Kanser

Kanser Payudara pada Lelaki: Sebab, Gejala dan Rawatan

Mungkin ramai di antara anda berpendapat bahawa barah payudara hanya berlaku pada wanita. Bagaimanapun, perkara ini tidak berlaku. Kanser payudara pada lelaki adalah mungkin. Apa yang menyebabkannya? Lalu, bagaimana mengenali simptom dan kemungkinan rawatan?

Kanser payudara boleh berlaku pada lelaki

Sama seperti wanita, lelaki juga mempunyai sel dan tisu payudara, yang membolehkan sel barah tumbuh dan berkembang di kawasan ini. Walau bagaimanapun, payudara pada lelaki tetap rata dan kecil dan tidak menghasilkan susu.

Lelaki juga boleh mengalami ketulan di payudara. Secara amnya, ketulan pada payudara lelaki disebabkan oleh keadaan yang disebut ginekomastia. Keadaan ini sangat normal dan tidak barah.

Walau bagaimanapun, benjolan pada payudara lelaki juga boleh disebabkan oleh barah. Kanser payudara pada lelaki bermula apabila sel-sel dalam tisu payudara tumbuh secara tidak normal dan tidak terkawal.

Sel-sel barah ini kemudian membentuk tumor di payudara, yang dapat menyerang tisu yang sihat dan kelenjar getah bening yang berdekatan, atau bahkan ke organ-organ lain yang jauh.

Sebilangan besar kes barah pada lelaki adalah sejenis barah payudara karsinoma duktal mengembang (invasif) (IDC). Walau bagaimanapun, seorang lelaki juga mungkin didiagnosis dengan jenis kanser payudara yang lain, seperti barah payudara yang meradang atau penyakit Paget.

Kanser jenis ini pada lelaki adalah penyakit yang jarang berlaku. Dilaporkan dari Breastcancer.org, hanya sekitar satu peratus daripada jumlah kes barah payudara, yang berlaku pada lelaki. Pada tahun 2020, jumlah kes dianggarkan mencecah 2,620 dan 520 daripadanya dianggarkan telah meninggal dunia akibat penyakit ini.

Penyebab barah payudara pada lelaki

Sehingga kini, tidak jelas apa yang menyebabkan barah payudara pada lelaki. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit ini. Faktor-faktor ini merangkumi:

1. Umur

Risiko barah payudara meningkat seiring bertambahnya usia. Sebilangan besar kes barah payudara yang dialami oleh lelaki dijumpai pada usia 60-70 tahun.

2. Genetik dan sejarah keluarga

Gen yang tidak normal (bermutasi) boleh diturunkan dari ibu bapa ke anak. Adapun salah satu gen yang boleh diwarisi, yang membuat lelaki berisiko lebih tinggi terkena barah payudara, adalah mutasi BRCA2.

Dengan kata lain, jika seorang lelaki mempunyai ibu bapa atau ahli keluarga, terutama lelaki lain dalam keluarga, yang mempunyai sejarah barah payudara, lelaki itu berisiko tinggi mengalami perkara yang sama.

3. Estrogen

Lelaki cenderung mempunyai kadar hormon estrogen yang lebih rendah daripada wanita. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, tahap estrogen lelaki dapat meningkat. Sementara itu, seperti wanita, kadar estrogen yang tinggi dapat meningkatkan risiko barah payudara pada lelaki.

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan lelaki mempunyai tahap estrogen yang tinggi, terapi hormon, kegemukan, alkoholisme, dan gangguan hati atau penyakit.

Faktor risiko lain adalah kerana keadaan perubatan yang jarang berlaku yang mempengaruhi genetik lelaki, yang disebut sindrom Klinefelter. Sindrom Klinefelter adalah keadaan kongenital, yang bermaksud bahawa lelaki dengan keadaan ini akan menghasilkan testosteron kurang daripada biasa.

4. Risiko pekerjaan

Lelaki yang bekerja di bawah suhu panas untuk waktu yang lama mempunyai risiko dua kali ganda terkena barah payudara daripada lelaki yang bekerja di tempat yang sejuk. Beberapa contoh karya tersebut termasuk:

 • Pengimpal, pandai besi.
 • Pekerja keluli.
 • Pekerja kilang automotif.

Anggapan awal adalah bahawa pendedahan haba yang konsisten akan merosakkan testis, mengakibatkan kenaikan kadar estrogen. Anggapan lain adalah bahawa persekitaran kerja panas biasanya melibatkan aktiviti sebatian kimia tertentu yang dapat meningkatkan risiko barah jenis ini pada lelaki.

