Kesihatan Seksual

Adakah Cervicitis (Cervicitis) Berbahaya?

Serviks atau serviks adalah organ wanita yang penting yang menghubungkan vagina ke rahim. Terdapat beberapa masalah kesihatan yang boleh menyerang serviks. Salah satunya ialah serviks. Serviks adalah penyakit radang pada serviks yang boleh menyerang wanita. Oleh itu, seberapa berbahaya penyakit ini bagi wanita? Ketahui jawapannya dalam ulasan berikut.

Penyakit serviks, berjangkit atau tidak?

Serviks adalah keradangan, iritasi, atau sakit pada serviks yang menyebabkan pembengkakan, lendir, dan nanah atau darah. Keadaan ini mungkin atau tidak berjangkit, bergantung kepada penyebabnya. Biasanya, penyebab serviks adalah seperti berikut:

 • Kerengsaan daripada menggunakan tampon
 • Menggunakan kontraseptif (diafragma, tali intrauterin, dll.)
 • Alergi terhadap bahan kimia, seperti spermisida atau getah getah pada kondom
 • Menghidap ketumbuhan
 • Mengalami keradangan sistemik (ketidakseimbangan bakteria) disebabkan oleh bakteria
 • Adakah melakukan terapi radiasi untuk rawatan barah

Semua penyebab keradangan serviks biasanya tidak menyebabkan penyakit ini menular.

Sementara itu, jika penyebabnya adalah penyakit kelamin yang menular seksual, seperti klamidia, gonorea, atau virus herpes simplex, maka kemungkinan penularan melalui hubungan seks dapat terjadi.

Ramai wanita dengan serviks tidak mengalami sebarang gejala dan keadaan ini dapat dijumpai setelah pemeriksaan atau ujian perubatan. Walau bagaimanapun, beberapa gejala serviks adalah:

 • Pelepasan kuning atau kelabu
 • pendarahan semasa hubungan seks
 • sakit semasa hubungan seks
 • kesukaran membuang air kecil dan sakit
 • sakit pelvis atau perut dengan demam

Sekiranya anda merasakan gejala yang telah disebutkan, anda harus berjumpa dengan doktor anda. Kerana banyak keadaan atau penyakit lain yang juga menyebabkan gejala ini. Memeriksa dengan doktor, membantu anda mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat.

Bagaimana jika keradangan serviks tidak dirawat?

Keradangan yang berlaku di serviks jika tidak dirawat boleh merebak di luar serviks dan saluran tuba dan akhirnya menyebabkan komplikasi. Walau bagaimanapun, komplikasi yang berlaku juga bergantung kepada penyebabnya. Biasanya akan memberi kesan buruk terhadap fungsi sistem pembiakan.

Jangkitan gonorea dan klamidia, yang biasanya didiagnosis bersama dengan serviks, jika tidak dirawat boleh menyebabkan penyakit radang panggul. Keadaan ini boleh menyebabkan kemandulan, sakit pelvis kronik, atau kehamilan ektopik. Kemungkinan lain adalah keguguran, pecahnya selaput pramatang, dan kehamilan pramatang sekiranya jangkitan berlaku semasa kehamilan.

Keadaan lain yang mungkin berlaku termasuk pengguguran spontan, pecahnya selaput pramatang, dan kelahiran pramatang sekiranya terdapat jangkitan semasa kehamilan. Sementara itu, jangkitan akibat virus herpes simplex yang tidak dirawat akan menyebabkan kebutaan, bayi dengan berat lahir rendah, bayi yang lahir mati, meningitis, keterbelakangan mental (kecerdasan bayi yang menurun) atau kematian.

Sebenarnya, sebarang penyakit yang berlaku bukan hanya radang serviks jika tidak dirawat boleh menjadi lebih teruk. Oleh itu, penting untuk menerapkan kebersihan, terutama pada organ intim anda.

Kerana jika ada gangguan pada organ ini, ia boleh mempengaruhi kesuburan anda di kemudian hari. Khusus untuk wanita, yang mesti menjaga kesihatan organ-organ penting dalam sistem pembiakan untuk menyokong kesihatan anak-anak yang dilahirkan pada masa akan datang.