Keibubapaan

Mengapa Anak Lelaki Biasanya Lebih Dekat dengan Ibu?

Semasa kelahiran, semua anak mempunyai kecenderungan untuk lebih dekat dengan ibu kerana keperluan mereka bergantung kepada ibu untuk hidup mereka. Apabila anda semakin tua, ini boleh berubah. Stigma dalam masyarakat menganggap bahawa anak lelaki lebih dekat dengan ibu mereka dan anak perempuan lebih dekat dengan ayah mereka. Adakah ini benar dan apakah kemungkinan sebab di sebalik itu?

Sebab ibu dan anak lebih dekat

Beberapa sebab yang membuat anak lelaki lebih dekat dengan ibunya termasuk:

1. Buat anak-anak merasa dijaga dan dimanjakan

Setiap anak sememangnya akan meminta sokongan dan keselesaan daripada ibu bapa. Namun, setiap kali anak lelaki menangis atau melakukan kesalahan, mereka akan memilih untuk melarikan diri dan berlindung dengan ibu mereka. Ini kerana sosok ibu cenderung lebih menenangkan dan memanjakan anak lelaki, tidak menilai kesalahan anak.

Sementara itu, anak lelaki cenderung takut atau enggan mendekati sosok ayah. Ini mungkin kerana harapan lelaki mesti kuat. Sebenarnya, tidak jarang seorang ayah memaksakan kehendaknya kepada seorang anak lelaki. Sebenarnya, tanpa mengira jantina, kedua-duanya memerlukan kasih sayang dan perhatian yang sama.

2. Menyokong kecerdasan emosi budak lelaki

Anak-anak yang lebih dekat dengan ibunya sering dilabelkan sebagai "anak mama" yang penuh dengan stigma untuk dimanjakan. Namun, mereka sebenarnya mempunyai kecerdasan emosi yang lebih baik.

Kanak-kanak yang mempunyai ikatan yang kuat dengan ibu mereka cenderung untuk terlibat dalam geng di sekolah, menyalahgunakan dadah, atau melakukan seks bawah umur. Sekiranya mereka menghadapi masalah dengan rakan mereka, mereka tidak akan memilih untuk melawan dengan ganas, tetapi memilih untuk berkomunikasi dengan baik.

Melancarkan Mom Junction, Dr. Pasco Fearon dari Pusat Pengajian Ilmu Bahasa Psikologi dan Klinikal, The University of Reading, menyatakan bahawa anak lelaki yang tidak mempunyai hubungan rapat dengan ibu lebih cenderung menghadapi masalah tingkah laku. Sebenarnya, masalah ini akan tetap timbul walaupun anak itu sudah dewasa.

Itulah sebabnya anak lelaki yang mempunyai ikatan yang kuat dengan ibu mereka cenderung mempunyai banyak kawan di sekolah dan cenderung untuk menghadapi risiko kemurungan dan kegelisahan. Sebabnya, mereka dilatih untuk dapat memahami perasaan orang lain, mudah menjaga diri sendiri, dan lebih mudah mengawal emosi mereka.

Sehingga dewasa nanti, anak lelaki akan terbiasa menghormati dan menghargai wanita kerana hubungan rapat dengan ibu mereka.

3. Membantu perkembangan psikologi kanak-kanak

Kedekatan anak lelaki dengan ibu mereka, terutama ketika mereka masih kecil, nampaknya sangat membantu dalam pertumbuhan dan perkembangan psikologi kanak-kanak. Sebabnya, kedekatan dengan ibu dapat membantu meningkatkan semangat dan kegigihan anak lelaki dalam mempelajari perkara baru.

Selain itu, anak lelaki yang dekat dengan ibunya juga lebih mudah bersosial, bekerjasama, dan dapat menahan egoisme mereka. Sudah tentu ini sangat membantu perkembangan psikologi kanak-kanak, kerana anak-anak menjadi teman baik kepada rakan di sekolah.

Ini akan memberi kesan positif terhadap kemahiran sosial anak-anak ketika mereka semakin tua. Oleh itu, kedekatan seorang anak lelaki dan ibu kandungnya mempunyai peranan yang sangat penting dalam hal ini.

Lalu, apakah sebab-sebab gadis lebih dekat dengan ayah?

Sekiranya kedekatan anak lelaki dan ibunya mempunyai banyak peranan penting dalam pertumbuhan dan perkembangan anak, bagaimana dengan kedekatan anak perempuan dengan ayah? Apa sebabnya?

