Kesihatan jantung

Pelbagai Pilihan Ubat Alami untuk Penyakit Jantung •

Bagi anda yang menderita penyakit jantung, mereka mesti dirawat dengan rawatan doktor, seperti mengambil ubat heparin atau mengikuti prosedur memasang cincin jantung. Ternyata, itu sahaja. Terdapat juga pilihan untuk mengambil ubat semula jadi sebagai rawatan penyakit jantung. Ubat-ubatan herba apa yang biasanya digunakan untuk merawat penyakit jantung? Lihat senarai di bawah.

Pilihan ubat semula jadi (herba) untuk penyakit jantung

Seseorang yang didiagnosis menghidap penyakit jantung (kardiovaskular), mesti menjalani rawatan secara berkala dan berterusan. Tujuannya, agar gejala penyakit kardiovaskular, seperti sesak nafas, sakit dada, atau degupan jantung yang tidak teratur tidak bertambah buruk dan berulang.

Selain mengambil ubat dari doktor, ada juga ubat semula jadi untuk penyakit jantung, termasuk:

1. Makanan tambahan Omega 3

Harvard Heart Publishing menyatakan bahawa American Heart Association (AHA) mengesyorkan penggunaan suplemen omega 3 pada pesakit penyakit jantung koronari untuk mencegah serangan jantung.

Ubat semula jadi ini juga telah menunjukkan potensi untuk menurunkan risiko kematian pada pesakit penyakit jantung. Besarnya pengurangan risiko itu berkaitan dengan seberapa besar dos minyak ikan diambil.

Selepas siasatan, suplemen ini dikenali sebagai minyak ikan memberikan perlindungan kepada jantung dengan beberapa cara, seperti:

  • Menstabilkan aliran darah di dalam dan di sekitar jantung.
  • Mengurangkan kadar trigliserida darah di dalam badan.
  • Menurunkan tekanan darah dan mengurangkan keradangan.
  • Mencegah pembekuan darah.

Walaupun begitu, sehingga kini kajian masih memerhatikan keberkesanan dan kemungkinan kesan sampingan penggunaan ubat semula jadi untuk rawatan penyakit jantung.

2. Makanan tambahan vitamin D

Ubat semula jadi yang biasanya digunakan untuk mengobati penyakit jantung adalah suplemen vitamin D. Ini dikaitkan dengan pengambilan vitamin D, baik dari makanan dan cahaya matahari yang tidak mencukupi, dengan peningkatan risiko penyakit jantung.

Vitamin D diketahui bertindak sebagai pengatur kalsium dalam badan. Selain itu, ia juga mengekalkan kadar fosforus dalam darah. Malangnya, penggunaan suplemen vitamin D untuk pesakit penyakit jantung masih diperdebatkan. Sebabnya, kajian lain menunjukkan bahawa pengambilan suplemen ubat semula jadi ini tidak mendatangkan faedah kepada pesakit penyakit jantung.

Sebenarnya, pengambilan suplemen vitamin D bersama dengan suplemen kalsium dapat meningkatkan risiko strok.

3. Makanan tambahan yang mengandungi bawang putih

Ubat semula jadi untuk penyakit jantung yang boleh dijadikan pilihan adalah suplemen bawang putih. Ya, anda pasti biasa dengan manfaat bawang putih untuk jantung, bukan?

Bawang putih mengandungi vitamin C, vitamin B6, mangan, selenium, dan antioksidan, seperti allicin yang baik untuk jantung. Semua nutrien ini dapat mencegah penyakit jantung kerana tekanan darah tetap stabil.

Selain tersedia dalam bentuk rempah asli, bawang juga digunakan sebagai ekstrak yang dibungkus menjadi makanan tambahan. Untuk menentukan keberkesanan suplemen bawang putih, Ravi Varshney dan rakan sekerja melakukan kajian, yang kemudian diterbitkan di Jurnal Pemakanan.

Hasil kajian menunjukkan bahawa pengambilan suplemen bawang putih menurunkan tekanan darah sebanyak 7-16 mmHg (sistolik) dan 5-9 mmHg (diastolik). Selain itu, kadar kolesterol total juga dikurangkan sebanyak 7.4-29.9 mg / dL.

