Gigi dan Mulut

3 Punca Mulut Berbuih dan Cara Mengubatnya

Seperti namanya, berbuih di mulut adalah keadaan apabila mulut tiba-tiba menghasilkan busa dalam jumlah yang berbeza-beza. Ia boleh dalam jumlah besar atau kecil. Ini bergantung pada penyebabnya. Jadi, apakah punca mulut boleh mengeluarkan busa? Bolehkah keadaan ini menyebabkan kematian? Teruskan membaca dalam ulasan berikut.

Apa yang menyebabkan berbuih di mulut?

Pada dasarnya busa yang keluar dari mulut adalah perkara yang sangat jarang berlaku, kecuali jika ada masalah dengan keadaan kesihatan anda. Terdapat pelbagai keadaan yang menunjukkan gejala berbuih di mulut dan anda harus sedar kerana akibatnya boleh membawa maut.

1. Kejang

Kejang adalah gangguan neurologi apabila saraf di otak berkomunikasi secara tidak normal antara satu sama lain. Akibat biasa dari kejang adalah pergerakan bahagian atau seluruh badan yang tidak terkawal.

Walau bagaimanapun, jangan mengelirukan sawan dengan epilepsi. Kerana ini adalah dua perkara yang berbeza. Memang, semua epilepsi biasanya dicirikan oleh kejang, tetapi tidak semua kejang menunjukkan berlakunya epilepsi.

Jadi, tidak seperti yang difikirkan oleh banyak orang, mulut berbuih tidak selalu dan tidak semestinya merupakan gejala epilepsi. Yang pasti, segera berjumpa doktor.

Kejang yang berlaku dengan begitu ganas boleh menjadi penyebab berbuih di mulut. Ini berlaku kerana semasa sawan, mulut akan menjadi lebih kaku dan tertutup. Di samping itu, terdapat terlalu banyak pengaktifan kelenjar air liur. Ini menjadikan anda menghasilkan lebih banyak air liur, tetapi anda tidak dapat menelannya. Akibatnya, ketika mulut terbuka, air liur yang telah berubah menjadi busa keluar dari mulut.

2. Overdosis ubat

Mungkin tidak jarang anda mendengar tentang kesalahan dos semasa mengambil ubat atau ubat yang akhirnya menyebabkan overdosis ubat. Seseorang boleh menggunakan ubat untuk beberapa sebab, misalnya, pada orang yang merasa tertekan, ubat ini dirasakan mempengaruhi kerja otak untuk memberikan rasa relaks, yang seterusnya menjadi ketergantungan kepada ubat.

Terdapat dua kategori ubat yang boleh menyebabkan ketergantungan, iaitu depresan (ubat penahan sakit) dan perangsang. Salah satu ubat depresan berasal dari opioid, iaitu heroin, oxycontin dan vicodin. Manakala jenis perangsang adalah ritalin, methamphetamine, dan adderall. Sekiranya anda mengambil terlalu banyak ubat ini, anda cenderung berlebihan.

Sebenarnya, penggunaan ubat keras yang telah lulus ujian BPOM tidak dilarang sama sekali, asalkan sesuai dengan arahan dan dos penggunaan. Apabila anda mengambilnya tidak mengikut dos, terdapat pelbagai gejala yang akan anda rasakan. Salah satunya berbuih di mulut.

Sebabnya, apabila tubuh tidak dapat menerima jumlah ubat yang masuk, maka kerja organ seperti jantung dan paru-paru tidak akan berfungsi dengan baik. Pergerakan jantung dan paru-paru yang melambatkan kerana penggunaan ubat-ubatan depresan akan menyebabkan cecair terkumpul di paru-paru yang kemudian boleh bercampur dengan karbon dioksida dan keluar dari mulut dalam bentuk busa.

3. Rabies

Rabies adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus rabies. Penyakit ini menyerang sistem saraf pusat dan disebarkan dari haiwan ke manusia. Umumnya hanya haiwan tertentu yang membawa virus rabies, seperti anjing, serigala, rubah, dan rakun.

Manusia boleh mendapat virus ini jika mereka mendapat gigitan pada kulit, luka terbuka, atau goresan pada kulit anda dari binatang yang membawa virus tersebut. Kerana virus rabies terdapat dalam air liur haiwan. Penting bagi anda untuk mengetahui gejala yang disebabkan oleh rabies, terutamanya jika anda mempunyai haiwan yang berisiko tinggi dijangkiti rabies.

Simptom yang paling biasa adalah pelepasan berbuih dari mulut. Ini berlaku kerana virus rabies mempengaruhi kerja sistem saraf, yang akhirnya membuat haiwan dan manusia tidak dapat menelan air liurnya, sehingga menghasilkan busa dari mulut.

Cadangan bagi anda yang digigit oleh haiwan yang berisiko terkena rabies, anda harus mencuci luka dengan sabun antiseptik untuk membersihkan kuman. Hubungi doktor anda sebaik sahaja anda digigit oleh haiwan yang disyaki ganas.

Rawatan apa yang boleh diberikan kepada orang dengan mulut berbuih?

Segera hubungi doktor dan dapatkan bantuan perubatan apabila seseorang yang terdekat dengan anda tiba-tiba menunjukkan gejala berbuih di mulut. Terutama jika ini berlaku dengan kerap.

Dipetik dari laman Healthline, rawatan yang disebabkan oleh mulut berbuih berbeza-beza bergantung pada penyebabnya.

  • Overdosis akibat ubat opioid dapat diatasi dengan suntikan naloxone atau narcan yang boleh disuntik untuk melegakan gejala. Walau bagaimanapun, tidak ada rawatan khusus untuk overdosis ubat perangsang.
  • Kejang akibat epilepsi dapat diatasi dengan memberikan ubat antiepileptik, sementara sawan yang bukan disebabkan oleh epilepsi dapat dirawat dengan terlebih dahulu mencari penyebab kejang dan kemudian doktor akan merawat keadaan yang menyebabkannya.
  • Sekiranya anda mempunyai haiwan peliharaan yang berisiko dijangkiti rabies, anda boleh mencegah penyakit ini dengan mendapatkan vaksinasi rabies.