Kesihatan Pencernaan

Baru-baru ini Muntah Kerap, Adakah Saya Segera Berjumpa dengan Doktor?

Terdapat banyak perkara yang menyebabkan seseorang mengalami muntah. Sekiranya dia muntah hanya sekali, biasanya tidak perlu dibimbangkan. Lainlah kisahnya jika anda terus muntah seharian sehingga badan anda terasa lemah. Apabila anda sering muntah, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

Bilakah anda harus berjumpa doktor sekiranya anda kerap muntah?

Seorang ahli gastroentrologi di Amerika Syarikat, Brian Krish, MD., Menyatakan jika anda terus muntah secara tidak terkawal selama lebih dari empat hingga lima jam, anda harus segera berjumpa doktor. Sebabnya, jika dalam jangka masa ini anda sering muntah hingga beberapa kali itu adalah tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena pada badan.

Terutama jika keadaan ini berlaku pada kanak-kanak kecil atau orang tua. Kedua-dua kumpulan umur ini sangat mudah mengalami dehidrasi. Dengan pergi ke hospital, doktor akan membantu mencegah dehidrasi yang teruk dengan memberikan cairan intravena dan ubat mual, serta merawat penyebab muntah anda.

Juga perhatikan tanda-tanda lain. Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya muntah anda disertai dengan gejala seperti:

  • Sakit dada
  • Sakit perut atau kekejangan yang teruk
  • Penglihatan kabur
  • pusing
  • Demam tinggi dan leher kaku
  • Sakit kepala yang teruk tidak seperti sebelumnya
  • Muntah darah
  • Disertai dengan gejala dehidrasi seperti dahaga berlebihan, mulut kering, kencing gelap, dan pening ketika berdiri

Sekiranya anda merasakan tanda-tanda ini, segera pergi ke bilik kecemasan di hospital terdekat.

Apa yang perlu dilakukan apabila anda kerap muntah

Untuk mengekalkan keadaan badan yang stabil ketika anda terus muntah, anda harus melakukan perkara-perkara berikut, seperti:

Rehat

Terlalu banyak aktiviti dan kurang rehat boleh membuat mual menjadi lebih teruk. Oleh itu, cubalah berbaring dengan santai untuk membantu memulihkan keadaan. Minta pertolongan orang lain jika anda memerlukannya.

Minum air secukupnya

Untuk memastikan badan anda terhidrasi dengan betul, paksa diri anda untuk minum air secukupnya. Selain air, anda juga boleh minum minuman lain yang mengurangkan rasa mual, seperti air halia, asam jawa, dan teh pudina. Perkara yang paling penting ialah terus membekalkan tubuh dengan pengambilan cecair yang mencukupi agar tidak mengalami dehidrasi.

Elakkan pencetus loya dan muntah

Biasanya, setiap orang mempunyai kepekaan tertentu terhadap sesuatu yang membuatnya mual dan muntah. Apabila anda kerap muntah, cubalah mengelakkan pencetus. Contohnya, jika anda sensitif terhadap bau, jauhkan dari bau yang membuat anda mual, seperti makanan, minyak wangi, asap dan sebagainya.

Makan makanan yang mudah dicerna

Apabila anda terus muntah, cubalah makan makanan yang mudah dicerna usus. Sebabnya, sistem pencernaan anda terganggu. Juga, elakkan makan makanan pejal sehingga kira-kira enam jam selepas kali terakhir anda muntah.