Kecergasan

Adakah benar berdiri boleh membakar kalori sehingga menurunkan berat badan dengan cepat?

Bagi anda yang mengikuti program penurunan berat badan, selain daripada bersenam dan menjaga diet yang sihat, apa lagi yang sering anda lakukan? Nah, ternyata ada aktiviti sederhana lain yang dapat membantu menjayakan program penurunan berat badan anda. Tidak perlu bersusah payah, katanya anda hanya perlu berdiri. Adakah benar berdiri boleh membantu membakar kalori sehingga menurunkan berat badan dengan cepat? Lihat ulasan di sini.

Dilaporkan oleh halaman Medical News Today, berdiri sekitar 6 jam sehari dapat membantu menurunkan berat badan. Berdiri lebih bermanfaat daripada duduk dari segi membakar kalori. Kajian menunjukkan bahawa duduk terlalu banyak boleh menyebabkan pengumpulan lemak, sementara berdiri dapat membantu membakar kalori dan lemak.

Adakah banyak pendirian terbukti dapat membakar kalori?

Kajian yang dilakukan oleh Dr. Francisco Lopez Jimenez dan pasukannya menguji pembakaran kalori yang berlaku semasa duduk dan berdiri. Penyelidikan ini diterbitkan dalam European Journal of Preventive Cardiology pada tahun 2018. Dr. Francisco Lopez Jiminez dan pasukannya melakukan penyelidikan dengan memproses data dari 46 kajian sebelumnya, yang melibatkan seramai 1,184 orang dengan usia rata-rata 33 tahun dan berat rata-rata 65 kg.

Hasil kajian menunjukkan bahawa dalam satu minit, berdiri dapat membakar 0.15 kali lebih banyak kalori daripada ketika anda duduk. Ini bermaksud, seseorang yang beratnya 65 kg jika berdiri selama 6 jam sehari dapat menambah pembakaran kalori dalam tubuhnya sebanyak 54 kalori sehari. Ditukar kepada berat badan, dengan tambahan 54 kalori dibakar setiap hari, dalam setahun dapat membakar jisim lemak 2.5 kg.

Mungkin tidak begitu banyak, tetapi cukup membantu. Menurut Dr. Lopez, bagi pekerja yang duduk selama 12 jam sehari dan berisiko tinggi mengalami berat badan berlebihan kerana kebiasaan harian mereka, anda harus mengurangkan waktu duduk dengan separuh.

Pergeseran dari duduk ke posisi boleh menjadi penyelesaian berguna bagi pekerja yang mempunyai gaya hidup yang tidak bergerak untuk mencegah kenaikan berat badan mereka dalam jangka panjang.

Walaupun begitu, bagi anda yang menurunkan berat badan, anda tidak boleh bergantung sepenuhnya pada kehilangan kalori dengan berdiri sendiri. Anda juga masih perlu melakukan senaman, menyesuaikan diet, dan menguruskan pilihan makanan.

Bagaimana banyak berdiri boleh membakar lebih banyak kalori?

Apabila anda berdiri, anda melibatkan lebih banyak otot untuk memastikan anda tegak, jadi masuk akal bahawa badan anda memerlukan lebih banyak tenaga untuk melakukan ini. Tubuh juga harus membakar kalori untuk mendapatkan tenaga yang cukup untuk kekal kuat.

Berdiri disertakan sebagai salah satu aktiviti termogenesis tanpa latihan atau sering disebut sebagai NEAT. NEAT adalah aktiviti harian yang dapat membantu membakar kalori seperti ketika anda gelisah, memberi isyarat, dan menggigil.

Oleh itu, jika anda biasa duduk seharian, cubalah berdiri lebih kerap. Contohnya di kereta api atau di bas semasa anda pergi ke kuliah atau bekerja. Ini juga berlaku ketika anda memasak dan menyediakan makanan untuk keluarga.

Apakah faedah lain melakukan aktiviti sambil berdiri?

Selain itu, dilaporkan oleh Livestrong, berdiri dapat membantu aliran darah bebas ke seluruh tubuh sehingga lebih banyak oksigen juga akan dibawa, termasuk ke otak. Ini dapat menjadikan kemampuan berfikir dengan lebih jelas dan meningkatkan daya tumpuan.

Berdiri juga dapat memperbaiki postur dan mengurangkan rasa sakit dan kekakuan. Berbeza dengan duduk, duduk terlalu lama menjadikan pergerakan tulang belakang lebih kencang, mengetatkan otot dada, bahu dan leher sehingga orang dapat merasa sakit jika duduk terlalu lama.

Kerana faedah ini, banyak tempat kerja mendorong pekerjanya menggunakan meja berdiri yang digunakan semasa bekerja. Walaupun penyelidikan yang berkaitan dengan bekerja sambil berdiri masih di peringkat awal dan memerlukan penyelidikan lebih lanjut, lebih lengkap, sekurang-kurangnya bekerja dan terlibat dalam aktiviti berdiri dapat membantu mengurangkan kesan berbahaya dari duduk terlalu lama.