Walau bagaimanapun, alasan sebenar untuk ini masih belum jelas. Penemuan ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

5. Sinaran

Lelaki yang menjalani prosedur radioterapi (menggunakan sinar-x dosis tinggi) ke dada berisiko lebih tinggi terkena barah payudara.

Menyedari gejala barah payudara pada lelaki

Gejala barah payudara pada lelaki umumnya sama seperti pada wanita, iaitu adanya benjolan keras pada satu payudara. Benjolan ini biasanya terletak di bawah puting dan areola (lingkaran gelap di sekitar puting) dan tidak menyakitkan.

Selain itu, beberapa gejala lain juga dapat dirasakan, seperti:

 • Puting terbalik atau puting masuk.
 • Puting atau kulit di sekelilingnya menjadi keras, merah, atau bengkak.
 • Luka atau ruam pada puting dan areola yang tidak sembuh.
 • Pelepasan dari puting susu.
 • Terdapat ketulan kecil di ketiak kerana kelenjar getah bening yang membesar di kawasan tersebut.

Sekiranya sel-sel barah telah merebak (metastasized) ke organ-organ tubuh lain, seperti tulang, hati, atau paru-paru, anda mungkin mengalami gejala lain, seperti sakit tulang, sesak nafas, merasa letih sepanjang masa, atau kulit gatal dengan mata bengkak.kuning.

Sekiranya terdapat benjolan di payudara atau gejala lain seperti yang dinyatakan di atas, anda harus segera berjumpa doktor. Walaupun benjolan di payudara tidak selalu barah. tetapi pemeriksaan dan rawatan masih diperlukan. Sel-sel kanser yang lebih awal dijumpai, semakin besar kemungkinan anda akan disembuhkan.

Cara mendiagnosis barah payudara pada lelaki

Doktor akan melakukan beberapa ujian atau pemeriksaan untuk barah payudara untuk menentukan diagnosis penyakit ini. Ujian yang boleh dilakukan untuk mengesan barah payudara lelaki termasuk:

 • Pemeriksaan payudara klinikal.
 • Mamografi.
 • Ultrasound payudara.
 • MRI payudara.
 • Biopsi, terutamanya untuk menentukan jenis dan tahap barah payudara.

Ujian lain juga mungkin diperlukan, terutamanya jika barah payudara telah merebak ke organ lain. Sebilangan ujian ini, seperti sinar-X dada, imbasan CT, atau imbasan tulang.

Rawatan barah payudara pada lelaki

Doktor biasanya akan merancang rawatan barah payudara berdasarkan jenis dan peringkat barah dan keadaan kesihatan anda secara keseluruhan. Pilihan rawatan ini termasuk:

 • Pembuangan tisu payudara secara pembedahan (mastektomi), termasuk penyingkiran kelenjar getah bening di sekitar ketiak.
 • Radioterapi atau terapi radiasi untuk barah payudara. Terapi ini boleh dilakukan selepas pembedahan untuk membuang sel-sel barah yang tersisa di payudara, otot dada, atau ketiak.
 • Kemoterapi barah payudara. Prosedur ini biasanya dilakukan selepas pembedahan untuk membunuh sel barah yang mungkin telah merebak di luar payudara lelaki.
 • Terapi hormon. Terapi hormon pada lelaki biasanya menggunakan ubat tamoxifen. Ubat terapi hormon lain yang biasa digunakan untuk wanita belum terbukti berkesan untuk lelaki.
 • Terapi yang disasarkan. Ubat yang sering digunakan dalam prosedur rawatan ini adalah trastuzumab (Herceptin).

Dengan pelbagai rawatan ini, barah payudara lelaki masih mungkin dapat disembuhkan, terutamanya jika dijumpai pada peringkat awal. Namun, peluang untuk pulih dari barah payudara akan berkurang apabila sel-sel barah telah menyebar di luar tisu payudara.

Dalam keadaan ini, rawatan biasanya diperlukan untuk memperlambat pertumbuhan sel barah dan memanjangkan jangka hayat. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda menemui simptom barah payudara tertentu.

Di samping itu, anda juga mesti mengamalkan gaya hidup sihat untuk mengurangkan risiko dan mencegah barah payudara, termasuk pada lelaki. Kurangkan pengambilan alkohol dan jaga berat badan yang ideal, terutamanya jika anda mempunyai risiko tinggi barah payudara dari faktor genetik atau penyakit yang diwarisi.