Pemakanan

Cara Yang Betul untuk Mencuci Selada (Plus Cara Menyimpannya)

Bagi anda yang menggemari sayur-sayuran segar, anda pastinya tidak asing dengan selada. Ya, sayur hijau ini sering dimakan mentah sebagai teman untuk makan pecel ayam, gado-gado, atau acar. Walau bagaimanapun, sayur-sayuran yang dimakan mentah mesti dibasuh dengan betul untuk mengelakkan risiko pencemaran bakteria penyebab penyakit dan sisa racun perosak yang berbahaya bagi kesihatan.

Jadi, adakah benar cara mencuci selada yang selama ini anda lakukan? Ayuh, ketahui langkah-langkah dalam tinjauan berikut.

Langkah yang betul untuk mencuci daun selada

Di mana sahaja anda membeli selada, sama ada di pasar atau pasar raya, kotoran dan sisa racun perosak masih boleh menempel, jadi masih perlu dibersihkan dengan betul. Nah, cara yang betul untuk mencuci selada adalah seperti berikut.

 1. Basuh tangan anda dengan sabun dan air suam, sekurang-kurangnya 20 saat sebelum mengendalikan makanan. Ingat, tangan yang kotor adalah sumber pencemaran bakteria yang paling biasa.
 2. Sekiranya anda membeli selada, potong akarnya, batangnya yang keras, dan daun layu menggunakan pisau bersih.
 3. Basuh daun di bawah air mengalir untuk membuang kotoran dan racun perosak yang masih ada.
 4. Gosokkan setiap daun dengan lembut, dari depan dan belakang. untuk membuang sisa racun perosak yang masih melekat. Jangan mencuci dengan sabun kerana risiko sisa sabun boleh ditinggalkan di daun sangat besar dan boleh mencemarkan sayur-sayuran.
 5. Periksa seluruh permukaan daun ke pinggir, terutama di kawasan daun berhampiran batang. Biasanya, bahagian ini sering terlewat dan meninggalkan kotoran atau tanah yang masih melekat.
 6. Bila sudah cukup bersih, ketuk daun dengan lembut untuk membuang sisa air. Tiriskan selada di atas saringan selama 5 hingga 10 minit sebelum disimpan.

Untuk mengelakkan selada cepat layu, elakkan menggunakan pisau logam ketika memotong akar dan batang selada yang keras. Gunakan pisau atau tangan plastik untuk menunda pencucian sayur yang biasa.

Jadi, bagaimana cara menyimpan selada sehingga tahan lama dan tahan lama?

Sumber: www.livestrong.com

Dilaporkan dari Livestrong, selada yang dicuci dan disimpan dengan betul boleh bertahan sehingga tujuh hari di dalam peti sejuk.

Nah, cara yang betul untuk menyimpan selada adalah seperti berikut:

 1. Pastikan selada telah dicuci bersih, lihat kaedah di atas.
 2. Keringkan dengan mesin pengering atau tepuk daun kering dengan tuala bersih. Pastikan keseluruhan selada kering dengan sempurna untuk mengekalkan kelembapan.
 3. Letakkan daun selada di atas tuala kertas sehingga menutupi semuanya, kemudian gulungkannya dengan kemas.
 4. Letakkan gulungan selada dalam tuala kertas di dalam beg plastik yang jelas.
 5. Simpan di rak sayur di dalam peti sejuk pada suhu hampir 0 darjah Celsius.
 6. Selada akan bertahan selama 5 hingga 10 hari.

Bukan hanya untuk selada, anda juga boleh melakukan kaedah ini untuk jenis sayuran hijau yang lain, seperti kubis, bayam, sayur sawi, dan sebagainya. Setelah mencuci dan menyimpan selada dengan betul, maka anda boleh memproses selada menjadi hidangan yang lebih sihat untuk keluarga.