Kesihatan

Sebuah lagu terus terngiang-ngiang di kepala anda? Mungkin inilah sebabnya

Hampir setiap hari, anda meluangkan masa untuk mendengar muzik. Contohnya, menghidupkan radio dalam perjalanan ke tempat kerja. Namun, pernahkah anda merasakan lagu yang terus terngiang-ngiang di kepala anda ketika anda tidak mendengarnya? Walaupun sering terjadi, tidak banyak yang tahu bahawa ada penjelasan saintifik mengapa ini berlaku. Ayuh, cari jawapan di bawah.

Sebab mengapa lagu terus terngiang-ngiang di kepala anda

Adakah anda tahu apa yang berlaku pada badan anda ketika anda mendengar lagu? Bukan hanya telinga yang menerima isyarat bunyi, otak anda juga berfungsi dan menerjemahkan lagu.

Salah satu karya otak yang dapat dilihat ketika anda mendengar lagu adalah perubahan mood.

Jenis lagu yang anda dengarkan mempengaruhi mood dan tingkah laku anda. Contohnya, apabila anda mendengar lagu yang menyedihkan, anda berasa lebih sedih.

Sebaliknya, apabila anda mendengar lagu yang ceria, mood anda menjadi lebih baik. Anda juga boleh terbawa dengan muzik sambil menghentak kaki, kepala atau jari anda. Bukan hanya itu, lagu-lagu tertentu juga dapat berdering di kepala anda secara berterusan.

Nampaknya, lagu yang terus bermain di otak boleh disebabkan oleh 2 keadaan, iaitu:

1. Cacing telinga

Cacing telinga tidak menunjukkan adanya parasit yang terperangkap di telinga. Walau bagaimanapun, cacing telinga adalah istilah yang digunakan ketika lagu dimainkan dengan sendirinya di otak.

Apabila fenomena ini berlaku, ada yang bertindak balas dengan bersenandung. Namun, ada juga yang merasa terganggu dengan penampilan lagu tersebut. Cacing telinga biasanya muncul setelah anda mendengar lagu yang telingamenarik perhatian. Namun, itu juga dapat muncul ketika seseorang mengalami tekanan dan melamun.

Lagu ini yang muncul di kepala anda secara tiba-tiba berlaku ketika otak anda mengambil lagu. Semakin kerap anda mendengarnya, alunan lagu dapat tersekat di kawasan otak, iaitu korteks pendengaran (korteks pendengaran).

Kemunculan fenomena cacing telinga Ia tidak berbahaya dan tidak dianggap sebagai gangguan oleh kebanyakan orang. Cacing telinga memberikan manfaat kepada otak sebagai hiburan agar tidak tepu, menjadikan minda lebih jelas, dan kreatif.

Walaupun begitu, cacing telinga juga boleh menjengkelkan. mengikut Penerbitan Kesihatan HarvardOrang dengan gangguan obsesif kompulsif (OCD), epilepsi, dan migrain sering mempunyai lagu yang bermain di kepala mereka.

Sekiranya lagu yang berdering di kepala anda berlangsung lebih dari 24 jam, segera berjumpa doktor. Keadaan ini kemungkinan besar disebabkan oleh masalah perubatan yang lain.

Cacing telinga boleh dihentikan. Namun, muslihatnya adalah dengan tidak memaksa otak menghentikan lagunya. Melakukannya hanya membuat otak melakukan sebaliknya, iaitu memainkan lagu berulang kali.

Keadaan ini dapat diatasi dengan mengalihkan tumpuan otak pada sesuatu yang lain. Sekiranya tidak berfungsi, kemungkinan doktor anda akan mengesyorkan terapi kognitif dan memberi ubat mengikut keadaan yang mendasari.

2. Sindrom telinga muzik

Selain itu cacing telinga, lagu yang tiba-tiba bermain di otak juga boleh disebabkan oleh masalah perubatan, iaitu sindrom telinga muzik. Keadaan ini menyebabkan seseorang mendengar rentak lagu, tetapi orang lain tidak mendengar suaranya.

Sindrom muzik telinga sangat mudah berlaku pada orang yang mengalami masalah pendengaran. Termasuk ibu bapa yang pendengarannya tidak tajam, sering cemas, dan merasa tertekan.

Orang dengan keadaan ini melaporkan bahawa bukan sahaja lagu yang didengar. Kadang-kadang suara yang muncul boleh berupa nyanyian atau hanya muzik instrumental. Kemunculan lagu yang tiba-tiba berdering di kepala kadang-kadang begitu mengganggu sehingga membuatkan penghidapnya tidak dapat tidur nyenyak.

Sebab sindrom telinga muzik tidak dikenali dengan pasti. Walau bagaimanapun, penyelidik percaya bahawa keadaan ini berlaku kerana korteks pendengaran yang menjadi hipersensitif kerana telinga kehilangan keupayaan untuk mendengar dengan betul.

Untuk mengatasinya, doktor akan menyediakan alat bantu pendengaran dan mendorong pesakit untuk melakukan latihan pendengaran. Dengan cara itu, kawasan otak yang menerima isyarat pendengaran tidak lagi memberikan jurang dan menimbulkan halusinasi pendengaran.