Kesihatan Otak dan Saraf

Pengambilan makanan ini untuk otak untuk meningkatkan daya berfikir

Kesibukan semasa melakukan aktiviti, sering membuat anda cenderung makan makanan segera atau kurang memberi perhatian kepada pemakanan. Selain tidak baik untuk kesihatan, makanan ini juga kurang menyokong kesihatan otak yang digunakan secara berterusan. Kemudian, adakah makanan yang baik untuk kesihatan otak?

Pelbagai makanan dan minuman untuk otak yang sihat dan optimum

Beberapa jenis makanan yang perlu anda konsumsi untuk menjaga kesihatan otak termasuk:

1. Salmon

Salmon adalah salah satu makanan yang baik untuk pemakanan otak. Sebenarnya, jenis ikan ini mungkin termasuk dalam peringkat teratas makanan sihat untuk otak. Ini kerana salmon mengandungi asid lemak omega-3.

Pada dasarnya, kira-kira 60% otak manusia terdiri daripada lemak, dan sebahagian daripadanya adalah asid lemak omega-3. Asid lemak ini berguna untuk membentuk sel otak dan saraf, jadi baik untuk kesihatan otak.

Bukan hanya itu, asid lemak omega tiga juga penting untuk meningkatkan kemampuan menyerap maklumat, terutama dalam proses pembelajaran, dan membantu anda untuk mempunyai ingatan yang lebih baik.

Kemudian, asid lemak omega-3 juga dapat membantu melambatkan pelbagai masalah kesihatan mental yang semakin rentan dengan usia. Kandungan nutrien dalam salmon juga dapat mencegah terjadinya penyakit Alzheimer.

Sebaliknya, jika anda kekurangan asid lemak omega-3, risiko kesukaran belajar dan kemurungan juga meningkat. Oleh itu, jangan memandang rendah kepentingan makan ikan yang kaya dengan asid lemak omega-3. Bukan hanya salmon, anda juga boleh makan ikan trout dan sardin yang juga kaya dengan nutrien ini.

2. Buah keluarga beri

Beri mempunyai banyak faedah kesihatan, termasuk kesihatan otak anda. Kenapa? Sebabnya, beri mengandungi antosianin, yang merupakan bahan yang memberikan kesan anti-radang dan antioksidan ketika dikonsumsi, sehingga mereka benar-benar disebut makanan yang baik untuk otak.

Makan makanan yang kaya dengan antioksidan sangat baik untuk kesihatan tubuh, kerana dapat mengurangkan tekanan oksidatif, atau ketika terdapat terlalu banyak radikal bebas dalam tubuh, dan radang. Kedua-duanya, jika dibiarkan, dapat meningkatkan potensi penuaan sel-sel otak dan pelbagai penyakit neurodegeneratif.

Sementara itu, antioksidan yang terdapat dalam buah beri dapat meningkatkan fungsi otak, termasuk menguatkan ingatan dan mencegah kehilangan ingatan jangka pendek.

3. Coklat gelap

Anda mungkin tidak menyangka itu coklat gelap dan serbuk koko kaya dengan nutrien yang baik untuk kesihatan otak, termasuk flavonoid, kafein, dan antioksidan.

Kandungan flavonoid dalam coklat dapat meningkatkan kemampuan berfikir dan mengingat. Sebenarnya, a mengkaji semula yang ditulis dalam Neurosains dan Biobehavioral Review menyatakan bahawa nutrien ini dapat memperlambat kemajuan perkembangan masalah kesihatan mental yang berkaitan dengan usia.

4. Alpukat sebagai makanan untuk otak

Alpukat adalah salah satu makanan otak yang kaya dengan asid lemak yang disebut asid oleik. Buah ini dapat membantu meningkatkan otak anda dengan membuat sarung di sekitar otak yang dikenali sebagai myelin. Mielin membantu memproses maklumat dengan kelajuan hingga sekitar 300 km / jam.

Tanpa myelin, tubuh dapat melambatkan kemampuan otak anda. Bukan hanya itu, alpukat juga makanan yang baik untuk otak kerana mengandungi asid lemak tak jenuh yang dapat meningkatkan aliran darah dan membantu saraf yang membawa maklumat ke otak.

Selain ramuan ini, alpukat juga mengandungi nutrien lain yang baik untuk kesihatan otak, seperti asam folat, vitamin C, dan vitamin E.

5. Bayam sebagai makanan untuk otak

Bayam adalah makanan untuk otak yang dapat meningkatkan fungsi dan prestasi otak. Sebabnya, bayam mempunyai kandungan folat dan vitamin K yang tinggi di mana nutrien penting untuk otak anda.

Folat, juga dikenali sebagai asid folik, adalah vitamin B yang membantu melindungi saraf anda dari kerosakan. Ini mencegah kelewatan ketika mesej dihantar ke otak anda.

Sementara itu, vitamin K terbukti berkaitan dengan peningkatan memori dan aktiviti otak. Ini dapat melambatkan proses penuaan penurunan kognitif dan mencegah penyakit Alzheimer.

6. Kopi

Mungkin ada di antara anda yang tidak tahu bahawa kopi sebenarnya makanan otak yang baik. Kopi mengandungi kafein dan antioksidan yang dapat membantu otak anda berfungsi dengan lebih baik.

Bahan utama kopi, kafein, mempunyai kesan positif pada otak termasuk meningkatkan kemampuan anda untuk fokus. Kafein akan membantu anda tetap fokus dengan menyekat adenosin, bahan kimia yang dapat membuat anda merasa mengantuk.

Bukan hanya itu, kafein juga dapat meningkatkan mood anda, kerana kandungan ini dapat meningkatkan jumlah neurotransmitter seperti serotonin di otak. Kafein juga berguna untuk mempertajam kepekatan anda. Oleh itu, kopi boleh diminum untuk kesihatan otak anda.

7. Air

Tahukah anda bahawa 70 peratus badan kita terdiri daripada air? Terdapat banyak cadangan untuk minum sekurang-kurangnya 2 liter air sehari, tetapi tidak semua orang melakukannya. Semua fungsi badan bergantung pada air untuk berfungsi dengan baik. Air di dalam badan berfungsi seperti minyak untuk mesin.

Sekiranya anda tidak minum air secukupnya untuk mengisi cairan yang hilang, otak anda akan mengalami akibatnya. Tidak minum air yang mencukupi boleh menyebabkan keletihan dan sakit kepala. Sebaliknya, pastikan minum banyak air sehingga anda dapat bekerja dengan fikiran yang jernih dan tetap produktif.