Kehamilan

Bilakah diagnosis wain hamil dapat disahkan?

Mengalami kehamilan arak tentu akan menjadi tamparan berat bagi si ibu. Bagaimana tidak, kerana gejalanya menunjukkan seolah-olah anda memang muda sedangkan sebenarnya tidak. Jadi, pada usia kehamilan apa yang dapat dipastikan diagnosis kehamilan anggur?

Apa itu kehamilan wain?

Kehamilan molar atau kehamilan molar adalah kehamilan palsu apabila janin sebenarnya tidak terbentuk atau tidak berkembang.

Pada mulanya, anda mungkin masih mengalami gejala kehamilan pada mulanya, tetapi lama kelamaan anda akan mengalami pendarahan dan gejala lain yang menunjukkan ada yang tidak kena dengan kehamilan ini.

Terdapat 2 jenis kes kehamilan molar, iaitu kehamilan anggur lengkap, dan kehamilan molar separa.

Dalam kehamilan anggur yang lengkap, telur tidak mengandungi kromosom sehingga janin tidak akan terbentuk setelah persenyawaan. Walau bagaimanapun, badan wanita hamil masih menghasilkan hormon kehamilan (hCG) jadi jika anda menggunakan ujian kehamilan sederhana, hasilnya akan kelihatan positif.

Sebenarnya, ketika diperiksa dengan ultrasound, akan terlihat bahawa tidak ada janin atau janin di dalam perut, hanya sel yang tidak normal yang dijumpai di rahim.

Pada kehamilan molar separa, telur dan sperma yang disenyawakan membawa kromosom. Walau bagaimanapun, sperma membawa terlalu banyak kromosom. Akibatnya, embrio yang dibentuk menjadi calon bayi mempunyai jumlah 69 kromosom dan bukannya 46. Akibatnya, janin yang tidak normal terbentuk, tetapi tidak dapat bertahan lama dan tidak akan berkembang menjadi bayi.

Sukar untuk diketahui, kapan diagnosis wain kehamilan dapat disahkan?

Sebenarnya, diagnosis yang tepat mengenai permulaan kehamilan anggur tidak dapat dipastikan. Kerana pada awal minggu ke-6 hingga ke-12, gejala kehamilan anggur dan gejala kehamilan muda yang normal akan kelihatan sama.

Tanda ciri keadaan ini adalah berlakunya pendarahan faraj. Pada mulanya, anda mungkin menganggap ini adalah tanda pendarahan implantasi khas pada awal kehamilan. Namun, pendarahan kerana anggur mengandung akan berwarna merah terang atau kecoklatan. Pendarahan faraj pada kehamilan geraham yang lengkap juga biasanya lebih berat daripada yang dialami secara separa.

Sekiranya tanda-tanda ini muncul, berjumpa doktor. Di sinilah keadaan sebenar dapat dilihat. Sekiranya diagnosis kehamilan anggur telah disahkan, langkah seterusnya yang disyorkan oleh doktor adalah kuretase. Tidak perlu menunggu selama berbulan-bulan untuk mengekalkan kehamilan palsu ini.

Sebenarnya, jika seorang wanita hamil memeriksa kehamilannya sebelum bintik-bintik darah muncul, risiko kehamilan dengan anggur juga dapat didiagnosis sangat awal.

Pemeriksaan kehamilan sebaik sahaja anda mengetahui bahawa anda hamil

Diagnosis anggur hamil sebenarnya dapat diketahui seawal mungkin, bergantung pada ketika anda pertama kali memeriksa rahim dengan ultrasound. Jangan hanya bergantung pada keputusan pek ujian. Hasil ujian positif tidak semestinya anda mengandung janin di rahim, tetapi mungkin kista inilah yang menjadi ciri utama kehamilan anggur.

Dari minggu ke-8 atau ke-9 dapat diketahui sama ada kehamilan anda mengandung anggur atau kehamilan sebenar melalui ultrasound. Inilah yang dapat dilihat pada minggu 8 hingga 9 melalui ultrasound:

  • Adakah terdapat embrio atau janin yang sebenarnya?
  • Tiada cecair amniotik (cecair amniotik) atau cecair amniotik yang sangat rendah
  • Plasenta sista yang memenuhi rahim
  • Kehadiran sista ovari
  • Terdapat janin tetapi pertumbuhannya terhad (pada kehamilan wain separa)

Jadi, adakah anda masih boleh hamil lagi setelah hamil dengan anggur?

Sudah tentu anda boleh, tetapi ada jeda masa yang anda perlukan. Apa sahaja jenis rawatan kehamilan anggur yang anda dapat, anda harus menunggu 1 tahun ke depan jika anda ingin mencuba hamil lagi.

Selama 1 tahun ini, anda menunggu tahap hormon hCG anda kembali ke sifar seperti sebelum kehamilan. Walaupun anda harus menunggu, anda tidak perlu risau, kerana kehamilan anggur tidak mempengaruhi kesuburan.