Alahan

4 Petua Mudah untuk Mencegah Kulit Gatal dari Makanan

Kulit gatal yang selalu tergores boleh menyebabkan lecet dan risiko jangkitan. Itulah sebabnya, daripada merawatnya, lebih baik anda mencegahnya. Bukan sahaja kering, kulit gatal juga boleh disebabkan anda salah makan. Sebab itu, ikuti 4 petua ini untuk mengelakkan gatal kerana makanan di bawah.

Hubungan antara makanan dan keadaan kulit gatal

Makanan tertentu sebenarnya boleh menjadi salah satu penyebab kulit gatal. Mungkin, ada zat yang membuat anda alergi terhadap makanan ini.

Keadaan ini dikenali sebagai alahan makanan. Gejala biasanya muncul ketika anda memakan bahan tertentu atau menyentuhnya.

Keadaan ini berlaku apabila badan bertindak balas secara berlebihan terhadap bahan-bahan tertentu yang memasuki badan. Selain gatal, kulit juga boleh menyebabkan tompok merah dan bengkak.

Sekiranya anda mempunyai alahan makanan, tentu saja, pilihan makanan mesti dipertimbangkan untuk mengelakkan gatal akibat alahan.

Selain itu, makan banyak makanan dengan bahan-bahan tertentu juga dapat menjaga kesihatan kulit sehingga dapat mengurangkan kejadian gatal pada kulit.

Petua untuk mengelakkan kulit gatal dari makanan

Anda dapat mengelakkan kulit gatal dengan mudah kerana alahan makanan. Caranya adalah dengan memperhatikan makanan yang anda makan, termasuk cara penyediaannya.

Untuk itu, pertimbangkan beberapa petua untuk mengelakkan gatal akibat alahan makanan di bawah.

1. Elakkan makanan yang menyebabkan alahan

Sekiranya kulit gatal anda disebabkan oleh alahan makanan, anda harus mengelakkan makanan yang anda alah. Ini adalah kunci untuk mengelakkan kulit gatal dari makanan.

Umumnya, makanan yang menyebabkan alahan adalah makanan laut, susu lembu, telur, soya, dan banyak lagi.

Anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis yang tepat. Elakkan memproses makanan dari bahan yang menyebabkan anda alergi.

Selain tidak memakannya, juga elakkan menyentuhnya dengan kulit secara langsung. Contohnya, orang yang alah pada bawang putih boleh mendapat reaksi alergi hanya dengan memotong bawang, tanpa memakannya.

2. Sentiasa baca pembungkusan produk makanan sebelum membelinya

Untuk mengelakkan kulit gatal akibat alergen makanan, anda mesti berhati-hati, terutama ketika membeli makanan yang dibungkus. Contohnya, jika anda mempunyai alahan susu lembu, anda perlu mengelakkan semua produk yang mengandungi susu lembu. Sama ada susu bungkus, yogurt, coklat, kek, atau keju.

Oleh itu, sebelum memutuskan untuk membeli produk makanan, periksa dahulu komposisi makanan yang biasanya disenaraikan pada bungkusan produk.

3. Hidangkan makanan dengan betul

Tidak hanya memperhatikan kandungannya, Anda juga harus menyajikannya dengan baik untuk mencegah gatal yang terjadi akibat makanan.

Selain alergi, makanan yang tidak dicuci juga boleh menyebabkan kulit gatal atau bahagian badan yang lain. Ini paling biasa pada buah mangga.

Biasanya, buah yang baru anda pilih dari pokok mempunyai getah yang menempel ke permukaan. Getah mangga mengandungi urushiol yang boleh menyebabkan kulit gatal.

Sekiranya anda mendapat getah, basuh segera dengan air. Orang yang tidak mempunyai alergi mangga juga dapat merasakan bibir gatal dan kulit di sekitarnya jika mereka memakan bubur mangga yang terkena getah.

Mencuci kulit mangga dengan air untuk menghilangkan getah adalah cara yang kuat untuk mengelakkan gatal-gatal akibat makanan ini.

4. Tingkatkan pengambilan makanan yang menyuburkan kulit

Selain memperhatikan cara mencegah gatal akibat makanan di atas, anda juga perlu memberikan makanan yang lebih berkhasiat pada kulit. Makanan yang mengandungi vitamin E dan vitamin C sangat digalakkan.

Vitamin E mengandungi antioksidan yang membantu kulit melawan radikal bebas, meningkatkan peredaran darah. dan mengelakkan kulit kering.

Ingat, keadaan kulit kering sangat terdedah kepada gatal dan mengelupas. Anda boleh mendapatkan vitamin ini dari jagung, gandum, kacang, dan bayam.

Sementara itu, vitamin C dapat membantu meningkatkan pengeluaran protein kolagen. Makan makanan yang mengandungi kolagen juga dapat mengekalkan keanjalan dan kelembapan kulit sehingga risiko kulit kering dikurangkan, dan anda dapat mencegah kulit gatal.

Sumber vitamin C yang baik untuk kulit termasuk lada, jeruk, kiwi, kubis, dan brokoli.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found