Kanser

Makanan Pencegahan Kanser Yang Perlu Dimakan -

Sel yang tidak normal disebabkan oleh mutasi DNA adalah penyebab barah. Berita baiknya ialah anda dapat mencegah penyakit ini dengan menjaga sel anda sihat dan berfungsi dengan baik melalui pilihan makanan yang tepat. Jadi, makanan apa yang mencegah barah? Mari lihat senarai makanan anti-kanser berikut.

Senarai makanan pencegah barah

Anda boleh mencegah barah dengan mengurangkan faktor yang meningkatkan risiko. Mulai dari melakukan pemeriksaan kesihatan, berhenti merokok, hingga menjaga diet.

Pilihan makanan berkait rapat dengan kesihatan tubuh, juga mempengaruhi risiko tinggi dan rendahnya barah. Sebabnya, makanan tertentu mungkin tercemar dengan bahan karsinogenik yang memicu sel tubuh menjadi tidak normal.

Sekiranya anda ingin mencegah barah melalui pilihan makanan, anda boleh menambahkan makanan berikut ke menu harian anda.

1. Nanas

Nanas atau dikenali dengan nama Latin Ananas komosus Menurut Data Komposisi Makanan Indonesia, kaya akan serat, kalium, kalsium, fosfor, natrium, dan dilengkapi dengan vitamin A, B, dan C.

Semua nutrien ini diperlukan oleh tubuh untuk melawan keradangan, menjaga tekanan darah yang stabil, menyuburkan sistem pencernaan, dan menguatkan sistem imun. Bukan hanya itu, buah ini juga sangat disyaki sebagai makanan yang berkhasiat sebagai anti-barah.

Kajian berdasarkan yang diterbitkan dalam jurnal Terapi Sasaran Onkologi memerhatikan sebatian bromelain dalam nanas pada sel barah dan hasilnya menunjukkan:

  • Menghambat pertumbuhan sel barah

Makanan ini adalah pencegahan barah dengan menghalang percambahan sel barah, iaitu fasa sel mengalami pengulangan kitaran sehingga dapat mencegah sel membiak.

  • Melemahkan sel barah

Bromelain boleh mengganggu kelangsungan sel barah dengan melemahkan MUC1, protein yang melindungi permukaan sel dari patogen (kuman penyakit) dari sampai ke sel. Terlalu banyak MUC1 dikaitkan dengan barah payudara, barah ovari, dan barah pankreas.

  • Mencetuskan sel mati (apoptosis)

Sel yang rosak mesti mati dan diganti dengan sel yang sihat yang baru. Sel yang tidak normal tidak mahu mati sehingga terkumpul untuk membentuk tumor barah. Itulah sebabnya sel mesti mati apabila tidak lagi diperlukan.

2. Teh hijau

Makanan pencegah kanser seterusnya adalah teh hijau. Walaupun umumnya dijadikan minuman, ekstrak teh hijau dapat ditambahkan atau dijadikan makanan.

Menurut Cancer Research UK, kajian makmal menunjukkan ekstrak teh hijau dapat menghentikan pertumbuhan sel. Teh hijau mengandungi polifenol, salah satunya adalah katekin, yang mempunyai sifat antioksidan, yang membersihkan radikal bebas yang merosakkan sel.

Pada katekin terdapat epigallocatechin-3-gallate (EGCG) yang berpotensi sebagai bahan anti-barah yang dapat mengurangi risiko barah mulut, barah paru-paru, barah pundi kencing, dan barah esofagus.

3. Sayuran salai

Sayuran salib adalah keluarga sayuran yang terdiri daripada brokoli, bok choy, kubis, kembang kol, dan kangkung. Jenis sayuran ini mengandungi karotena (beta-karoten, lutein, zeaxanthin), vitamin C, E, dan K, folat, serat.

Makan sayur-sayuran jenis ini dapat mencegah barah. Sebabnya, apabila dikunyah dan dicerna, sayur-sayuran ini akan membentuk sebatian aktif, seperti indole dan sulforaphane. Kedua-duanya diperhatikan kesannya pada beberapa organ tikus dan menunjukkan potensi sebagai bahan anti-kanser, tepat:

  • Melindungi DNA pada sel yang rosak, merangsang apoptosis, menonaktifkan sebatian karsinogenik, dan menghalang penyebaran sel tumor (metastasis barah).
  • Ia mempunyai sifat antivirus, anti-radang, dan antibakteria yang dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

Berdasarkan pemerhatian para saintis, makanan ini dapat mencegah barah prostat, barah paru-paru, dan barah kolorektal.

4. Bawang putih

Sebagai tambahan kepada makanan yang lazat, bawang putih menjadi pencegah kanser utama. Institut Penyelidikan Kanser Amerika menyebut pelbagai potensi bawang putih sebagai anti-barah.

Lebih khusus lagi, bawang putih mengandungi fitokimia, seperti inulin, saponin, allicin, dan flavonoid yang mempunyai sifat anti-barah. Semua sebatian ini dikaitkan dengan penurunan risiko barah kolorektal kerana ia membantu memperbaiki DNA, mengurangkan keradangan, dan memperlambat pertumbuhan sel barah.