Anda perlu tahu bahawa tekanan darah tinggi dan tahap kolesterol adalah risiko penyakit jantung yang paling biasa. Kedua-duanya adalah penyebab penyakit jantung kerana boleh membentuk plak yang menyempitkan aliran darah di arteri, membuat jantung bekerja lebih keras, dan mengurangkan keanjalan arteri.

Penggunaan ubat semula jadi ini juga cukup selamat untuk pesakit penyakit jantung. Walau bagaimanapun, kandungan bawang putih boleh menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah orang.

4. Makanan tambahan vitamin K

Tambahan pula, ubat semula jadi yang dapat digunakan sebagai penopang penyakit jantung adalah suplemen vitamin K. Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Hatimenunjukkan potensi vitamin K untuk mengekalkan kesihatan kardiovaskular pada pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik.

Hasil kajian adalah bahawa ubat semula jadi dalam bentuk suplemen vitamin K memberikan manfaat untuk kesihatan jantung, iaitu mengurangkan kalsifikasi vaskular.

Kalsifikasi vaskular itu sendiri adalah jalur metabolik yang menyebabkan sebatian kalsium dalam saluran darah. Pengambilan kalsium pada saluran darah ini kemudian akan membentuk plak dan menyebabkan aterosklerosis.

Sekiranya risiko kalsifikasi vaskular, ini bermaksud pembentukan plak akan lebih rendah sehingga risiko penyakit jantung juga berkurang. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat herba untuk penyakit jantung tidak mengurangkan kekejangan pada arteri.

5. Makanan tambahan vitamin B

Vitamin B adalah salah satu vitamin yang mempunyai kebaikan untuk jantung. Bermula dari vitamin B1 (tiamin) dan vitamin B2 (riboflavin) yang menyokong kesihatan otot saraf dan jantung.

Oleh itu, para penyelidik membuat pemerhatian yang lebih mendalam mengenai vitamin ini, salah satunya adalah penggunaan suplemen vitamin B sebagai ubat semula jadi untuk penyakit jantung. Selain itu, kajian mengenai American Journal of Preventive Medicine menunjukkan bahawa kekurangan vitamin B berisiko terkena strok, aterosklerosis, dan serangan jantung.

Beberapa kajian menunjukkan hasil bahawa penggunaan suplemen ini dapat mengurangkan risiko kematian akibat penyakit jantung. Walau bagaimanapun, sehingga kini kajian masih terus dilakukan untuk membuat pemerhatian yang lebih mendalam mengenai keberkesanan dan keselamatan suplemen vitamin B untuk kesihatan jantung.

6. Fitosterol

Akhirnya, anda juga boleh memilih makanan tambahan yang mengandungi fitosterol sebagai ubat semula jadi untuk merawat penyakit jantung.

Makanan tambahan ini mengandungi sebatian sterol dan ester stanol, yang merupakan sebatian semula jadi dalam membran sel tumbuhan yang strukturnya serupa dengan kolesterol dalam badan. Kedua-dua sterol dan stanol, keduanya dapat dijumpai dengan mudah dalam buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan biji-bijian.

Apabila dikonsumsi, sebatian ini bersaing dengan kolesterol dalam proses penyerapan dalam sistem pencernaan. Akibatnya, penyerapan kolesterol akan terhambat dan membuat kadar kolesterol dalam darah berkurang.

Dari faedah ini, penggunaan fitosterol dapat membantu pesakit penyakit jantung menguruskan tahap kolesterol dalam badan mereka. Berdasarkan laporan Klinik Cleveland, tidak ada kesan negatif kesihatan dari penggunaan suplemen ini kerana tisu badan tidak menyimpan fitosterol sehingga penyerapan vitamin larut lemak.

Namun, setakat ini belum ada penyelidikan lebih lanjut mengenai keberkesanan atau kesan sampingan penggunaan ubat ini pada pesakit dengan penyakit jantung.

