Kesihatan Otak dan Saraf

Cara Menyelaraskan Ketegangan Otot Pasca Strok (Spastik) •

Ketegangan otot aka spastik adalah salah satu komplikasi yang sering berlaku selepas strok. Biasanya, ketegangan otot muncul beberapa bulan atau bertahun-tahun selepas strok, dan akan menjadi semakin ketara semasa anda pulih. Ketegangan otot agak sukar dan merupakan masalah yang tidak menyenangkan bagi penghidap strok, tetapi ada beberapa penyelesaian untuk mengatasinya.

Apakah ketegangan otot atau kekejangan?

Otot yang terasa kaku, tegang, tidak bergerak dan tidak fleksibel dikenali sebagai ketegangan otot atau kekejangan.

Selepas strok, lengan, kaki atau bahkan wajah akan mengalami lumpuh. Lumpuh ini berlaku kerana penghidap strok tidak dapat mengawal pergerakan otot mereka. Namun, selalunya selepas strok, kelemahan otot berlaku pada kedudukan kaku atau tegang dan membuat penghidapnya tidak selesa.

Ada kalanya pesakit masih dapat menggerakkan ototnya jika tahap spastiknya ringan, tetapi pergerakan yang dihasilkan bahkan tidak menentu dan tidak wajar. Sekiranya diperhatikan, nampaknya otot berada dalam kedudukan yang tidak biasa atau bahkan bengkok ketika rehat.

Seperti apa spastik?

Selalunya, kekejangan dan kelemahan otot membuat penghidap merasa seperti dia bergerak sangat perlahan atau seolah-olah dia membawa beban berat pada ototnya. Kadang kala, otot akan terasa sakit ketika berada dalam keadaan rehat atau ketika digerakkan. Contohnya, jika seseorang mengalami kekejangan di lengannya, dia cenderung merasakan ketegangan otot di lengan atau kawasan di sekitarnya, termasuk leher atau punggung. Biasanya, penghidap tidak akan dapat segera merasa sakit akibat ketegangan otot setelah strok, tetapi otot di kawasan sekitarnya akan terasa sakit setelah ketegangan otot selama berbulan-bulan.

Apa yang boleh dilakukan untuk merawat kekejangan?

Pastikan selalu bersenam secara teratur untuk mengelakkan ketegangan otot berulang. Kadang kala, pesakit mungkin memerlukan pertolongan orang lain untuk bergerak. Terapi fizikal dan senaman rumah yang kerap dapat membantu mengurangkan ketegangan otot atau kekejangan.

Ramai orang yang mengalami kekejangan mengadu terapi fizikal sukar dan tidak selesa pada peringkat awal, tetapi lama-kelamaan, terbukti dapat melonggarkan otot yang kaku.

Ubat-ubatan preskripsi yang melemaskan otot yang tegang dapat membantu apabila terapi dan senaman tidak mencukupi untuk melegakan kejang. Sebilangan orang tidak dapat menggunakan relaksan otot kerana kesan sampingan, seperti keletihan dan pening.

Pilihan rawatan lain untuk melegakan kekejangan termasuk suntikan relaksan otot atau toksin botulinum. Suntikan ini mungkin berlaku pada sesetengah orang, tetapi tidak semua, dan selalunya rawatan jenis ini mesti diulang pada selang waktu yang ditetapkan kerana kesan ubat akan hilang setelah beberapa saat.

Adakah terdapat kajian terbaru mengenai pemulihan dari kekejangan atau ketegangan otot?

Kajian penyelidikan saintifik telah membuktikan bahawa kekejangan sebenarnya dapat disembuhkan. Secara keseluruhan, nampaknya ketika spastik pulih, ada bukti bahawa aktiviti di bahagian otak yang terkena strok juga mulai pulih. Oleh itu, melakukan senaman otot yang terkena spastik adalah salah satu daripada banyak cara untuk membantu tisu otak pulih selepas strok.

Bagaimana saya boleh bertahan jika saya mengalami kekejangan?

Kekejangan membuat pesakit tidak selesa dan kadang-kadang menyakitkan. Sekiranya anda mengalami gejala yang menunjukkan kekejangan, harap maklum bahawa ada jalan keluar dan anda tidak perlu risau.

Lebih penting lagi, jika anda membiarkan spastik tidak dirawat dalam jangka masa yang lama, otot yang kaku akan menjadi lebih kaku. Dari masa ke masa, ini akan menjadikan anda lebih sukar untuk bergerak, menyebabkan kecacatan dan kitaran yang menjadikannya sukar untuk pulih dari strok.

Apa yang perlu diingat?

Sekiranya anda fikir anda mengalami ketegangan otot atau kekejangan, berbincanglah dengan doktor atau ahli terapi fizikal anda untuk mendapatkan rawatan yang tepat untuk gejala spastik anda. Biasanya, rawatan perubatan atau terapi fizikal tidak cukup untuk memberikan hasil yang maksimum, jadi memerlukan terapi berterusan.