Pemakanan

Sumber Karbohidrat yang Sihat: Nasi, Mie, Roti, Atau Pasta?

Bagi anda yang sedang menjalani diet, menjalani diet khas, atau mempunyai alahan, tentu saja, anda tidak boleh memilih sumber karbohidrat. Masalahnya, sumber karbohidrat yang anda pilih akan menentukan kesihatan tubuh. Memilih makanan ruji yang salah boleh membawa akibat yang serius, misalnya, gula darah meningkat. Baiklah, perhatikan maklumat berikut agar anda tahu sumber karbohidrat paling sihat yang boleh anda pilih.

Membandingkan nasi, mee, pasta dan roti

Sebilangan besar makanan ruji berasal dari biji-bijian. Contohnya, nasi dari beras, atau mi, pasta, dan roti dari tepung gandum. Untuk membandingkan karbohidrat mana yang paling sihat, anda harus mempertimbangkan berapa banyak kalori, serat, vitamin dan mineral yang mereka tawarkan. Berikut adalah perinciannya.

Dari segi kalori

Dalam 100 gram beras (putih), anda boleh mendapatkan 175 kalori. Walaupun dalam 100 gram mi telur yang dimasak, anda boleh mendapatkan 90 kalori. Dalam 100 gram pasta yang dimasak, seperti spageti atau makaroni, terdapat 131 kalori. Sekiranya anda memilih 100 gram (tiga keping besar) roti putih, anda mendapat 265 kalori.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa makan nasi dan roti putih boleh membuat anda kenyang kerana kalori cenderung lebih tinggi. Sementara itu, jika anda ingin menurunkan berat badan, mee dan pasta adalah pilihan kalori yang lebih rendah.

Namun, biasanya orang cenderung makan mee dan pasta dalam jumlah yang besar sehingga kenyang. Sebenarnya, jika anda makan mi dan pasta secara berlebihan, anda mungkin mendapat lebih banyak pengambilan kalori daripada 100 gram beras atau roti.

Dari segi serat

Dalam 100 gram beras putih, terdapat 0.4 gram serat. Dalam 100 gram mi telur yang dimasak, terdapat 1.2 gram serat. Jumlah pasta yang sama mengandungi 1.8 gram serat. Manakala tiga kepingan besar roti putih mengandungi 2.7 gram serat. Jadi sebagai perbandingan, roti dan pasta adalah yang mengandungi lebih banyak serat untuk badan.

Dari segi vitamin dan mineral

Nasi putih kaya dengan vitamin B6, kalsium, zat besi, dan magnesium. Sementara mi telur mengandungi vitamin B12, vitamin D, kalsium, zat besi, dan magnesium. Untuk pasta, anda boleh mendapatkan vitamin B12, zat besi, dan magnesium. Berbanding dengan sumber karbohidrat lain, roti putih mengandungi kalsium dan zat besi tertinggi. Roti putih juga menawarkan vitamin B6, zat besi, dan magnesium.

Jadi jika anda memerlukan pengambilan vitamin dan mineral yang tinggi, roti putih boleh jadi jawapannya. Namun, perlu diingat bahawa vitamin dan mineral dari makanan ruji saja tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan pemakanan harian anda. Anda masih perlu mengambil sumber vitamin dan mineral lain. Contohnya sayur-sayuran, buah-buahan, daging, dan kacang-kacangan.

Pilih sumber karbohidrat yang paling sihat untuk anda

Apa-apa makanan ruji jika dimakan dalam jumlah yang berpatutan boleh menyihatkan tubuh. Sebabnya, setiap makanan ruji mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar harus memilih antara empat sumber karbohidrat ini, sesuaikan dengan keperluan peribadi anda.

Contohnya, anda menghidap diabetes. Kami mengesyorkan memilih sumber karbohidrat yang rendah kalori, seperti pasta. Sekiranya anda menghadapi masalah pencernaan, anda boleh makan karbohidrat berserat tinggi, iaitu roti. Atau adakah anda lemas kerana kekurangan mineral? Mie telur dan roti boleh menjadi pilihan yang lebih bijak. Sementara itu, jika anda kekurangan tenaga atau gula darah rendah, beras putih akan membantu menstabilkan kadar gula darah sambil meningkatkan tenaga.

Lebih baik jika anda mengubah jenis makanan ruji setiap hari. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan khasiat yang lebih pelbagai. Cuba jangan terlalu bergantung pada nasi atau roti sahaja.