Kesihatan Otak dan Saraf

Bilakah Proses Penyembuhan Strok Bermula?

Strok adalah keadaan yang berlaku apabila bekalan darah ke otak berkurang atau terganggu. Akibatnya, keperluan oksigen dan nutrien yang harus diperoleh oleh otak tidak dipenuhi. Strok sama dengan keadaan yang tiba-tiba, jadi ia mesti dirawat dengan segera sebelum terlambat. Setelah mengalami strok, kapan pesakit dapat memulakan proses penyembuhan strok?

Bilakah proses penyembuhan strok bermula?

Strok bukanlah penyakit ringan yang boleh dipandang ringan. Sebaliknya, strok sebenarnya boleh menyebabkan masalah dengan kemampuan kognitif, motorik, deria, dan pertuturan (bahasa). Tidak jarang, strok bahkan boleh menyebabkan masalah serius pada kemampuan jangka panjang badan, bergantung kepada keparahan strok.

Itulah sebabnya penyembuhan strok adalah proses yang panjang yang memerlukan banyak masa, usaha, dan kesabaran. Ketika mengalami strok, doktor akan melakukan beberapa siri tindakan untuk mengawal keadaan pesakit agar lebih stabil, mencegah strok lain, dan mengelakkan komplikasi yang mungkin berlaku akibat strok.

Setelah keadaan kesihatan dianggap cukup stabil, pesakit strok dapat mulai melakukan terapi penyembuhan strok. Atau dengan kata lain, proses pemulihan atau pemulihan strok baru boleh bermula kira-kira 24-48 jam selepas strok.

Semakin cepat proses pemulihan atau penyembuhan strok, semakin besar peluang pesakit untuk memulihkan fungsi otak dan badan yang hilang.

Berapa lama pemulihan strok?

Tempoh masa yang diperlukan untuk pemulihan atau pemulihan dari strok bergantung pada keadaan badan dan keparahan strok yang dialami. Sekiranya strok yang dialami pesakit cukup parah, bahkan disertai dengan komplikasi penyakit, tentu memerlukan masa yang lama untuk pulih.

Sebaliknya, waktu pemulihan boleh menjadi agak singkat apabila keadaan strok tidak terlalu teruk. Semasa proses penyembuhan, pesakit akan terus dibimbing untuk melatih dan mempelajari semula kemampuan tubuhnya yang mungkin telah hilang.

Kebolehan apa yang dapat dipulihkan selepas strok?

Tujuan proses pemulihan atau penyembuhan strok adalah untuk mengembalikan kemampuan tubuh, seperti:

1. Bercakap

Strok boleh menyebabkan penurunan kemampuan seseorang untuk bercakap (bercakap), yang dikenali sebagai afasia. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh kesukaran bercakap dengan lancar, jadi sukar untuk menyusun ayat yang tepat untuk bertutur.

Proses pemulihan strok akan membantu pesakit belajar bercakap dan berkomunikasi dengan jelas, sesuai dengan masalah pertuturan yang mereka alami.

2. Kognitif

Gangguan kemampuan berfikir, perubahan tingkah laku, hingga lemahnya ingatan adalah masalah utama yang sering dialami oleh pesakit strok. Sekiranya ia tidak dipulihkan dengan segera, ia pasti akan menjadi risiko buruk bagi kesihatan dan keselamatan pesakit itu sendiri. Oleh itu, ahli terapi akan membantu mengembalikan kemahiran kognitif yang terjejas ini.

3. Motor

Satu lagi simptom strok yang biasa adalah kelemahan otot pada satu atau kedua-dua belah badan, sehingga pergerakan badan terganggu. Secara beransur-ansur, keadaan ini akan mengelakkan pesakit berjalan, melakukan pelbagai aktiviti fizikal yang lain, malah mengalami kekejangan otot.

Di sini, ahli terapi akan membantu pesakit untuk belajar bagaimana menggunakan ototnya dan mengimbangkan badannya. Melakukan senaman regangan secara teratur, ditambah dengan penggunaan walker, sekurang-kurangnya dapat membantu mempercepat pengembalian kemahiran motor yang hilang.

4. Deria

Tidak jarang, strok dapat menghambat kemampuan tubuh untuk merasakan panas, sejuk, dan fungsi deria lain. Tetapi jangan risau, ahli terapi akan membantu proses penyembuhan strok dengan melatih pesakit untuk menyesuaikan diri dengan perubahan persekitaran.