnya adalah tarikan seksual dan keinginan romantis. Sebilangan besar gangguan seksual dilakukan oleh lelaki terhadap wanita. Walau bagaimanapun, terdapat juga kes pelecehan wanita terhadap lelaki, dan juga dengan jantina yang sama (lelaki dan wanita).

Jenis gangguan seksual

Mengikut kategori, gangguan seksual dibahagikan kepada 5 jenis, iaitu:

 1. Gangguan gender : Pernyataan dan tingkah laku seksis yang menghina atau merendahkan wanita. Contohnya termasuk komen menghina, gambar atau teks yang merendahkan wanita, lelucon atau humor lucah mengenai seks atau wanita secara umum.
 2. Tingkah laku menggoda : Tingkah laku seksual yang menyinggung perasaan, tidak sesuai, dan tidak diingini. Contohnya termasuk kemajuan seksual yang tidak diinginkan berulang kali, bersikeras makan malam, minuman, atau tarikh, menghantar surat dan panggilan telefon tanpa henti walaupun ditolak, dan jemputan lain.
 3. Rasuah seksual : Permintaan untuk aktiviti seksual atau tingkah laku lain yang berkaitan dengan seks dengan janji mendapat ganjaran. Rancangan mungkin terang-terangan atau halus.
 4. Paksaan seksual : Paksaan aktiviti seksual atau tingkah laku lain yang berkaitan dengan seks dengan ancaman hukuman. Contohnya termasuk penilaian pekerjaan negatif, pencabutan promosi pekerjaan, dan ancaman kematian.
 5. Kesalahan seksual : Kesalahan seksual yang serius (seperti menyentuh, merasakan, atau merebut secara paksa) atau serangan seksual.

Mengikut tingkah laku mereka, gangguan seksual terbahagi kepada 10 jenis, iaitu:

 1. Komen seksual mengenai badan anda
 2. Permintaan seksual
 3. Sentuhan seksual
 4. Grafiti seksual
 5. Isyarat seksual
 6. Jenaka kotor seksual
 7. Menyebarkan khabar angin mengenai aktiviti seksual orang lain
 8. Menyentuh diri anda secara seksual di hadapan orang lain
 9. Bercakap mengenai aktiviti seksual sendiri di hadapan orang lain
 10. Memaparkan gambar, cerita, atau objek seksual

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda merasa terganggu?

Tidak ada satu cara untuk bertindak balas terhadap gangguan. Setiap keadaan berbeza, dan hanya anda yang dapat menilai masalahnya dan memutuskan tindak balas terbaik. Rakan-rakan, pegawai tindakan afirmatif, pejabat HR, dan kumpulan wanita dapat menawarkan pelbagai maklumat, nasihat dan sokongan, tetapi hanya anda yang dapat memutuskan apa yang terbaik untuk anda. Satu-satunya perkara yang boleh anda yakinkan ialah mengabaikan keadaan tidak akan menyebabkan masalah anda hilang begitu sahaja.

Perkara yang paling penting adalah jangan menyalahkan diri sendiri atas masalah yang berlaku, kerana ini bukan salah anda. Letakkan kesalahan di mana ia berada, iaitu pada orang yang telah mengganggu anda. Menyalahkan diri sendiri boleh menyebabkan kemurungan dan itu tidak akan membantu anda menangani situasi tersebut.

Pelbagai strategi yang boleh dilakukan:

 • Katakan "tidak" dengan tegas kepada penyerang.
 • Beritahu seseorang apa yang berlaku kepada anda, jangan simpan sendiri. Dengan berdiam diri, masalah anda tidak akan dapat diselesaikan. Apa yang dapat menolong anda ialah anda bukan satu-satunya mangsa yang diganggu. Bercakap boleh membantu anda mencari sokongan serta melindungi orang lain daripada menjadi mangsa seterusnya.
 • Ketahui siapa yang bertanggungjawab menangani gangguan di kawasan atau wilayah anda. Hampir semua organisasi mempunyai polisi untuk kes gangguan seksual.
 • Sekiranya anda mengalami tekanan psikologi yang teruk, anda mungkin dapat berjumpa dengan ahli psikologi atau ahli terapi yang merupakan profesional kesihatan mental dan memahami masalah yang disebabkan oleh gangguan seksual.

BACA JUGA:

 • 8 Trauma Fizikal dan Mental Kerana Kekerasan Seksual
 • Panduan Apa Yang Perlu Dilakukan Setelah Mengalami Keganasan Seksual
 • Cara Mengajar Anak-anak untuk Melindungi diri dari Kekerasan Seksual