1. Mencari sosok yang tegas untuk merasa dilindungi

Sekiranya seorang anak lelaki merasa lebih disayangi dan dilindungi oleh seorang ibu, sebaliknya, seorang anak perempuan merasa lebih aman dan selesa ketika bersama ayahnya. Ini tidak bermaksud bahawa seorang ibu tidak dapat melindungi anak perempuannya. Namun, anak perempuan cenderung mempunyai perasaan yang lebih tenang ketika bersama ayah mereka.

Ini menyebabkan kanak-kanak perempuan dapat belajar ketangguhan dan ketegasan sosok ayah yang baik daripada seorang ibu. Di samping itu, masalah kedekatan anak perempuan dengan ayah juga boleh timbul apabila ibu lebih menumpukan perhatian kepada anak lelaki. Sebabnya, kanak-kanak perempuan boleh cemburu dengan kedekatan ibu dan anak lelaki.

Lebih-lebih lagi jika anak lelaki itu adalah adik lelaki. Sudah tentu anak perempuan dapat merasakan kasih sayang ibu telah berpecah belah. Ini menjadikan anak perempuan cenderung mencari sosok ayah yang mungkin mempunyai lebih banyak masa untuknya sementara ibu sibuk menjaga adik lelaki.

2. Dapatkan sambutan yang diharapkan

Tokoh bapa cenderung memberi tindak balas yang lebih baik kepada kanak-kanak perempuan daripada kanak-kanak lelaki. Di samping itu, kedekatan seorang anak perempuan dengan ayahnya dapat membantu menghilangkan rasa kesunyian yang dialaminya. Seperti disebutkan sebelumnya, perasaan kesepian seorang gadis dapat timbul ketika ibu lebih fokus dan sibuk menjaga anak lelaki itu.

Itulah sebabnya anak-anak perempuan akan segera lari kepada ayah mereka apabila mereka mempunyai keinginan tertentu. Contohnya, apabila seorang gadis meminta untuk membeli mainan. Ibu biasanya akan menolak dengan tegas apabila anak perempuan mereka merengek. Sementara ayah biasanya akan segera menyetujui setiap kehendak anak perempuannya. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa kanak-kanak perempuan lebih bergantung pada ayah mereka daripada ibu mereka.

Kepentingan peranan ibu dan bapa dalam mendidik anak-anak

Walaupun anak lelaki cenderung lebih dekat dengan ibu dan anak perempuan lebih dekat dengan ayah, anda sebagai ibu bapa tidak boleh membeza-bezakan anak. Anda harus tetap membesarkan anak-anak anda dengan pasangan anda tanpa mengira sama ada anak anda lelaki atau perempuan.

Sebabnya ialah bahawa keibubapaan yang buruk boleh memberi pengaruh buruk terhadap pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, terutama bagi anak lelaki.

Sekiranya kanak-kanak lelaki kurang mendapat perhatian daripada ibu bapa, ibu dan bapa, ini akan mempengaruhi perubahan tingkah laku anak-anak. Kekurangan kasih sayang dari ayah dan ibu menyebabkan anak-anak mempunyai kemungkinan untuk berkembang menjadi sosok agresif dan memberontak.

Sebenarnya, setiap anak memerlukan kasih sayang yang sama dari seorang ayah dan ibu. Satu perkara yang perlu anda ingat sebagai ibu bapa ialah watak dan keperibadian anak anda berbeza.

Anda mungkin perlu mendekati setiap anak secara berbeza untuk memenuhi keperluan kasih sayang anak mereka. Walaupun anda adik beradik, anak anda mungkin mempunyai watak yang sangat berbeza.

Ini harus menjadi rujukan bagi ibu bapa untuk menentukan jenis keibubapaan dan pendekatan yang sesuai untuk diterapkan pada setiap anak. Anda mungkin juga dapat berjumpa doktor atau ahli psikologi kanak-kanak jika anda menganggap anak anda mempunyai masalah perkembangan, terutamanya dalam perkembangan psikologinya.

Doktor anda mungkin dapat membantu anda mencari jalan penyelesaian terbaik untuk sebarang masalah yang mungkin anda hadapi dalam memilih gaya keibubapaan. Malah, doktor juga dapat menentukan jenis keibubapaan yang baik dan sesuai dengan watak anak.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