Kehamilan

Menjaga Kehamilan Sihat Walaupun Lemak •

Tidak hanya mengganggu penampilan, wanita hamil yang gemuk juga lebih berisiko mengalami pelbagai komplikasi kehamilan. Adalah normal untuk menambah berat badan semasa kehamilan, dan bahkan perlu untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi. Walau bagaimanapun, anda perlu mengawalnya agar tidak keterlaluan. Untuk keterangan lebih lanjut, lihat artikel berikut.

Adakah anda tergolong dalam kategori wanita hamil yang gemuk?

Saiz lemak atau kurus semasa kehamilan ternyata berbeza bagi setiap orang. Bukan hanya menimbang diri anda dalam satu masa. Anda juga perlu memantau kenaikan berat badan semasa hamil.

Untuk mengetahui sama ada anda berada dalam kategori berat badan berlebihan atau normal semasa kehamilan, pengiraan perlu disesuaikan dengan berat badan dan ketinggian anda sebelum hamil.

Pengiraan tinggi dan berat juga dikenali sebagai BMI (indeks jisim badan) atau BMI (BMI). Indeks Jisim badan ). Melancarkan laman web March of Dimes, anda tergolong dalam kategori wanita hamil yang gemuk ( berat badan berlebihan atau kegemukan) jika anda mempunyai BMI berikut.

 • BMI 25 hingga 29.9 sebelum kehamilan termasuk kategori berat badan berlebihan (berat badan berlebihan).
 • BMI 30.0 atau lebih sebelum kehamilan termasuk dalam kategori kegemukan.

Sekiranya anda berlebihan berat badan sebelum hamil, anda perlu berhati-hati dalam mengawal kenaikan berat badan anda. Tujuannya adalah agar anda tidak gemuk semasa hamil.

Untuk mengetahui nilai BMI dan apakah julat berat ideal yang harus anda capai, cubalah menghitungnya melalui kalkulator BMI untuk wanita hamil.

Apakah risiko yang boleh berlaku pada wanita hamil yang gemuk?

Melancarkan Perkhidmatan Kesihatan Nasional, terdapat pelbagai risiko untuk wanita hamil yang berlebihan berat badan, termasuk:

 • keguguran dan keguguran berulang,
 • kelahiran pramatang,
 • bayi mati lahir ( kelahiran mati )
 • kencing manis semasa mengandung,
 • tekanan darah tinggi dan preeklampsia,
 • masalah kardiovaskular seperti pembekuan darah,
 • ukuran janin terlalu besar (makrosomia),
 • dystocia pada masa kelahiran, dan juga
 • pendarahan berlebihan selepas bersalin.

Selain komplikasi kehamilan, anda juga lebih berisiko mengalami kesukaran semasa melahirkan. Biasanya, wanita hamil yang gemuk memerlukan langkah khas seperti forceps atau vakum semasa bersalin secara normal.

Di samping itu, anda juga lebih berisiko menjalani pembedahan caesar kecemasan dan jangkitan pada parut jika anda menjalani pembedahan.

Bolehkah anda berdiet untuk menurunkan berat badan jika anda gemuk semasa hamil?

Walaupun wanita hamil yang berat badan berlebihan dan kegemukan lebih berisiko untuk pelbagai komplikasi, tetapi itu tidak bermakna anda perlu menjalani diet untuk menurunkan berat badan.

Memetik laman web March of Dimes, berusaha menjaga berat badan anda sama sebelum hamil atau berusaha mengurangkannya sebenarnya akan menyebabkan masalah pada rahim.

Ini kerana tindakan tersebut akan menyebabkan janin kekurangan nutrien yang diperlukan untuk tumbesarannya.

Bahkan dalam beberapa kes, menurunkan berat badan semasa mengandung sebenarnya boleh membahayakan keselamatan janin.

Kehamilan bukanlah masa yang tepat untuk menurunkan berat badan, walaupun anda berlebihan berat badan atau gemuk semasa hamil.

Menurut The American College of Obstetricians and Gynecologists, masa terbaik untuk memulakan program penurunan berat badan adalah ketika merancang kehamilan.

Petua untuk mengekalkan kehamilan yang sihat untuk wanita hamil yang gemuk

Pelbagai risiko komplikasi yang terdapat pada wanita hamil yang gemuk memerlukan anda menjaga kesihatan anda.

