Kesihatan lelaki

Payudara Besar pada Lelaki, Adakah Biasa? Apa yang menyebabkannya?

Sebilangan lelaki boleh mempunyai payudara besar seperti payudara wanita. Dalam dunia perubatan, keadaan ini disebut ginekomastia. Mungkin anda pernah mendengar orang menyebutnya "buah dada lelaki"aka payudara lelaki. Ginekomastia adalah pertumbuhan tisu payudara tambahan yang disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon estrogen dan testosteron.

Walaupun ia boleh membuat anda merasa rendah diri, lelaki dengan payudara besar biasanya tidak perlu risau tentang keadaan mereka. Dalam kebanyakan kes, dada besar dari ginekomastia akan hilang dengan sendirinya. Sebaliknya, pertumbuhan payudara lelaki boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang lebih serius. Apakah mereka?

Pelbagai penyebab pertumbuhan payudara lelaki

1. Obesiti

Lelaki yang sangat gemuk (gemuk) boleh mempunyai penumpukan lemak di dada yang menyebabkan dada kelihatan membesar seperti payudara wanita. Sebaliknya, obesiti juga meningkatkan kadar estrogen dalam darah dan menekan pengeluaran testosteron, yang mengakibatkan pertumbuhan tisu payudara tambahan.

Payudara lelaki yang disebabkan oleh ginekomastia tulen cenderung padat, sementara kegemukan akan menyebabkan dada lelaki merasa sangat lembut ketika disentuh kerana sebahagian besar tisu payudara dipenuhi lemak. Payudara lelaki yang gemuk juga akan bergoyang dengan pergerakan ketika berjalan atau berlari, seperti bagaimana payudara wanita bergerak.

2. Terapi testosteron

Apabila jumlah estrogen dalam tubuh lelaki meningkat di atas tahap testosteronnya, ia boleh menyebabkan tisu payudara membengkak. Tetapi perkara yang sama boleh berlaku sebagai kesan sampingan terapi testosteron.

Ini disebabkan oleh enzim aromatase yang dapat mengubah testosteron berlebihan menjadi estrogen. Itulah sebabnya apabila anda menjalani terapi testosteron, kadar estrogen juga akan meningkat secara tidak langsung.

Tetapi anda tidak perlu risau, kerana biasanya pertumbuhan payudara lelaki ini hanya sementara dan boleh menyusut dalam beberapa minggu. Sekiranya payudara tidak mengecut, doktor akan menghentikan rawatan selama satu atau dua bulan untuk menormalkan tahap hormon dalam badan sehingga tisu payudara kembali normal.

3. Kesan sampingan steroid

Steroid anabolik doping, yang biasanya diberikan secara haram oleh atlet dan ahli bina badan untuk meningkatkan prestasi sukan, boleh mengakibatkan pertumbuhan payudara lelaki. Ini berlaku dengan mekanisme yang sama dengan kesan sampingan terapi testosteron. Enzim aromatase dapat mengubah lebihan testosteron menjadi estrogen.

Harus diingat bahawa kesan sampingan doping steroid lebih tinggi daripada rawatan testosteron biasa.

4. Urut dengan minyak pati

Minyak pokok teh atau minyak lavender dapat meningkatkan ukuran payudara lelaki. Sebilangan minyak pati ini mengandungi estrogen semula jadi yang boleh mengganggu tahap hormon normal badan anda. Memohon minyak teh atau minyak lavender ke seluruh badan anda akan membuatnya meresap ke dalam kulit dan mengalir melalui aliran darah dan kemudian ke tisu payudara.

Itulah sebabnya minyak pati tidak digalakkan untuk penggunaan jangka panjang. Sekiranya anda menggunakan minyak tertentu dan perhatikan perubahan ukuran payudara anda, maka hentikan penggunaannya.

5. Kesan sampingan ubat

Laporan dari jurnal Expert Opinion on Drug Safety mendapati bahawa ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan pertumbuhan payudara lelaki sebagai kesan sampingan yang berpotensi, walaupun agak jarang.

Ubat tersebut termasuk ubat anti-kerugian finasteride (Propecia) yang digunakan untuk merawat kebotakan lelaki; antibiotik tertentu; ubat penyakit jantung; ubat gangguan kecemasan; Ubat HIV / AIDS; antidepresan trisiklik; ubat kemoterapi; dan spironalactone anti-testosteron.

