Kecergasan

Bolehkah berpeluh membakar lebih banyak lemak? •

Ramai orang memilih untuk bersenam ketika berada di bawah terik matahari untuk berpeluh lebih banyak. Selain itu, pemanasan sukan dalaman juga meningkat dengan tujuan yang sama. Ini kerana terdapat anggapan bahawa semakin banyak anda berpeluh, semakin banyak badan anda akan membakar lemak.

Andaian ini tidak sepenuhnya betul. Berapa banyak peluh yang anda belanjakan semasa bersenam tidak semestinya setara dengan berapa banyak kalori atau lemak yang anda bakar. Untuk maklumat lebih lanjut, pertimbangkan fakta berikut.

Mengapa badan anda banyak berpeluh ketika anda bersenam?

Berpeluh adalah proses penyejukan yang dilakukan oleh badan untuk membantu mengekalkan suhu yang optimum. Walau bagaimanapun, berpeluh bukanlah penanda aras yang ideal untuk menentukan seberapa kuat intensiti latihan yang anda lakukan. Bersenam menaikkan suhu badan anda, menyebabkan anda lebih banyak berpeluh.

Kajian terhadap 20 penunggang basikal mendapati bahawa bersenam dalam suhu panas dapat membantu meningkatkan pengeluaran peluh. Ini akan membantu proses penyejukan badan dan meningkatkan aliran darah ke kulit.

Setiap orang menghasilkan peluh dalam jumlah yang berbeza. Wanita cenderung mempunyai lebih banyak kelenjar peluh daripada lelaki, tetapi kelenjar peluh lelaki lebih aktif. Ini bermaksud bahawa lelaki secara alami berpeluh lebih cepat dan lebih banyak daripada wanita, walaupun jumlah kelenjar peluh yang diaktifkan adalah sama, dan intensitas suhu dan aktiviti fizikal juga sama.

Orang yang cergas juga dapat berpeluh lebih cepat semasa bersenam kerana suhu badan mereka lebih rendah daripada orang yang kurang aktif (tidak aktif). Mereka yang jarang bersenam atau tidak pernah bersenam sebelum ini lebih sukar berpeluh kerana badan mereka menjadi panas dengan lebih perlahan.

Orang yang mempunyai berat badan berlebihan atau gemuk juga menghasilkan lebih banyak peluh daripada individu yang berat badan normal. Kerana lemak yang ada dapat bertindak sebagai pengalir haba (penebat) yang menaikkan suhu inti badan. Di samping itu, orang muda juga berpeluh lebih banyak daripada orang tua.

Juga, berapa banyak peluh anda bergantung pada beberapa perkara lain di luar badan anda. Memakai pakaian sintetik semasa bersenam akan memerangkap panas di badan anda, yang akan menjadikan anda panas dan berpeluh dengan lebih mudah.

Bolehkah berpeluh banyak membakar lebih banyak lemak?

Berapa sedikit atau berapa banyak peluh yang dihasilkan oleh badan anda semasa bersenam tidak sama dengan jumlah kalori yang anda bakar. Jadi berpeluh lebih banyak tidak semestinya berkesan untuk menurunkan berat badan anda.

Bersenam di ruangan yang panas untuk berpeluh lebih seperti yoga Bikram juga tidak banyak mempengaruhi penurunan berat badan. Kajian di Journal of Strength and Conditioning Research mendapati bahawa jumlah kalori yang dibakar semasa melakukan yoga Bikram hampir sama ketika berjalan pantas dengan jangka masa yang sama.

Bikram yoga selama 90 minit hanya dapat membakar 410 kalori pada lelaki dan 330 kalori pada wanita. Ini tentunya berbeza dengan latihan kardio, seperti berlari dengan kelajuan 5 meter sejam yang dapat membakar 600 kalori dalam 60 minit latihan.

Berdasarkan fakta-fakta ini, pada akhirnya berpeluh lebih banyak tidak dapat digunakan sebagai ukuran seberapa berjaya tubuh membakar kalori. Berat badan selepas bersenam kadang-kadang bersifat sementara, kerana cairan tubuh menguap melalui peluh. Berat akan kembali apabila badan terhidrat dengan minum cukup cecair.

Sebaliknya, jangan menganggap bahawa bersenam dengan kurang berpeluh bererti anda tidak cukup bersenam atau anda tidak membakar kalori. Mungkin peluh menguap lebih cepat kerana anda bersenam di bilik berhawa dingin, berhampiran kipas angin, atau bersenam di luar ( luaran ) dengan suasana yang sejuk dan banyak angin.

Apakah perkara yang harus anda lakukan sekiranya anda ingin membakar lebih banyak lemak?

Untuk menurunkan berat badan, asasnya ialah anda harus membakar lebih banyak kalori daripada yang anda ambil. Cara terbaik untuk melakukan ini adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat, seperti menguruskan pengambilan nutrisi dan melakukan senaman secara teratur.

American College of Sports Medicine menasihatkan orang dewasa untuk melakukan senaman intensiti sederhana yang dapat memicu peluh sekurang-kurangnya 30 minit lima hari seminggu. Berikut adalah beberapa latihan yang berkesan untuk membakar kalori.

  • Dengan berjalan kaki, berjoging , atau lari
  • Berenang
  • Basikal
  • Lompat tali
  • Senaman HIIT ( latihan selang intensiti tinggi ).

Sentiasa memanaskan badan sebelum anda bersenam. Ini meningkatkan suhu badan dan aliran darah, jadi anda lebih bersedia untuk bersenam. Pemanasan juga berguna untuk mengelakkan risiko kecederaan semasa bersukan.

Juga, pastikan anda terhidrasi dengan baik sebelum dan semasa bersenam. Penghidratan yang baik juga akan membantu otot-otot badan anda berfungsi dengan lebih berkesan. Cuba dengar badan anda dan berehat ketika anda merasa pening atau letih.

Sekiranya anda bersenam selama lebih dari 60 minit atau pada intensiti tinggi, para pakar mengesyorkan mengganti cecair yang hilang dengan minuman elektrolit. Sebaliknya, jika anda bersenam dengan intensiti rendah atau berlangsung kurang dari 60 minit, menggantikan cecair yang hilang dengan air cukup baik untuk tubuh anda.