Kehamilan

Bagaimana cara menghilangkan garis gelap pada perut semasa hamil?

Terdapat banyak perubahan yang berlaku di dalam badan anda semasa mengandung. Mungkin satu perkara yang membuat anda cemas adalah penampilan garis hitam panjang di kawasan perut. Tidak perlu risau, keadaan ini sangat normal dan ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan garis hitam pada perut semasa hamil.

Adalah normal untuk mempunyai garis hitam di perut anda ketika anda hamil, bukan?

Diambil dari bahasa Latin yang bermaksud garis hitam, linea nigra biasanya muncul ketika usia kehamilan telah mencapai 23 minggu, alias ketika anda memasuki trimester kedua. Garis hitam sepanjang 6-12 mm ini biasanya kelihatan dari butang perut anda ke tulang kemaluan anda.

Terdapat beberapa perkara yang menyebabkan garis hitam ini muncul semasa kehamilan, iaitu:

  • Peningkatan hormon estrogen dan progesteron mencetuskan sel melanosit di kulit untuk menghasilkan pigmen melanin. Melanin adalah pigmen yang berfungsi untuk menggelapkan kulit
  • Hormon melanosit yang dihasilkan oleh plasenta menghasilkan pigmen melanin, yang menggelapkan kulit.
  • Perubahan atau ketidakseimbangan hormon akibat perkembangan bayi anda.

Cara menghilangkan garis hitam pada perut semasa mengandung

Sebenarnya, linea nigra boleh hilang sendiri setelah anda melahirkan. Tetapi, jika anda tidak yakin dengan garis hitam pada perut semasa mengandung, anda boleh melakukan beberapa cara untuk menghilangkan dan menyamarkannya.

Berikut adalah beberapa petua untuk menyamarkan dan menghilangkan garis hitam yang meluas di perut semasa mengandung.

1. Tidak panas

Terlalu banyak terdedah kepada cahaya matahari semasa anda hamil boleh menyebabkan perubahan warna pada kulit. Oleh itu, disarankan agar anda menggunakan pelindung matahari yang selamat untuk wanita hamil atau memakai pakaian yang menutup perut anda dari cahaya matahari.

Sebenarnya, jika perlu gunakan payung atau elakkan waktu ketika matahari terik. Paling tidak, ini dapat menjadikan garis-garis di perut anda kelihatan kurang gelap.

2. Menggunakan kosmetik

Cara termudah untuk menghilangkan garis hitam pada perut dalam masa yang singkat adalah dengan menggunakan solekan. Memang, ini hanya sementara, tetapi tidak ada yang salah, bukan? Cuba tutup garisan dengan serbuk di kawasan yang anda mahukan.

3. Makan makanan yang mengandungi asid folik

Jurnal yang bertajuk Kehamilan dan Kulit mendedahkan bahawa asid folik dapat mengurangkan warna linea nigra pada wanita hamil. Asid folik boleh didapati dalam makanan seperti:

  • Sayuran hijau
  • Jingga
  • Roti bijirin atau gandum

4. Elakkan menggunakan krim pemutih

Jangan kerana anda ingin menghilangkan garis gelap pada perut dengan cepat, maka gunakan krim pemutih sebagai jawapannya. Semasa mengandung, kulit anda akan sangat halus dan pigmentasi yang berkurang akan diserap dengan cepat.

Walaupun tidak ada komplikasi berbahaya, sekurang-kurangnya anda lebih baik menghindari penggunaan bahan kimia untuk mengurangkan risiko ini.

5. Gunakan bahan semula jadi

Anda boleh bergantung pada beberapa bahan semula jadi untuk menghilangkan garis gelap di perut setelah melahirkan. Bahan semula jadi yang boleh digunakan adalah:

  • Mentega koko mentah
  • Gel vitamin E
  • Urut minyak atau krim
  • Topeng lemon, gula dan madu buatan sendiri.

Sekiranya memang semua cara untuk menghilangkan garis hitam di perut tidak berfungsi, sebenarnya anda tidak perlu risau kerana ini tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jika anda tidak selesa dengan talian, anda boleh berjumpa doktor supaya pilihan rawatan lebih lanjut diberikan.