Kesihatan ENT

3 Perkara Penting untuk Menjaga Kesihatan Tekak •

Tekak mempunyai peranan yang luar biasa, kerana organ ini membantu kita bernafas, bercakap, dan memakan makanan kegemaran kita. Sekiranya kerongkong meradang dan dijangkiti, rasanya pasti terganggu dan mempengaruhi aspek kehidupan seharian kita.

Oleh itu, cari tahu mengapa kita harus menjaga kesihatan tekak kita.

Sebab-sebab penting untuk mengekalkan tekak yang sihat

Sebilangan daripada kita pasti mengalami gatal, radang tekak, hingga batuk. Terutama untuk beberapa profesion yang menggunakan isyarat mulut untuk bercakap. Semasa bercakap, tekak mudah terkena perengsa dalam bentuk virus, bakteria atau kulat. Ini meningkatkan kemungkinan sakit tekak.

Tekak mempunyai peranan yang menyokong kehidupan seharian kita, dari bercakap hingga menelan makanan. Apabila tekak tidak dijaga dengan sihat, badan juga tidak terasa sihat seperti biasa. Sekecil kedengarannya, ada beberapa sebab mengapa anda perlu menjaga kesihatan tekak anda.

Tekak membantu anda semasa anda bernafas

Secara anatomi, lokasi tekak berdekatan dengan rongga mulut dan rongga hidung. Semasa bernafas, tekak mempunyai peranan penting untuk membantu menyebarkan udara dari hidung atau mulut ke paru-paru.

Semasa bernafas, perengsa (seperti bakteria, virus, atau kulat) mungkin masuk ke sistem pernafasan. Walaupun hidung mempunyai pertahanan melalui rambut halus dan selaput lendir untuk menyekat bahan asing yang masuk, tetapi selalu ada kemungkinan perengsa ini masuk ke kerongkong kerana jaraknya yang dekat. Perengsa boleh masuk ketika hidung dijangkiti dan lendir di hidung jatuh ke kerongkong, sehingga menjengkelkan dan menjangkiti kerongkong.

Apabila kerongkong dijangkiti, sistem pernafasan menjadi terganggu dan gejala batuk berlaku. Inilah kepentingan menjaga kesihatan tekak.

Tekak membantu sistem pencernaan

Selain membantu anda bernafas, tekak juga menyokong sistem pencernaan. Prosesnya bermula apabila anda mengunyah dan menelan makanan. Di sini, tekak menjadi pintu masuk makanan dari mulut ke saluran pencernaan.

Pasti anda akan lebih selesa makan makanan ketika kesihatan tekak anda terjaga dengan baik. Apa kaitannya?

Contohnya, sakit tekak kerana keradangan oleh bakteria atau virus. Tidak selesa hanya menelan makanan. Selain itu, bakteria atau virus yang masuk ke kerongkong dapat mempengaruhi kerja organ lain, seperti sistem pencernaan. Sehingga apabila kuman memasuki perut, ia boleh mencetuskan peningkatan asid perut hingga ke kerongkong. Akibatnya, tekak menjadi panas dan lama-kelamaan boleh menjadi sakit tekak.

Perengsa ini boleh datang dari makanan atau minuman yang tidak bersih, termasuk ketika kita tidak menjaga kebersihan tangan. Oleh itu, menjaga kebersihan diri serta makanan dan minuman yang akan kita makan juga membantu melindungi kesihatan tekak.

Tekak juga menyokong sistem imun

Tekak mempunyai selaput lendir yang mampu menahan bakteria dan virus, serta tisu limfoid yang dikenali sebagai cincin Waldeyer. Cincin Waldeyer terletak di rongga tekak dan terdiri daripada amandel atau amandel. Terdapat tisu limfoid yang merupakan kumpulan sel kekebalan yang tugasnya melindungi tubuh dari jangkitan.

Walaupun tekak mempunyai sel-sel kekebalan tubuh, itu tidak berarti kita tidak memperhatikan kesihatan tekak. Sekiranya fungsinya terganggu, maka sistem ketahanan badan juga boleh melemah. Ini boleh menjejaskan kesihatan anda secara keseluruhan.

Walaupun jangkitan tidak diatasi dengan segera, ia boleh mempengaruhi organ lain. Contohnya, jangkitan bakteria Streptococcus B hemolyticus malah boleh menyebabkan komplikasi pada jantung dan buah pinggang. Proses kerengsaan dan jangkitan akan mengganggu fungsi pernafasan, makan, dan menurunkan daya tahan badan.

Cara mudah untuk menjaga kesihatan tekak anda

Pada masa ini, banyak orang semakin menyedari, mengambil berat dan berusaha menjaga kesihatan tekak. Terutama di tengah wabak COVID-19 yang sedang berlangsung, mereka mengutamakan kesihatan mereka sendiri dengan bersenam dan makan makanan berkhasiat, serta menjaga kebersihan diri agar sistem kekebalan tubuh mereka terjaga.

