Kesihatan pernafasan

Penyisipan Saluran Dada: Prosedur, Keselamatan dan Risiko •

Anda perlu memastikan paru-paru anda sentiasa sihat agar berfungsi dengan normal. Malangnya, terdapat beberapa keadaan perubatan yang boleh menyebabkan masalah pada paru-paru, seperti penumpukan cecair atau udara di paru-paru. Salah satu prosedur perubatan yang sering dilakukan untuk mengatasi masalah ini adalah kemasukan saliran dada.

Apa itu kemasukan saliran dada?

Penyisipan saliran dada adalah proses memasukkan tiub kecil atau kateter ke dalam rongga pleura (ruang antara paru-paru dan tulang rusuk) untuk mengeluarkan udara atau cecair yang telah terkumpul di dalamnya. Prosedur ini juga dikenali sebagai kemasukan tiub dada atau torakostomi tiub dada.

Tiub kecil kemudian dilekatkan pada mesin penyedut untuk menarik cecair atau udara dari pleura. Biasanya, tiub diletakkan di dada selama beberapa hari sehingga semua udara dan cecair keluar.

Bilakah saya harus menjalani kemasukan saliran dada?

Prosedur saliran dada biasanya dilakukan untuk pesakit dengan penyakit atau keadaan tertentu, mulai dari gangguan paru-paru hingga persiapan untuk pembedahan.

Memetik dari halaman American Thoracic Society, berikut adalah beberapa sebab mengapa kemasukan saliran dada perlu.

1. Keruntuhan paru-paru (pneumothorax)

Pneumothorax berlaku semasa udara menumpuk di pleura kerana kebocoran di paru-paru.

Kebocoran ini disebabkan oleh penyakit paru-paru tertentu, seperti efusi pleura, penyakit paru obstruktif kronik (COPD) dan emfisema.

Pneumothorax juga boleh berlaku akibat trauma atau kecederaan akibat kemalangan atau tusukan objek tajam. Untuk mengatasinya, pasukan perubatan akan menjalankan prosedur saliran dada sebagai rawatan kecemasan.

2. Jangkitan

Jangkitan sistem pernafasan yang mempengaruhi paru-paru boleh menyebabkan cairan menumpuk di pleura sehingga prosedur saliran dada perlu. Dengan mengeluarkan cecair dengan cepat, jangkitan akan sembuh lebih cepat.

saliran dada juga boleh dilakukan untuk mengambil sampel cecair pleura untuk menentukan jenis jangkitan yang menyerang paru-paru.

3. Kanser

Beberapa jenis barah boleh merebak ke paru-paru atau pleura. Akibatnya, terdapat penumpukan yang ketara di sekitar paru-paru.

4. Operasi

Prosedur saliran dada Ia juga sering dilakukan pada masa yang sama pesakit menjalani pembedahan, terutama pada paru-paru, jantung, atau esofagus.

Biasanya, tiub penyaliran akan dibiarkan di tempat selama beberapa hari di dada.

Apa yang perlu disiapkan sebelum menjalani kemasukan saliran dada?

Sebelum menjalani prosedur ini, doktor akan melakukan pemeriksaan mendalam untuk menentukan sama ada saliran dada benar-benar perlu dilakukan. Pemeriksaan ini merangkumi:

 • x-Ray dada,
 • ultrasound dada, dan
 • Imbasan CT.

Anda akan diminta izin untuk melaksanakan prosedur perubatan ini. Di samping itu, doktor akan menerangkan secara terperinci apa faedah dan risiko.

Walau bagaimanapun, kebanyakan kes atau keadaan perubatan yang memerlukan saliran dada adalah kecemasan yang mesti dilakukan dengan segera.

Apa prosesnya kemasukan saliran dada?

Prosedur saliran dada akan dirawat oleh pakar bedah dan pakar pulmonologi atau pakar paru-paru. Sebagai gambaran, berikut adalah langkah-langkah yang akan dilangkau semasa prosedur ini.