5. Tomato

Tomato adalah sejenis buah yang biasanya dimasak bersama sayur-sayuran. Namun, tidak jarang jika buah ini juga dimakan secara langsung atau dibuat jus.

Tomato mengandungi nutrien yang kaya, iaitu vitamin A, vitamin C, vitamin K, kromium, dan kalium. Semua vitamin ini memberi manfaat untuk tubuh, mulai dari menjaga kulit yang sihat, mengawal gula darah, meningkatkan kualiti mata, dan mencegah barah.

Ternyata ada satu lagi manfaat mengejutkan buah ini, iaitu menjadi makanan pencegah barah kerana mempunyai sebatian anti-barah.

Kajian mengenai jurnal Laporan ilmiah mendapati potensi barah dalam menghalang perkembangan barah prostat. Sebatian aktif dalam tomato, iaitu likopen, dapat menekan fasa sel tumor prostat manusia (LNCap) dalam membiak.

6. Kacang soya

Kacang soya adalah makanan yang cukup kontroversial kerana kaitannya sebagai pencegah dan juga penyebab barah. Ini disebabkan oleh kandungan isoflavon dalam kacang soya. Penyelidikan berdasarkan tikus menunjukkan bahawa isoflavon juga phytoestrogen (estrogen tumbuhan) dapat meningkatkan kadar hormon estrogen yang cukup tinggi sehingga menyebabkan barah payudara.

Setelah ditinjau, tidak ada peningkatan risiko barah. Sebenarnya, kajian terbaru menunjukkan bahawa pengambilan soya yang sederhana dapat meningkatkan kualiti hidup orang yang memakannya, termasuk pesakit barah.

Kajian ini juga menjelaskan bahawa proses mekanisme isoflavon antara manusia dan tikus adalah berbeza. Kemudian, jumlah pengambilan isoflavon untuk tikus juga sama besar dengan pengambilan untuk manusia. Jadi, walaupun kacang mengandung isoflavon, ia tidak dapat meningkatkan kadarnya secara drastis pada manusia.

Walaupun begitu, Katherine Zeratsky, R.D., L.D, pakar pemakanan dari Mayo Clinic, menyebut bahawa pengambilan isoflavon yang tinggi berasal dari makanan tambahan. Ada kemungkinan risiko kanser meningkat pada wanita yang mempunyai sejarah peribadi atau keluarga mengenai kanser payudara atau masalah tiroid, kerana penggunaan makanan tambahan dengan pengambilan soya yang tinggi.

7. Cendawan shitake dan enoki

Makanan pencegah barah terakhir adalah cendawan. Namun, tidak semua jenis cendawan dapat anda nikmati. Terdapat dua jenis cendawan yang cukup popular dengan faedah kesihatannya, iaitu cendawan shiitake dan cendawan enoki.

Cendawan Shiitake mengandung letinan, yang merupakan serat beta-glukan. Beta glukan adalah sebatian gula kompleks yang diketahui berpotensi untuk merangsang sistem imun dan mengaktifkan sel dan protein tertentu dalam tubuh untuk melawan sel barah.

Ekstrak cendawan Shiitake yang diberikan bersama dengan rawatan barah, iaitu kemoterapi menunjukkan kesan positif dalam meningkatkan kualiti hidup pesakit barah paru-paru.

Kemudian, penyelidikan juga menunjukkan aktiviti antioksidan yang tinggi pada cendawan enoki. Antioksidan dapat melindungi tubuh dari keradangan dan kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

Petua sihat untuk menikmati makanan pencegah barah

Walaupun penyelidikan telah menemui potensi anti-barah dalam makanan ini, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk benar-benar membuktikan keberkesanannya. Sebabnya, beberapa kajian masih berasaskan haiwan sehingga tidak memberi kesan yang sama pada manusia.

Untuk mendapatkan faedahnya, anda perlu memperhatikan berapa banyak makanan yang dimakan, pertimbangan masa, dan bagaimana makanan itu disajikan. Inilah perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan dalam menikmati makanan anti-barah yang betul.

  • Anda tidak boleh makan sejumlah besar makanan sekaligus, kerana ini boleh menyebabkan gangguan pencernaan, seperti pedih ulu hati dan kembung.
  • Kami mengesyorkan agar semua makanan dimakan dalam keadaan segar kerana pemakanannya jauh lebih lengkap.
  • Basuh sayur-sayuran, buah-buahan, dan rempah ratus sebelum disajikan, terutama cendawan sehingga bebas daripada bakteria dan racun perosak listeria.
  • Sekiranya anda cukup sensitif terhadap kafein, pastikan untuk tidak minum teh sebelum tidur kerana mungkin menyukarkan anda untuk tidur.

Memilih sayur-sayuran atau buah-buahan anti-barah bukan satu-satunya cara untuk mencegah barah. Anda juga harus mengamalkan tingkah laku sihat lain yang dapat menurunkan risiko barah. Terutama, jika anda berisiko tinggi terkena barah di kemudian hari, perlu berjumpa pakar barah (pakar onkologi).