Kesihatan Pencernaan

Petua untuk melakukan hubungan seks untuk orang yang mengalami gangguan asid perut

Adakah anda pernah mengalami sakit perut kerana naiknya asid perut? Hati-hati, kerana keadaan ini boleh mengganggu kehidupan seks anda. Ya, mengalami asid perut yang naik pasti membuat anda tidak selesa. Jadi bagaimana jika ini berlaku semasa hubungan seks? Apa yang harus dilakukan untuk mengatasinya?

Mengapa asid perut boleh meningkat semasa hubungan seks?

Refluks gastroesophageal (GERD) adalah keadaan di mana jus gastrik anda naik dan sampai ke kerongkong anda. Tidak jarang keadaan ini menyebabkan pelbagai gejala dan masalah kesihatan seperti sensasi terbakar di lubang jantung (pedih ulu hati), mual, muntah, sukar mengunyah, dan mengalami masalah pernafasan.

Lalu apa yang berlaku sekiranya semasa seks keadaan ini berlaku kepada anda atau pasangan anda? Sudah tentu, ini akan mengganggu masa keakraban antara anda dan pasangan anda dan akhirnya dapat mengurangkan prestasi seksual masing-masing.

Dalam beberapa kajian dinyatakan bahawa kenaikan asid perut dapat terjadi ketika anda melakukan hubungan seksual. Sebenarnya, satu kajian melaporkan bahawa keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita. Dalam kajian lain, dinyatakan bahawa peningkatan asid perut atau GERD dapat menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan semasa hubungan seks, sehingga sukar untuk mencapai orgasme.

Bagaimana cara mencegah dan merawat GERD semasa hubungan seks?

Kenaikan asid perut memang boleh mengganggu kualiti dan prestasi seks anda. Tetapi, jangan sedih, anda masih dapat menikmati keakraban bersama tanpa syarat ini dengan mengetahui apa yang mencetuskan kenaikan itu. Berikut adalah petua yang harus dilakukan sebelum dan semasa hubungan seksual agar asid perut tidak mengganggu kehidupan seks anda.

Sebelum melakukan hubungan seksual

  • Cuba jangan makan makanan yang memicu asid perut, seperti soda, pelbagai makanan goreng, alkohol, minuman berkafein, makanan atau minuman yang tinggi lemak, dan pelbagai makanan berasid seperti jeruk.
  • Jangan makan sebahagian besar, jika anda tidak mahu asid perut meningkat semasa hubungan seks. Makan sebahagian kecil dan tunggu beberapa jam agar makanan anda dicerna dengan betul.
  • Ambil antasid sebelum makan. Ini dapat mengelakkan asid perut naik.

Semasa hubungan seksual

  • Jujur dan beritahu pasangan anda bagaimana perasaan anda. Sekiranya anda merasakan gejala GERD muncul, maka anda harus menangguhkan hubungan seks dengan pasangan dan menangani gejala ini.
  • Elakkan kedudukan seks yang memerlukan anda berbohong lurus, kerana boleh memburukkan lagi gejala asid perut. Di samping itu, perbezaan kedudukan juga dapat menjadikan hubungan seksual lebih menarik.
  • Elakkan juga kedudukan yang membuat perut anda tertekan, ini sebenarnya akan mencetuskan kenaikan asid perut.
  • Lebih baik jika anda melakukan hubungan seks semasa berdiri atau duduk. Kedudukan ini cukup selamat bagi anda yang menghidap GERD.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found