Kesihatan Otak dan Saraf

Mengapa Beberapa Orang Rasa Lebih Geli Ketika Disentuh?

Pernahkah anda menyentuh bahagian tubuh seseorang secara tidak sengaja dan mereka merasakan sensasi kesemutan yang luar biasa? Mengapa ada orang merasa geli bila disentuh sedikit, tetapi ada juga yang geli walaupun digelitik?

Menyebabkan badan terasa gementar apabila disentuh atau digelitik

Sebilangan orang menggelitik secara berlebihan apabila menyentuh bahagian badan mereka, walaupun itu tidak bertujuan menggelitiknya. Untuk mendedahkan ini, ahli sains saraf David J. Linden, yang juga seorang profesor di Sekolah Perubatan Universiti Johns Hopkins menjelaskan, pada dasarnya menggelitik adalah pertahanan pertama terhadap serangan.

Dia memberikan contoh bahawa di telapak kaki setiap orang cenderung merasa kesemutan ketika disentuh. Namun, di bahagian kulit yang lain, sensasi kesemutan yang muncul ketika disentuh adalah refleks mekanisme tubuh untuk melawan serangan yang disebabkan oleh serangga atau haiwan lain yang mungkin merangkak di badan anda.

Gatal dan kesemutan adalah kesan serupa yang menuntut tindak balas fizikal segera. Anda boleh menganggap ini sebagai petunjuk untuk mengelakkan serangan selanjutnya.

Namun, ini tidak berlaku jika serangan itu datang dari diri sendiri. Dia memberi contoh, ketika tangan anda membelai bahagian tubuh yang rentan menggelitik, maka tidak ada perasaan menggelitik yang timbul.

Lainlah jika orang atau haiwan lain melakukannya kepada anda. Refleks otak akan mengatur untuk menyebabkan sensasi menggelitik. Sementara pada mereka yang sudah lanjut usia, Linden mengatakan sensasi kesemutan akan menurun.

Dia juga mengatakan bahawa dengan setiap usia, seseorang kehilangan sekitar satu persen ujung saraf kulit yang berperanan dalam mengatur sensasi kesemutan. Tetapi kehilangan ujung saraf tidak sepenuhnya mengurangkan sensasi kesemutan.

Tetapi apa alasan untuk tidak merasa geli jika anda menggelitik diri sendiri?

Merasa sentuhan dan tidak menggelitik ketika anda menggelitik diri sendiri, jawapannya terletak pada kawasan otak yang disebut cerebellum, yang terlibat dalam memantau pergerakan.

Satu kajian yang dilakukan oleh pasukan penyelidik di University College London menunjukkan bahawa otak kecil dapat meramalkan sensasi yang disebabkan oleh pergerakan anda sendiri, tetapi tidak jika pergerakan tersebut dilakukan oleh orang lain.

Sarah-Jayne Blakemore, salah seorang penyelidik yang terlibat dalam kajian ini mendedahkan bahawa ketika anda cuba menggelitik diri, otak kecil meramalkan sensasi yang akan dihasilkan, dan ramalan tersebut digunakan untuk membatalkan tindak balas dari kawasan otak lain.

Dia menjelaskan, terdapat dua bidang otak yang terlibat dalam memproses perasaan ketika anda menggelitik, iaitu korteks somatosensori yang memproses sentuhan dan korteks cingulate anterior yang memproses maklumat yang menyenangkan (merasa baik). Kedua-dua bidang ini kurang aktif ketika seseorang menggelitik diri sendiri, daripada ketika digelitik oleh orang lain.

Kajian lebih lanjut mendapati bahawa anda boleh menggelitik diri sendiri dan merasakan sensasi normal digelitik oleh orang lain dengan bantuan robot kawalan jauh.

Apabila anda menekan butang pada alat kawalan jauh, robot akan berhenti sebentar sebelum menggelitik badan anda. Semakin lama jeda, semakin geli rasanya.

Oleh itu, adakah normal merasa cepat gementar ketika disentuh?

Terdapat sebilangan orang yang mempunyai tahap kepekaan yang lebih tinggi daripada yang lain sehingga dapat membuat mereka merasa geli ketika baru disentuh.

Sementara itu, ada juga orang yang mempunyai tahap kepekaan yang rendah. Ia berlaku apabila mereka disentuh atau digelitik, mereka merasa tidak selesa.

Yang menarik ialah menggelitik boleh dibahagikan kepada dua jenis. Yang pertama adalah knismesis atau kesemutan yang cenderung lembut seperti bulu yang disentuh pada kulit. Biasanya, menggelitik ini boleh anda buat sendiri.

Sementara itu, sensasi kesemutan lain adalah gargalesis yang cenderung lebih agresif apabila bahagian tubuh yang sensitif digelitik. Dalam keadaan ini, anda boleh ketawa terbahak-bahak sehingga kehabisan nafas.

Pakar kesihatan mengatakan bahawa apabila ujung saraf di bawah kulit dirangsang oleh sentuhan, korteks akan segera menganalisis sentuhan dan mengirimkannya ke dua bahagian otak yang akan memberi isyarat untuk ketawa dan merasa bahagia. Oleh itu, jika anda termasuk orang yang merasa sentuhan, jangan risau, ini adalah perkara biasa.