 • Sebelum prosedur dimulakan, doktor akan membersihkan kawasan dari bawah ketiak hingga ke perut untuk memasukkan tiub.
 • Doktor akan menyuntik ubat bius atau bius sehingga pesakit tidak merasa sakit. Sekiranya anda akan menjalani pembedahan jantung atau paru-paru, anda biasanya akan diberi anestesia umum.
 • Selepas anestetik berfungsi, doktor akan membuat sayatan sepanjang 2-3 cm di kawasan dada yang telah disiapkan lebih awal.
 • Tiub saliran dada akan dimasukkan dan dijahit supaya tidak bergerak. Di dalam tabung, terdapat sistem saliran atau pembuangan yang hanya berfungsi dalam satu arah sehingga cairan atau udara tidak mengalir kembali ke rongga dada.
 • Selagi tiub saliran dada dipasang, doktor dan pekerja kesihatan lain akan memeriksa keadaan pernafasan dan kemungkinan kebocoran.

Selepas prosedur

Tempoh penyisipan tiub bergantung pada keadaan kesihatan anda. Selagi tiub berada di tempatnya, anda diminta untuk tinggal di hospital. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, pesakit dapat pulang dengan tiub di dadanya.

Selagi tiub saliran dada terlampir, penyedia perkhidmatan kesihatan akan meminta anda menarik nafas dalam-dalam dan batuk lebih kerap. Kaedah ini membantu paru-paru mengeluarkan cecair atau udara yang terkumpul dengan lebih lancar sehingga kapasiti paru-paru dapat kembali ke ukuran semula.

Hati-hati bahawa tiub saliran dada jangan terjerat. Sistem saliran harus sentiasa tegak dan di bawah paru-paru anda.

Segera dapatkan bantuan sekiranya:

 • tiub keluar atau beralih dari kedudukan asalnya,
 • tiub tidak bersambung, atau
 • anda tiba-tiba mengalami sesak nafas atau mengalami kesakitan yang lebih teruk.

Melepaskan tiub dada biasanya dilakukan dengan cepat dan tanpa ubat pelali. Anda mungkin merasa sedikit tidak selesa semasa prosedur.

Doktor akan memberikan arahan khusus semasa prosedur penyingkiran saliran dada. Tetapi perlu diingat, anda harus menahan nafas semasa tiub dikeluarkan sehingga tidak ada udara tambahan yang memasuki paru-paru.

Selepas itu, pemasangan sebelumnya dadalongkang akan ditutup dengan pembalut. Anda mungkin mempunyai parut kecil selepas prosedur ini.

Doktor akan menjadualkan sinar-X di kemudian hari untuk memastikan tidak ada lagi penumpukan udara dan cecair di paru-paru. Dalam keadaan ideal, gejala gangguan paru-paru biasanya akan bertambah baik selepas prosedur saliran dada tinggal.

Apakah kesan sampingan dan risiko kemasukan saliran dada?

Beberapa risiko prosedur pemasangan tiub saliran dada itu dia:

 • tiub bergeser secara tidak sengaja (ini boleh merosakkan tisu di sekitar tiub),
 • jangkitan atau pendarahan semasa tiub dimasukkan,
 • pengumpulan nanah,
 • penempatan tiub yang tidak betul (melalui tisu, perut, atau terlalu jauh di dada),
 • kecederaan pada paru-paru sehingga sukar bernafas,
 • kecederaan pada organ berhampiran tiub, seperti limpa, perut, atau diafragma, dan
 • komplikasi serius.

Komplikasi serius kerana saliran dada Sangat jarang berlaku, biasanya hanya kurang dari 5% kes yang mengalami komplikasi serius. Berikut adalah komplikasi serius yang mungkin berlaku.

 • Pendarahan di ruang pleura
 • Luka paru-paru, diafragma, atau perut
 • Paru-paru runtuh semasa tiub dikeluarkan
 • Jangkitan