Kesihatan jantung

Kelebihan Buah Belimbing untuk Tekanan Darah Tinggi

Orang yang didiagnosis menghidap tekanan darah tinggi (darah tinggi), akan terus mengalami keadaan ini sepanjang hayat mereka. Perkara yang perlu diperhatikan, keadaan ini boleh merosakkan kesihatan jantung, sehingga memerlukan rawatan. Selain mengambil ubat hipertensi, ada banyak cara semula jadi untuk membantu menurunkan tekanan darah tinggi, seperti memakan buah belimbing. Apakah faedah buah belimbing untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi? Ayuh, cari jawapannya dalam ulasan berikut.

Manfaat buah belimbing untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi

Mengandalkan ubat sahaja untuk mengekalkan tekanan darah normal pada amnya tidak cukup bagi penderita hipertensi. Mereka juga harus memperhatikan diet hipertensi, kerana kandungannya dapat mempengaruhi naik turunnya tekanan darah. Orang yang menghidap hipertensi perlu mengelakkan pelbagai makanan yang boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah, seperti makanan yang tinggi garam dan lemak.

Sebaliknya, mereka perlu meningkatkan pengambilan buah mereka. Salah satu buah yang paling popular untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi adalah buah belimbing. Berikut adalah pelbagai faedah buah belimbing untuk penghidap darah tinggi.

1. Membantu menurunkan tekanan darah

Buah belimbing kaya dengan kalium, yang merupakan salah satu mineral yang penting untuk tubuh. Kalium penting untuk mengekalkan fungsi otot yang normal. Selain itu, mineral ini juga mempunyai kesan melonggarkan dinding saluran darah sehingga saluran darah melebar. Aliran darah melalui saluran darah ini akan lebih lancar sehingga tekanan darah dapat menurun.

Harvard Health Publishing menyebutkan bahawa sejumlah kajian menunjukkan bahawa pengambilan kalium yang rendah dapat menyebabkan peningkatan tekanan darah, serangan jantung, dan risiko strok yang lebih tinggi. Kesimpulannya, bagi penghidap hipertensi untuk menurunkan tekanan darah sistolik dengan meningkatkan pengambilan kalium melalui makanan, seperti buah belimbing.

Selain kalium, manfaat buah belimbing untuk menurunkan tekanan darah tinggi juga diperoleh dari kandungan pektin di dalamnya. Pektin adalah sejenis serat yang dapat membantu menjaga tekanan darah tetap normal.

Walaupun jumlahnya tidak banyak, buah belimbing juga mengandungi kalsium dan magnesium. Kalsium dapat membantu menurunkan tekanan darah dengan mencegah vasokonstriksi, yang merupakan penyempitan saluran darah yang membuat tekanan darah meningkat.

Sementara itu, kandungan magnesium dapat meningkatkan keberkesanan ubat tekanan darah tinggi yang diambil pesakit.

2. Menyokong kesihatan jantung bagi penghidap hipertensi

Hipertensi adalah faktor utama dalam pelbagai jenis penyakit jantung. Ini bermaksud, orang yang menghidap hipertensi berisiko tinggi terkena penyakit jantung. Sebabnya, tekanan darah tinggi menjadikan jantung bekerja lebih keras daripada yang sepatutnya, sehingga boleh menyebabkan masalah pada organ ini di kemudian hari.

Selain menjaga tekanan darah, memakan buah belimbing juga dapat membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular pada orang yang menderita hipertensi. Buah ini, yang kaya dengan air, juga mengandungi sebatian antioksidan.

Antioksidan dapat mengurangkan kerosakan tekanan oksidatif yang memberi kesan negatif pada jantung pada penghidap hipertensi. Oleh itu, penghidap hipertensi perlu meningkatkan pengambilan makanan kaya antioksidan, seperti buah belimbing, agar tetap sihat.

Petua mendapatkan khasiat buah belimbing untuk pesakit tekanan darah tinggi

Selain bermanfaat untuk tekanan darah, terdapat banyak manfaat buah ini untuk kesihatan. Menurut kajian 2016 dalam jurnal maklumat bio, Makan buah belimbing dapat mencegah dehidrasi kerana kandungan air dan menyuburkan sistem pencernaan.

Sekiranya anda dan keluarga ingin mendapatkan faedahnya, kaedahnya agak mudah. Tambahkan buah belimbing untuk diet dan keluarga anda setiap hari. Anda boleh memakan buah belimbing secara langsung, sebagai pencuci mulut atau makanan ringan. Jangan risau bosan, anda juga boleh menghidangkan buah ini dalam bentuk jus buah.

Namun, walaupun terdapat banyak faedah, anda tidak boleh makan buah ini secara berlebihan. Makan buah ini terlalu banyak dapat meningkatkan kadar oksalat dalam badan. Tahap yang terlalu tinggi boleh menyebabkan penumpukan oksalat.

Akibatnya, batu oksalat di buah pinggang dapat terbentuk. Keadaan ini boleh berlaku kerana buah pinggang berperanan membuang oksalat berlebihan sebagai sisa dalam bentuk air kencing.

Sekiranya anda menghadapi masalah buah pinggang atau berisiko tinggi terkena batu ginjal, anda harus berhati-hati dalam memakan buah ini. Langkah bijak, berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui pengambilan yang selamat.