Kesihatan mental

5 Cara untuk Mengampuni Ikhlas untuk Kehidupan yang Lebih Bahagia

Satu kajian 2014 yang diterbitkan dalam Journal of Consulting and Clinical Psychology mengatakan bahawa seseorang yang mengalami perasaan kebencian, sakit hati, kebencian kronik, atau apa sahaja yang berkaitan dengan luka emosi pada masa lalu masih boleh dirawat dengan "terapi pengampunan".

Apa itu terapi pengampunan?

Terapi pengampunan adalah latihan dan cara untuk mengatasi masalah dan luka emosi, yang telah digunakan sejak tahun 1980-an. Amalan penggunaannya meningkat hingga tahun 1990, dan dapat disesuaikan sebagai bagian dari psikoterapi tradisional, seperti selagi syarat dan langkah yang disyorkan diikuti.

Bagaimana untuk memaafkan dengan menggunakan terapi ini?

Nathaniel Wade, seorang profesor psikologi di Iowa State University, mengkaji 54 kes psikoterapi dengan isu-isu sekitar kecederaan emosi, kecederaan trauma, pengkhianatan, dan juga penghinaan. Wade mendapat hasil yang baik ketika orang yang memiliki pengalaman ini mengambil bagian dalam sesi "terapi pengampunan" yang dia dan pasukannya lakukan.

Hasil yang diperoleh para peserta setelah mengikuti terapi dapat mengurangkan kegelisahan, kemurungan dan bahkan meningkatkan jangka hayat untuk masa depan. Di samping itu, terapi individu lebih berkesan daripada terapi berkumpulan. Berikut adalah contoh langkah yang boleh diikuti:

1. Komitmen dan pasti mahu melepaskan beban di hati

Cara pertama untuk memaafkan adalah perlunya membuat komitmen untuk melepaskan semua masalah yang telah membuat hati anda tidak senang. Agar tidak dapat meringankan keperitan masa lalu, berhenti memikirkannya dan berkongsi masalah dengan orang lain.

2. Luahkan perasaan anda

Anda masih diizinkan untuk benar-benar menyatakan kesakitan yang anda rasakan. Lakukan dengan menggunakan tahap kesedaran yang tinggi. Biasanya, orang melampiaskan perasaan mereka yang tertindas menggunakan media tertentu, misalnya, seperti bercerita dengan rakan, menulis buku harian, atau bahkan hanya menulis surat tanpa tujuan menghantarnya. Melakukannya juga akan membantu anda memahami diri anda dan penderitaan yang anda rasakan.

3. Beri tumpuan pada masa depan

Rasanya tidak enak jika minda sentiasa dihantui oleh sakit hati yang tidak berkesudahan. Tetapi, berapa lama anda mahu menjadi seperti ini? Lagipun, orang yang menyakiti anda tidak semestinya memikirkan perasaan anda, bukan? Anda juga perlu bertanggungjawab atas kebahagiaan anda sendiri, dan tidak mengharapkan kebahagiaan dari orang lain. Tidak ada yang dapat mengembalikan masa lalu, apa yang boleh anda lakukan adalah menjadikan hari ini sebagai hari terbaik dalam hidup anda.

4. Berhentilah menyalahkan orang lain

Berhenti memikirkan diri anda sebagai protagonis yang menjadi mangsa. Pasti ada kenangan masa lalu yang muncul dari semasa ke semasa. Tenang, yang harus anda buat hanyalah mengakui. Dengan mengakui bahawa ia berlaku, anda hampir berada di tahap melepaskan.

Inilah masanya untuk bersikap lunak agar dapat menerima diri sendiri untuk tidak lagi menyalahkan sesiapa atau keadaan. Apabila anda menyalahkan orang lain, ini menunjukkan bahawa kesakitan anda adalah siapa anda sekarang. Selepas itu, jangan lupa untuk membuat diri anda sedar bahawa anda berada dalam posisi yang anda sekarang, yang anda hampir berjaya menaklukkannya dengan latihan dan cara untuk ikhlas.

5. Maafkan mereka dan maafkan diri sendiri

Kami mungkin tidak perlu melupakan tingkah laku buruk orang lain, tetapi sebenarnya semua orang layak dimaafkan, dan sebaliknya dengan anda. Kadang-kadang, banyak orang terperangkap dalam kesakitan hari ini, keras kepala, dan merasa tidak dapat dimaafkan. Sebenarnya ia tidak berguna dan mengalahkan diri sendiri.

Pengampunan bukanlah tanda bahawa anda lemah. Sebagai gantinya, itu hanya tanda nyata bahawa anda mengakui bahawa seseorang menyakiti anda, tetapi anda ingin membuat kemajuan dalam hidup tanpa memikirkannya lagi. Selain menjadi cara untuk bersikap ikhlas, pengampunan juga bertujuan untuk berempati dengan orang lain, dan berusaha melihat sesuatu dari sudut pandang mereka.