Kesihatan mental

10 Kaedah Paling Berkesan untuk Menghilangkan Kekemasan •

Sering kali kita "terperangkap" dalam situasi yang tidak menyenangkan yang membuat kita merasa canggung untuk bersosial dengan orang lain. Jadi bagaimana anda menghilangkan perasaan canggung itu?

Cara menghilangkan rasa janggal di hadapan orang lain

Rasa janggal, atau istilah yang tidak asing lagi sosial canggung, sebenarnya agak biasa dialami oleh banyak orang. Tidak perlu bimbang bahawa anda merasa sendirian, kerana orang yang kelihatan yakin diri kadang-kadang merasa janggal.

Sekiranya anda sering merasa janggal di hadapan orang lain, tidak perlu malu atau bahkan rendah diri. Jangan biarkan kecemasan mempengaruhi tingkah laku anda dan menguasai pemikiran anda dan membuat anda lebih tertekan.

Kesengsaraan bukanlah watak tetap dan sangat tidak dapat dilupakan. Dengan kata lain, orang yang dulu sangat kekok dapat menjadi lebih yakin dan fleksibel ketika bergaul dengan orang di sekitarnya; baru tahu bagaimana.

Berikut adalah beberapa kaedah yang paling berkesan untuk menghilangkan rasa canggung yang boleh anda praktikkan:

1. Bawa rakan

Membawa rakan-rakan ke acara bersama boleh menjadi kaedah pasti untuk menghilangkan rasa janggal di hadapan orang ramai. Memperkenalkan rakan dapat membuat anda berasa lebih selesa untuk bersosial dengan orang lain.

Sekurang-kurangnya dengan membawa rakan, anda boleh memulakan perbualan dengan memperkenalkan rakan anda kepada para tetamu di acara tersebut. Apabila suasananya juga terasa "basi", anda juga masih mempunyai rakan-rakan yang dikenali dekat dengan hanya berbual.

2. Cuba menjadi pendengar yang baik

Sekiranya anda tidak tahu membuat ceramah kecil, cubalah menjadi pendengar. Kebanyakan orang suka bercakap dan didengar, jadi ambil kesempatan ini untuk mendengarkan mereka.

Oleh itu, semasa anda dijemput Berbual oleh orang lain, dengarkan dengan teliti apa yang dia katakan dan sesekali membuat komen untuk memastikan perbualan berjalan. Sekiranya anda masih sedikit malu, cuba ajukan soalan susulan yang baik. Secara beransur-ansur, perbualan akan terasa lebih lancar.

3. Sentiasa ingat nama!

Kecemasan mungkin cenderung membuat anda gugup dan malu apabila anda harus berurusan dengan orang lain. Rasa gugup juga dapat membuat anda tidak fokus pada titik perbualan dan apa yang akan anda sampaikan selepas itu.

Tetapi pada ketika ini, masih penting untuk memberi tumpuan kepada satu perkara, dan itulah nama setiap orang yang anda nongkrong. Mengingati nama orang adalah salah satu cara untuk menghilangkan rasa janggal kerana ini akan memudahkan anda menjaga interaksi "hidup".

Mengingat nama orang juga bermaksud anda berusaha untuk melibatkan dan menghormati orang-orang itu.

4. Sentiasa bersahabat

Apabila anda merasa janggal, kadang-kadang anda mungkin menjadi "sejuk", agresif, atau bercakap banyak kerana anda gugup. Untuk itu, cuba sentiasa menunjukkan etika dan cara yang baik.

Ingatlah bahawa di mana sahaja anda berdiri, di sana langit dijunjung. Etika sentiasa penting di mana sahaja anda berada, dan dengan siapa anda berinteraksi.

Apabila anda menunjukkan sikap ramah dan etika yang baik, anda akan lebih mudah bergaul.

5. Tidak semua orang memperhatikan anda dengan cara anda memperhatikan orang lain

Apabila anda merasa canggung dan gugup, anda secara tidak sedar merasakan "parno" seolah-olah anda diperhatikan oleh banyak orang. Namun, percayalah bahawa tidak semua orang berada, dan itu tidak seburuk yang anda fikirkan.

6. Ketawa pada diri sendiri

Apabila sesuatu yang buruk berlaku, itu bukan akhir dunia. Banyak perkara yang anda bimbangkan sebenarnya tidak akan berlaku.

Tetapi jika ia berlaku, itu bukan akhir dunia. Ketawa saja! Humor adalah komponen penting dalam kehidupan. Semua orang melakukan perkara yang pelik, dan anda juga boleh membuat hidup anda lucu. Ini akan membuatkan anda berasa lebih baik. Belajar menertawakan diri sendiri boleh melegakan.

7. Selalu ada peluang kedua untuk dibuat kesan pertama

Cara seterusnya untuk menghilangkan rasa canggung adalah dengan sentiasa menanamkan diri dalam diri anda bahawa setiap hari adalah hari baru.

Cuba lupakan kesalahan anda dari semalam dan jangan menghukum diri sendiri. Selanjutnya, anda dapat belajar dari kesilapan dan teruskan.

8. Jangan terpengaruh dengan media sosial

Kehidupan orang tidak secantik foto yang dimuat naik di media sosial. Jadi, anda jangan terlalu sibuk memikirkan bahawa kehidupan orang lain lebih baik daripada kehidupan anda; kerana itu tidak semestinya berlaku dalam kenyataan.

Walaupun begitu, meluangkan masa melihat media sosial anda dapat membantu anda membina kemahiran sosial yang baik.

9. Cari pengalaman baru

Mencari pengalaman baru juga dapat membebaskan anda dari rasa canggung. Walaupun anda merasa tidak selesa, anda dapat belajar banyak tentang diri anda dari pengalaman baru ini.

10. Jadilah diri sendiri

Membina keyakinan diri memerlukan latihan. Walau bagaimanapun, untuk petua terakhir: ingatlah untuk selalu menjadi diri sendiri. Sekiranya anda berusaha terlalu keras untuk menjadi orang lain untuk diterima dalam persekitaran baru, orang lain tidak akan mengetahui siapa anda sebenarnya. Ada kemungkinan bahawa orang lain sebenarnya lebih menyukai sifat dan keperibadian asal anda; tanpa dibuat-buat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found