Perkara penting yang perlu dipertimbangkan sebelum mengambil ubat penyakit jantung semula jadi

Anda harus tahu bahawa ubat tradisional bukanlah pilihan utama untuk merawat penyakit jantung. Anda masih harus mengutamakan rawatan yang disyorkan oleh pakar kardiologi yang merawat keadaan anda.

Penggunaan ubat-ubatan herba untuk penyakit jantung juga memerlukan pengawasan doktor. Ini bermakna, anda tidak boleh menggunakan ubat herba ini pada masa yang sama dengan ubat yang ditetapkan oleh doktor pada masa yang sama, atau mengganti ubat preskripsi dengan suplemen tanpa persetujuan doktor.

Sebabnya ialah tindakan ini dikhuatiri akan mengurangkan keberkesanan ubat atau menyebabkan kesan sampingan yang mengganggu yang boleh memperburuk penyakit jantung.

Oleh itu, rujuk dahulu rancangan anda untuk menggunakan ubat semula jadi untuk penyakit jantung dengan doktor anda. Kemudian, doktor akan mempertimbangkan faedah serta kemungkinan kesan sampingan jika anda bergantung pada makanan tambahan sebagai kaedah semula jadi untuk merawat penyakit jantung.

Selain mengambil ubat semula jadi untuk penyakit jantung, menerapkan gaya hidup sihat

Penggunaan ubat herba atau resep tidak akan berkesan sekiranya gaya hidup anda masih buruk. Kenapa? Gaya hidup yang buruk, seperti pengambilan makanan berminyak yang kerap dapat meningkatkan pembentukan plak pada saluran darah dan ini adalah salah satu penyebab penyakit jantung yang paling biasa.

Berikut adalah penerapan gaya hidup sihat yang dapat membantu pesakit dengan penyakit kardiovaskular menjaga kesihatan jantung, termasuk:

1. Bersenam secara berkala

Selain mengambil ubat semula jadi untuk melegakan gejala penyakit jantung, pesakit dapat bersenam. Sebabnya, senaman sangat mempengaruhi jantung dan fungsinya kerana aktiviti fizikal ini dapat menurunkan tekanan darah, kolesterol, dan mengawal berat badan.

Anda tidak perlu berlebihan. Cukup berjalan kaki selama 30 minit 5 kali seminggu, atau pilih sukan lain yang selamat untuk pesakit penyakit jantung. Bercakap dengan doktor anda sebelum memulakan program senaman. Sekiranya anda pernah mengalami serangan jantung, anda ingin memastikan jantung anda bersedia untuk bersenam.

2. Diet jantung

Untuk menyokong usaha ubat semula jadi dalam menghilangkan gejala penyakit jantung, anda mesti mengikuti diet jantung. Sebabnya, setiap makanan yang anda makan boleh mempengaruhi kadar kolesterol, tekanan darah, dan berat badan anda. Sekiranya pilihan dan bahagian makanan tidak sesuai, kesihatan jantung boleh merosot.

Anda harus menjauhi larangan diet bagi pesakit penyakit jantung, seperti makanan segera dan makanan ringan. Sebagai gantinya, anda boleh makan makanan yang menyihatkan hati, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, dan biji-bijian.

Melalui makanan sihat ini, anda dapat memenuhi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh badan anda. Sebagai contoh, nutrien yang terdapat dalam ubat-ubatan herba untuk penyakit jantung, mulai dari vitamin D, vitamin K, omega 3, hingga antioksidan.

3. Kawalan tekanan

Ubat semula jadi untuk penyakit jantung juga akan berfungsi dengan optimum jika anda dapat mengawal tekanan. Seperti yang anda ketahui bahawa tekanan yang teruk menyebabkan penyakit jantung dan menjadikannya lebih teruk.

Salah satu cara untuk mengurangkan tekanan adalah dengan bermeditasi. Aktiviti ini melatih anda untuk mengatur pernafasan, meningkatkan daya tumpuan, dan mengalihkan perhatian anda dari emosi negatif. Meditasi boleh dilakukan secara bebas atau diterapkan bersama dengan jenis latihan tertentu, seperti yoga dan taichi.