Kesihatan pernafasan

Orang yang sakit tuberkulosis mesti makan banyak, mengapa?

Tuberkulosis (TB) adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria pada paru-paru. Walaupun ia adalah penyakit kronik yang berlangsung selama berbulan-bulan, TB dapat disembuhkan dengan rawatan yang tepat. Selain mengambil ubat anti tuberkulosis (OAT) secara berkala, doktor juga mengesyorkan agar penghidap TB harus makan makanan yang lebih berkhasiat daripada orang yang sihat. Kenapa?

Kelebihan makan banyak ketika sakit dengan TB

Orang yang menghidap tuberkulosis harus makan lebih banyak, tetapi tentu saja mereka tidak boleh makan makanan apa pun. Makan banyak tidak bermaksud bahagian pada setiap hidangan harus dua kali lebih banyak daripada biasa. Diet untuk penghidap TB mesti tetap diatur agar memenuhi keperluan pemakanan harian yang sihat dan seimbang.

Orang yang menghidap penyakit TB mesti makan banyak kerana penyakit ini boleh menyebabkan penurunan berat badan secara drastik. Melaporkan dari Fakta TB, penurunan berat badan dalam banyak kes TB boleh disebabkan oleh beberapa faktor, iaitu kehilangan selera makan, mual, dan gangguan pencernaan. Kesan sampingan OAT juga boleh memburukkan keadaan.

Akibatnya, banyak orang dengan TB terdedah kepada kekurangan zat makanan atau kekurangan zat makanan. Sebenarnya, penyerapan nutrien yang mencukupi diperlukan oleh tubuh untuk melawan jangkitan bakteria yang berterusan yang menyebabkan tuberkulosis.

Kekurangan zat makanan boleh menyebabkan penurunan fungsi sistem kekebalan tubuh, menjadikannya lebih sukar untuk bertahan terhadap jangkitan bakteria tuberkulosis. Kesan besar, kekurangan zat makanan juga boleh mempengaruhi cara ubat berfungsi. Apabila rawatan tidak berkesan, proses penyembuhan mengambil masa lebih lama.

Kesan lain, sekiranya pengambilan nutrien tidak mencukupi, gejala TB yang dialami, seperti batuk berterusan juga semakin teruk. Termasuk timbulnya komplikasi seperti kerosakan hati. Gejala yang memburuk akan mengakibatkan penurunan kualiti hidup penghidap TB. Terdapat banyak kes kematian akibat TB yang juga dipengaruhi oleh kekurangan zat makanan.

Oleh itu, anda yang sakit TB harus makan lebih banyak makanan berkhasiat untuk mengekalkan berat badan dan menguatkan sistem imun. Pengambilan nutrien terpenting yang terdapat dalam satu pinggan makan adalah kumpulan pemakanan dari makanan untuk penghidap TB, iaitu:

 • Kalori sebagai sumber tenaga dari karbohidrat dan lemak tak jenuh
 • Protein
 • Vitamin (Vitamin C, D, dan A)
 • Mineral (besi, zink, dan selenium)

Menurut pakar pemakanan Lela Nurulhuda dari Direktorat Perkhidmatan Kesihatan, idealnya diet pesakit TB harus memenuhi 3 makanan utama dengan 3 makanan ringan (makanan ringan) setiap hari.

Cara meningkatkan selera makan pada pesakit TB

Semasa sakit, penghidap TB sering kehilangan selera makan, loya dan muntah, dan gangguan pencernaan lain, seperti kekejangan perut. Batuk yang berterusan juga menyukarkan pesakit untuk menelan makanan. Keadaan ini menyukarkan anda yang sakit batuk kering untuk mengikuti nasihat untuk makan banyak.

Namun, anda tidak perlu risau. Sekiranya anda merasa sakit atau kurang selera makan, anda boleh mengikuti petua ini untuk meningkatkan selera makan.

 • Berjalan-jalan sebentar di sekitar rumah sebelum mula makan. Udara segar dapat menolong selera makan anda.
 • Cuba buat jadual makan dengan jarak antara makanan utama yang tidak terlalu dekat. Langkahnya adalah sehingga anda merasa lapar. Contohnya, anda memulakan sarapan pada pukul 8 pagi, waktu makan tengah hari dengan idealnya ialah 1-2 petang.
 • Pilih makanan yang disyorkan untuk penghidap TB yang sesuai dengan selera anda.
 • Elakkan makanan bergoreng atau berminyak kerana boleh menyebabkan kesakitan ketika menelan.
 • Makan perlahan-lahan, jangan memaksa makanan besar sekaligus. Cuba makan bahagian yang lebih kecil tetapi lebih kerap.
 • Makan dalam bahagian kecil tetapi lebih kerap.
 • Sekiranya perut anda sakit, cubalah minum teh halia, teh pudina, atau teh herba yang merupakan ubat sakit perut semula jadi.

Sekiranya kesan sampingan OAT semakin serius, menyebabkan anda selalu berasa mual, segera berjumpa doktor. Biasanya, doktor akan mengurangkan dos atau menukar kepada jenis OAT yang lain.

Selain mengikuti peraturan rawatan TB dengan betul dan harus makan banyak ketika anda menghidap TB, anda juga perlu berehat secukupnya dan jangan lupa melakukan senaman yang selamat untuk penghidap TB secara berkala.

Sekiranya anda menurunkan berat badan terlalu banyak, cuba tingkatkan pengambilan makanan yang tinggi protein dan karbohidrat dalam satu hidangan pinggan makan. Akhirnya, bagi anda yang merawat penghidap TB, penting untuk memperhatikan keperluan makanan dan mengingatkan mereka untuk selalu makan dengan kerap.

Pesakit yang telah memenuhi pengambilan nutrisi maksimum mereka biasanya mempunyai berat badan yang ideal, dapat melakukan aktiviti normal, jarang letih, dan kekerapan penampilan gejala TB lain lebih terkawal.