Tetapi jangan risau, anda masih boleh menjalani kehamilan yang sihat sekiranya anda mengikuti petua ini.

1. Mengehadkan kenaikan berat badan semasa mengandung

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, menurunkan berat badan bukanlah penyelesaian yang tepat untuk wanita hamil yang gemuk. Apa yang perlu dilakukan adalah mengawal kenaikan agar tidak berlebihan.

Sekiranya anda berlebihan berat badan sebelum hamil, anda hanya perlu menambah sedikit berat badan semasa mengandung. Lihat peraturan berikut.

 • Sekiranya anda sudah berlebihan berat badan, anda perlu menambah 7-11 kg semasa hamil, atau 14-22 kg jika anda mengandung anak kembar.
 • Sekiranya anda gemuk, anda hanya perlu menambah 5-9 kg semasa hamil, atau 11-19 kg jika anda mengandung anak kembar.

2. Makan makanan yang sihat

Wanita hamil yang gemuk perlu makan makanan dengan indeks glisemik rendah. Tujuannya agar badan bekerja lebih keras untuk mengubahnya menjadi gula. Makanan berserat tinggi juga enak sehingga anda tidak mudah merasa lapar.

Makanan yang kaya dengan protein dan mengandungi lemak baik juga harus dikonsumsi untuk memenuhi keperluan nutrisi kehamilan dan menjaga kadar kolesterol tubuh.

Beberapa makanan yang disyorkan seperti:

 • sayur-sayuran dan buah-buahan (terutamanya hijau gelap, merah, dan oren),
 • daging, ayam dan salmon,
 • Nasi coklat,
 • roti gandum juga
 • bijirin.

3. Tetapkan jadual makan

Selain memilih pengganti yang lebih sihat, wanita hamil yang gemuk juga perlu mengatur jadual makan yang baik.

Sekiranya anda sering merasa lapar, anda harus menggunakan jadual makan lebih kerap tetapi dalam jumlah yang sedikit.

Juga, pastikan anda mengambil makanan sihat. Contohnya, menggantikan kerepek dengan salad buah dan sayur.

Elakkan melangkau makanan anda kerana ini tidak akan membantu mengawal kenaikan berat badan.

4. Lakukan senaman secara berkala

Melakukan senaman secara teratur semasa kehamilan adalah salah satu cara untuk mendapatkan kehamilan yang sihat pada wanita hamil yang gemuk.

Di samping itu, senaman juga untuk membantu tubuh mempersiapkan kelahiran dan meningkatkan kualiti tidur anda.

Senaman juga dapat membantu anda mengawal berat badan semasa hamil, terutama ketika dilakukan bersamaan dengan diet seimbang.

Walau bagaimanapun, tidak semua jenis latihan dapat anda lakukan. Adalah idea yang baik untuk mula melakukan senaman ringan hingga sederhana, seperti berjalan cepat, berenang, atau yoga.

Berunding dengan doktor anda mengenai sukan apa yang selamat untuk wanita hamil dan mengikut keadaan anda.

5. Aktiviti fizikal yang kerap

Selain bersenam setiap hari, anda juga harus aktif secara fizikal. Kaedah ini dapat membantu tubuh dalam membakar kalori tambahan.

Wanita hamil yang gemuk biasanya akan lebih malas bergerak. Namun, itu bukan alasan untuk berdiam diri. Cuba kekal aktif, seperti:

 • tidak malas, misalnya hanya duduk dan berbaring,
 • memilih untuk menggunakan tangga dan bukannya lif ,
 • berjalan kaki ke minimarket terdekat dan bukannya menggunakan kenderaan,
 • dan sebagainya.

6. Minum banyak air

Tubuh memerlukan lebih banyak cecair semasa mengandung, terutama pada wanita hamil yang gemuk.

Oleh itu, jangan lupa minum banyak air untuk memastikan badan anda sentiasa terhidrat, terutamanya ketika melakukan aktiviti fizikal dan bersenam.

Sebaiknya elakkan minuman berperisa seperti kopi dan teh, minuman ringan seperti soda, atau jus. Sebabnya, minuman ini dapat menambahkan kalori tambahan pada badan anda.

Selain itu, minuman berperisa juga boleh mengandungi kafein, gula, dan garam berlebihan yang tidak baik untuk kesihatan anda.