Kesihatan Muskuloskeletal

7 Cara Semula jadi untuk Mengatasi Sakit Belakang •

Hampir semua orang mengalami sakit belakang. Kadang-kadang, keadaannya boleh menjadi serius: punggung anda sakit sehingga memancar ke kaki anda yang membuat anda mati rasa. Kesannya anda tidak dapat melakukan aktiviti harian seperti biasa. Dalam keadaan ini, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, tidak semua keadaan sakit belakang memerlukan preskripsi. Anda dapat mengatasi sakit belakang secara semula jadi.

Pelbagai cara untuk mengatasi sakit belakang secara semula jadi

Terdapat beberapa cara untuk melakukannya, termasuk:

Memampatkan kembali

Apabila anda bangun pada waktu pagi, sakit belakang boleh menjadi lebih serius. Anda akan berasa sakit dan kaku, malah anda tidak akan dapat bangun untuk duduk.

Anda boleh mencuba meletakkan kompres panas di bawah punggung semasa berbaring di punggung atau di punggung ketika berbaring di perut. Panas akan membantu memanaskan otot, melegakan kekejangan, dan darah dapat mengalir ke belakang dengan lebih mudah. Namun, jangan gunakan haba yang terlalu tinggi kerana boleh merosakkan tisu kulit.

Lakukan tawa yoga sebagai kaedah semula jadi untuk mengatasi sakit belakang

Yoga ketawa adalah sejenis yoga yang membantu orang meningkatkan kesihatan mereka dengan ketawa. Semasa anda ketawa, badan anda dapat lebih banyak oksigen, mengurangkan tekanan dan menghasilkan lebih banyak endorfin (hormon yang membantu menghilangkan rasa sakit secara semula jadi).

Juga, yoga ketawa adalah senaman fizikal ringan yang boleh anda lakukan jika latihan lain terlalu menyakitkan dan sukar untuk punggung anda.

Urut belakang

Anda boleh melakukan urutan biasa di rumah atau di pusat kesihatan. Urut membantu mengurangkan tekanan, mengendurkan otot, dan mendorong badan menghasilkan lebih banyak endorfin. Anda mungkin mempertimbangkan untuk mengurut di meja urut atau kerusi urut. Ini bergantung pada keperluan anda. Hanya berehat dan urutan akan membantu sakit belakang anda.

Tukar posisi tidur

Kedudukan tidur boleh mempengaruhi keadaan sakit belakang. Beberapa kedudukan dapat meningkatkan kesakitan, dan beberapa posisi mengurangkannya.

Oleh itu, salah satu cara semula jadi untuk mengatasi sakit belakang adalah dengan mencuba beberapa posisi untuk mengetahui kedudukan mana yang paling sesuai untuk anda. Tidur dalam posisi berbaring boleh membantu. Anda juga boleh mencuba tidur di kerusi atau tempat tidur khas untuk sokongan yang lebih baik.

Lakukan regangan sebagai kaedah semula jadi untuk mengatasi sakit belakang

Tuntutan hidup sering memaksa orang duduk lama di meja mereka seharian menyelesaikan kerja atau belajar. Walau bagaimanapun, jangan mengekalkan kedudukan duduk terlalu lama. Setiap 20 minit, anda mesti berdiri dan meregangkan, seperti punggung, kaki, atau lengan. Senaman ringan boleh menjadi pilihan yang bagus kerana membantu merehatkan otot dan menghangatkan badan.

Mengekalkan kekuatan otot

Mengekalkan kekuatan otot adalah kaedah yang baik untuk mengatasi sakit belakang. Otot pinggul dan pelvis yang kuat memberikan sokongan yang lebih baik untuk punggung anda.

Anda dapat merasakan sakit belakang anda berkurang dengan melakukan cara di atas. Tetapi untuk kes sakit belakang yang lebih serius, cara mengatasi sakit belakang di atas mungkin tidak begitu berkesan. Oleh itu, mencari bantuan perubatan adalah pilihan terbaik.