Ubat lain yang disebut sebagai pemicu ginekomastia termasuk anti-androgen yang digunakan untuk merawat barah prostat dan penyekat saluran kalsium. Beberapa ubat untuk merawat gejala pedih ulu hati, seperti tagamet (cimetidine), bahkan dilaporkan meningkatkan risiko ginekomastia hingga 25 persen.

Ini kerana kandungan ubat tertentu dapat mengganggu keseimbangan hormon, cukup untuk mengisi tisu payudara anda. Walaupun begitu, kesan sampingan ubat ini jarang berlaku. Walaupun ia berlaku hanya sementara dan akan berhenti sebaik sahaja dos dihentikan.

6. Penyakit hati dan buah pinggang yang teruk

Apa-apa penyakit serius boleh menyebabkan penurunan pengeluaran testosteron, kerana otak anda mendapat isyarat bahawa ini bukan masa yang tepat untuk membiak. Tetapi penyakit hati yang teruk atau maju, seperti sirosis, sangat berkaitan dengan gangguan hormon.

Penyakit hati cenderung mengganggu proses pemecahan protein. Penumpukan protein ini, salah satunya adalah protein yang disebut globulin pengikat hormon seks (SHBG), dapat mengikat testosteron. Ini menyebabkan penurunan kadar testosteron dalam badan.

Penyakit buah pinggang yang maju juga boleh mempunyai risiko ginekomastia hingga dua kali lebih tinggi daripada sirosis. Tetapi sebelum payudara lelaki tumbuh, biasanya anda akan mengalami perubahan warna urin, bengkak pergelangan kaki atau kaki, ruam kulit, sakit belakang, mual dan muntah.

Kehadiran tumor yang tidak dapat dikesan

Jenis tumor tertentu, seperti tumor testis dan tumor hipofisis, boleh mempengaruhi pengeluaran hormon. Tumor ini menghasilkan hormon HCG yang bertindak untuk merangsang pengeluaran testosteron dari testis, sementara menukar kelebihan testosteron menjadi estrogen,

Sekiranya badan anda tidak menghasilkan testosteron atau estrogen yang terlalu banyak, ketidakseimbangan hormon ini boleh menyebabkan payudara lelaki bertambah besar.

8. Umur

Ginekomastia boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi sering berlaku semasa akil baligh. Tujuh puluh peratus kanak-kanak lelaki mempunyai keadaan ini semasa akil baligh, menurut WebMD. Sebagai tambahan kepada kanak-kanak lelaki pubertas, ginekomastia juga dilihat pada anak lelaki yang baru lahir (kerana pendedahan ibu mereka terhadap estrogen) dan lebih biasa pada lelaki yang lebih tua (lebih dari 50 tahun). Proses penuaan menggegarkan tahap normal hormon estrogen dan testosteron.

9. Sebab-sebab lain

Kadang-kadang, payudara besar pada lelaki boleh menjadi kesan sampingan dari masalah kesihatan lain selain kegemukan, seperti gangguan tiroid hiperaktif (hipertiroidisme); lipoma (tumor jinak pada tisu lemak badan); mastitis (keradangan tisu payudara); barah payudara (walaupun jarang menyebabkan ginekomastia); hematoma; dan nekrosis lemak (benjolan akibat kerosakan pada tisu lemak payudara).

Bilakah anda mesti berjumpa doktor jika anda menghidapi ginekomastia?

Sebilangan besar kes ginekomastia hilang dengan sendirinya. Payudara lelaki yang membesar kerana kesan sampingan ubat atau terapi boleh kembali menyusut dari masa ke masa setelah penggunaan dihentikan. Tumpukan lemak di payudara akibat kegemukan dapat dikurangkan dengan menjalani gaya hidup sihat dan bersenam dengan lebih rajin untuk mendapatkan berat badan yang sihat.

Walaupun begitu, segera berjumpa doktor jika payudara anda tidak mengecut dan menyebabkan gejala berikut:

  1. Pembengkakan yang tidak wajar di payudara
  2. Payudara sakit
  3. Ketidakselesaan puting

Ini boleh menjadi tanda barah payudara lelaki, walaupun jarang berlaku. Pengesanan awal diperlukan untuk menentukan rawatan apa yang terbaik. Oleh itu, berjumpa dengan doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.