Memelihara tekak yang sihat tidak sukar, sungguh. Ini caranya:

1. Makan lozenges

Menghisap lozenges dapat membantu menjaga kesihatan tekak anda. Anda boleh memilih lozenges dengan bahan-bahan Ejen Aktif Berganda (Amylmetacresol & Dibenal) , serta vitamin C.

Berdasarkan kajian dari Jurnal Antarabangsa Perubatan Am , kandungan amylmetacresol dan dibenal dapat mengurangkan kuman di rongga mulut dalam masa 10 minit secara konsisten semasa gula-gula disedut. Kandungan lozenges ini dapat membantu mencegah virus dan bakteria yang berkaitan dengan jangkitan saluran pernafasan atas.

Sementara itu, kandungan vitamin C mampu menyokong kerja sel-sel kekebalan tubuh dalam melawan penyakit, terutama jangkitan saluran pernafasan atas.

Anda boleh menghisap lozenges sebagai cara untuk menjaga kesihatan tekak anda. Sentiasa baca peraturan penggunaan lozenges tekak, untuk merasakan manfaatnya secara optimum.

2. Basuh tangan anda dengan tekun

Mencuci tangan boleh menjadi langkah pertama untuk menjaga kesihatan tekak anda. Basuh tangan anda selama 20 saat dengan sabun dan air mengalir sehingga bersih. Terutama setelah anda menggunakan tandas, sebelum makan, sebelum memasak, atau selepas menggunakan tandas. Dengan cara itu, virus dan bakteria yang melekat di tangan dapat dibasmi.

3. Jangan berkongsi makanan dan minuman

Rasanya lebih seronok untuk makan bersama sambil merasai makanan masing-masing. Malangnya, ini dapat membuka peluang besar untuk penyebaran virus dan bakteria dari orang ke orang. Oleh itu, cukup untuk makan dengan menu makanan anda sendiri tanpa membagikannya kepada orang lain untuk mengelakkan jangkitan, sehingga menyokong kesihatan tekak.

4. Elakkan bersentuhan dengan orang yang sakit

Seboleh-bolehnya jaga diri dengan mengelakkan hubungan dengan rakan atau saudara yang sakit. Kerana bakteria dan virus ada di sekitar orang yang sakit, terutama ketika mereka batuk atau bersin. Titisan boleh merebak dan memukul anda. Oleh itu, lebih baik mengelakkan hubungan fizikal. Sekiranya anda benar-benar perlu berkomunikasi, lebih baik memakai topeng dan basuh tangan anda dengan sabun selepas itu.

5. Etika batuk dan bersin

Jangan lupa menerapkan etika batuk dan bersin dengan betul. Contohnya, dengan menggunakan tisu dan segera membuangnya ke tong sampah selepas itu. Di samping itu, anda juga boleh batuk atau bersin ke bahagian dalam siku anda untuk mengurangkan percikan tetesan di sekitar anda. Jangan lupa untuk mencuci tangan selepas itu, supaya virus atau bakteria tidak menjangkiti orang lain.

6. Makan makanan yang sihat dan berkhasiat

Jangan lupa memasukkan pelbagai nutrien dalam menu harian anda. Pastikan terdapat karbohidrat, protein, vitamin, dan mineral dalam setiap hidangan. Sentiasa konsumsi buah-buahan dan sayur-sayuran supaya kesihatan dan kekebalan tekak anda juga terjaga dengan baik. Cuba menyajikan menu yang pelbagai sehingga badan mendapat nutrisi yang cukup, ya.

Di samping itu, elakkan makanan atau minuman yang boleh merengsakan tekak, seperti makanan yang terlalu panas, makanan yang terlalu pedas, soda, kopi, makanan ringan kering (kentang kentang, popcorn ), minuman berasid, dan alkohol.

7. Minum 2 liter air

Memenuhi keperluan cecair dengan minum 2 liter air mineral setiap hari. Air membantu menjaga kerongkong lembab dan menghalangnya kering. Kerongkong kering mudah teriritasi dan menyebabkan gatal.

Bagi anda yang sering minum kopi ketika bekerja atau bersantai, kafein boleh memberi kesan kering pada tekak. Oleh itu, selalu ingat minum air supaya kesihatan tekak dapat dijaga.

Nah, sekarang anda tahu betapa pentingnya peranan tekak sehingga kesihatannya perlu dijaga. Lakukan kaedah di atas agar tekak sentiasa sihat dan bebas dari jangkitan. Tekak yang sihat, anda juga dapat melakukan aktiviti dengan fokus dan optimum.