Kesihatan Otak dan Saraf

4 Jenis Pukulan Mata yang Perlu Anda Perhatikan •

Anda mungkin pernah banyak mendengar mengenai strok. Tetapi ternyata selain otak, strok juga dapat menyerang mata. Keadaan ini dipanggil sakit mata. Strok mata berlaku kerana penyumbatan pada saluran darah yang menuju ke saraf mata atau dari saraf mata. Terdapat beberapa jenis sapuan mata. Apakah jenis strok mata yang paling biasa?

Ketahui jenis dan jenis sapuan mata

Bergantung pada jenis strok mata yang dialami, gejala dan cara mengatasinya mungkin berbeza. Berikut adalah 4 jenis sapuan mata yang perlu anda ketahui:

1. oklusi arteri retina pusat

Jenis strok mata ini berlaku kerana: penyumbatandi aliran darah utamamembawa kepada saraf optik. Akibatnya, saraf optik menjadi kekurangan pengambilan oksigen dan nutrien.

Gejala umumnya dirasakan dalam bentuk penurunan keseluruhan penglihatan. Berkurangnya kemampuan untuk melihat berlaku pada satu mata secara tiba-tiba, tanpa kemerahan atau kesakitan.

Beberapa faktor meningkatkan risiko oklusi arteri retina pusat, termasuk:

  • Tekanan darah tinggi
  • Sejarah strok
  • Asap
  • Obesiti

Pada jenis strok mata ini, rawatan mesti dilakukan dengan cepat dalam masa kurang dari 24 jam. Rawatan yang cepat dapat menyempitkan kemungkinan kerosakan saraf kekal yang boleh menyebabkan kebutaan.

Penanganan dapat dilakukan dengan menggunakan ubat oral, tetes, pembedahan, atau kombinasi ketiganya.

2. oklusi arteri retina cawangan

Jenis strok mata ini berlaku kerana: penyumbatan salah satu cabang aliran darah. Akibatnya, gangguan penglihatan adalah separa, atau hanya di satu kawasan (atas / bawah / kiri / kanan).

Ujian yang boleh dilakukan untuk jenis stroke mata ini termasuk jumlah darah lengkap, ujian gula darah, dan fungsi jantung untuk mencari kemungkinan penyebab penyumbatan.

Rawatan untuk strok mata jenis ini tidak begitu agresif untuk oklusi arteri retina pusat. Rawatan biasanya lebih bertujuan untuk mencegah berulang gejala di masa depan.

3. oklusi vena retina pusat

Jenis strok mata ini berlaku apabila: penyumbatan berlaku dalam aliran darah kembali dari retina ke jantung. Oklusi vena retina pusat lebih biasa daripada kelainan arteri retina.

Terdapat 2 jenis strok mata oklusi vena retina pusat, iaitu:

  • Iskemia, sekiranya penyumbatan berlaku sepenuhnya
  • Bukan iskemia, jika penyumbatan berlaku hanya sebahagian

Gejala boleh merangkumi penurunan penglihatan secara tiba-tiba atau penurunan penglihatan secara beransur-ansur.

Beberapa keadaan tambahan yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami oklusi vena retina pusat termasuk:

  • Sejarah glaukoma
  • Penggunaan pil perancang
  • Penggunaan ubat diuretik

Rawatan untuk strok mata dilakukan dengan menggunakan laser atau suntikan ke mata untuk mengurangkan kemungkinan komplikasi.

4. oklusi urat retina cabang

Sedikit berbeza dengan jenis strok mata yang lain, kebanyakan penghidap strok mata tidak menyedari menghidapnya.

Gejala penurunan penglihatan hanya akan dirasakan ketika penyumbatan terjadi pada saluran darah yang mengalir kembali ke pusat penglihatan (makula).

Lebih daripada 70% pesakit dengan strok mata jenis ini pertama kali mempunyai sejarah tekanan darah tinggi. Rawatan biasanya bertujuan untuk mengawal tekanan darah, kadar kolesterol, dan mencegah komplikasi.

Pemeriksaan mata secara berkala kepada doktor

Mengalami simptom di atas tidak bermaksud anda pasti mengalami sakit mata. Walau bagaimanapun, jika anda ragu-ragu dan bimbang tentang gejala tertentu yang anda alami, berjumpa dengan doktor anda.

Rundingan awal dapat membantu mengelakkan keadaan menjadi lebih teruk. Seperti strok di otak, strok di mata juga harus dirawat dengan cepat untuk mengelakkan masalah penglihatan kekal.