Kesihatan mental

Mahukan Kehidupan yang Lebih Baik? Jauhi 4 perbincangan diri negatif ini

Pernah dengar istilah bercakap sendiri? Ini adalah istilah bahasa Inggeris yang menunjukkan bahawa anda mengkritik diri sendiri, baik atau buruk. Ketika cemas atau tertekan, biasanya bercakap sendiri lebih ke arah negatif.

Walaupun kelihatan remeh, kebiasaan ini boleh memberi kesan negatif terhadap kualiti hidup anda. Jadi, apa yang perlu dibuat?

Mengapa bercakap sendiri negatif mesti dielakkan?

Selain bercakap dengan rakan dan keluarga, adakah anda menyedari bahawa anda juga bercakap dengan diri sendiri? Ya, ia dipanggil bercakap sendiri. Kata-kata yang diucapkan dapat terlintas di hati anda atau anda terdengar tidak sengaja.

Kadang kala tabiat ini membantu anda mengingat sesuatu atau melakukan sesuatu dengan lebih bijak. Contohnya, "Oh, lebih baik saya menaiki teksi motosikal esok supaya saya tidak terjebak dalam lalu lintas," atau "Saya harus membawa payung, di sini. Nampaknya akan hujan. "

Malangnya, tabiat ini tidak selalu membawa kepada perkara positif. Sebaliknya, ia mungkin menuju ke arah negatif dan mempengaruhi anda. Itulah sebabnya ia dipanggil bercakap sendiri negatif.

Mengkritik diri sendiri secara berterusan boleh membuat anda merasa tertekan, merasa bersalah, dan menimbulkan pemikiran negatif. Semua perkara ini dapat mengelakkan anda bergerak maju dan menjadi orang yang lebih baik.

Lebih buruk lagi, menurut sebuah kajian, memberikan kritikan negatif dapat membuat seseorang tertekan kerana mereka terus memunculkan pemikiran buruk.

Contohnya bercakap sendiri negatif yang perlu dikeluarkan

Menjauhkan diri dan mengatasi pemikiran negatif dan belajar dari kesilapan dapat menjadikan hidup anda lebih baik. Bukan itu sahaja, ini secara tidak langsung juga memberi kesan positif kepada kesihatan tubuh.

Itulah sebabnya, anda perlu menghilangkan bercakap sendiri negatif dari hidup anda. Berikut adalah beberapa contoh kritikan diri negatif yang harus anda hindari, termasuk:

1. "Oh, mengapa saya begitu bodoh?"

Apabila anda melakukan kesalahan kecil atau sukar memahami sesuatu, ungkapan ini sering keluar dari mulut anda. Sebenarnya, perkataan "bodoh" yang diucapkan tidak memberikan jalan keluar, peluang, atau motivasi.

Daripada membuat anda menyedari kesilapan anda, ungkapan ini akan membuat anda merasa lebih teruk lagi.

Daripada melakukan bercakap sendiri negatif seperti ini, lebih baik anda menggunakan perkataan yang lebih positif. Contohnya, "Sangat sukar untuk difahami, saya harus belajar lebih banyak."

Frasa seperti ini mempunyai kekuatan sihir di dalamnya kerana dapat memberi semangat untuk menjadi lebih baik.

2. "Saya harus punya ..., jadi tidak akan seperti ini"

Dalam hidup, tidak semua yang kita lakukan akan menjadi seperti yang diharapkan. Apabila kegagalan berlaku, bercakap sendiri yang negatif biasanya akan lebih dominan untuk muncul.

Otak anda secara semula jadi akan memikirkan perkara yang harus anda lakukan (dan tidak boleh) untuk mencapai matlamat anda.

Menyesal sesekali boleh membuat anda merasa lebih teruk lagi. Akibatnya, menjadi lebih sukar bagi anda untuk bangun.

Apabila mengalami kegagalan, bukannya menyesali masa lalu, akan lebih baik jika anda mengatakan, "Sekarang, untuk berjaya, yang harus saya lakukan adalah ..."

Ungkapan-ungkapan ini dapat mengalihkan perhatian anda daripada merasa kecewa dan menenangkan hati anda untuk menetapkan rancangan baru dan melakukan perkara lain untuk mengelakkan kegagalan.

3. "Ini semua salah saya."

"Ini semua kerana aku." Ya, bercakap sendiri Negatif lain yang paling biasa adalah menyalahkan diri sendiri.

Daripada mengkritik diri sendiri seperti itu, lebih baik menggunakan ungkapan, "Saya akan bertanggungjawab atas apa yang saya lakukan."

Pernyataan menyalahkan diri sebelas dua belas dengan mencela diri sendiri. Ini hanya akan menjadikan anda lebih teruk.

Tidak menanggung semua kesalahan kepada anda. Anda mesti tahu di mana anda salah dan cuba memperbaikinya.

Dengan cara itu, anda tidak akan merasa tertekan dengan masalah yang anda hadapi. Namun, itu tidak bermaksud anda boleh menyalahkan orang lain, ya.

4. "Mengapa saya tidak sehebat mereka, ya?"

Bercakap sendiri Negatif yang sangat buruk bagi keadaan psikik anda adalah membandingkan diri anda dengan orang lain. Menjadikan orang lain sebagai penanda aras untuk menilai kekurangan seseorang bukanlah perkara yang betul.

Fikiran ini dapat membuat anda merasa tidak puas dengan apa yang telah anda capai dan capai. Kesannya, anda akan terus merasa cemburu dan putus asa.

Cuba ungkapkan dengan cara yang berbeza, iaitu menghormati keunikan anda dan lebih menyayangi diri sendiri daripada membencinya. Tidak apa-apa untuk membandingkan, tetapi jika anda berbeza, itu tidak bermaksud anda buruk dan merasa putus asa dan putus asa.