Kesihatan pernafasan

Gejala Asma pada Anak Yang Perlu Diperhatikan oleh Ibu Bapa

Asma adalah salah satu penyakit yang paling biasa dialami oleh kanak-kanak. Malangnya, tidak semua ibu bapa memahami sepenuhnya tanda-tanda atau simptomnya. Gejala asma pada kanak-kanak pada umumnya cenderung serupa dengan penyakit pernafasan lain sehingga sering diabaikan. Oleh itu, agar anda tidak mendapat cara yang salah untuk mengatasinya, mari kenali tanda-tanda atau simptomnya melalui ulasan berikut.

Pada usia berapa gejala asma muncul pada kanak-kanak?

Keadaan asma pada kanak-kanak boleh muncul pada usia berapa pun, dan bahkan dapat dikesan sejak bayi. Walau bagaimanapun, kebanyakan kanak-kanak akan mula menunjukkan tanda-tanda dan gejala asma ketika masuk lima tahun.

Sehingga kini, pakar kesihatan belum dapat menentukan penyebab asma pada kanak-kanak. Sebilangan pakar mengesyaki bahawa ini boleh berlaku apabila kanak-kanak sering terdedah kepada habuk, asap rokok, dan pencemaran udara semasa melakukan aktiviti di luar rumah.

Sistem imun kanak-kanak juga masih sangat terdedah kepada pelbagai penyakit. Gabungan faktor-faktor ini menjadikan simptom asma pada kanak-kanak kadang-kadang tidak dapat dielakkan.

Gejala asma biasa pada kanak-kanak

Dipetik dari Mayo Clinic, saluran udara dan paru-paru menjadi lebih mudah meradang apabila terkena pencetus asma. Tidak ada perbezaan dengan orang dewasa, jadi jika tidak dirawat dengan baik dapat mengakibatkan serangan yang cukup berbahaya.

Tambahan pula, gejala asma boleh berterusan hingga dewasa. Secara umum, terdapat empat gejala asma yang paling biasa pada kanak-kanak sehingga anda perlu memperhatikan, iaitu:

1. Batuk

Sekiranya anak anda sering batuk, anda harus berjaga-jaga. Ini kerana batuk berterusan adalah gejala asma yang paling biasa pada kanak-kanak.

Tidak hanya batuk kering, batuk dengan kahak juga boleh menjadi salah satu ciri asma. Biasanya batuk kerana asma muncul ketika anak sedang bermain, ketawa, menangis, atau tidur pada waktu malam.

Sebenarnya batuk adalah reaksi semula jadi ketika anda ingin membuang atau menyingkirkan bahan asing yang masuk ke dalam badan. Walau bagaimanapun, pembengkakan dan penyempitan yang berlaku di saluran pernafasan juga boleh mencetuskan keadaan yang serupa.

Perlu juga diperhatikan bahawa kanak-kanak lebih rentan terhadap keadaan ini daripada orang dewasa. Terutama pada waktu malam ketika udara cenderung terasa lebih sejuk.

2. Sesak nafas

Saluran udara yang meradang dan bengkak kerana terdedah kepada pencetus asma boleh menyukarkan kanak-kanak bernafas dengan bebas.

Dia akan cenderung mengalami sesak nafas atau terengah-engah disertai dengan dada yang tidak teratur ketika asma menyala.

Biasanya, gejala asma pada kanak-kanak ini berlaku apabila mereka selesai melakukan aktiviti fizikal yang berat. Aktiviti seperti berjalan di sana sini tanpa henti.

Walaupun begitu, terkena asap rokok, pencemaran udara, debu, bulu bintang, atau aroma berbau yang kuat juga dapat memicu gejala ini.

Nafas yang pendek dan cetek dapat membuat anak gelisah dan panik. Ini sering memburukkan lagi tanda-tanda asma yang dialami oleh kanak-kanak.

3. Mengi

Sekiranya batuk anak anda disertai dengan mengi, anda harus berhati-hati. Ini kerana mengi juga merupakan gejala asma yang paling biasa pada kanak-kanak.

Keadaan ini dicirikan oleh bunyi bersiul atau suara 'ngik' ketika anak menghirup atau menghembus nafas. Bunyi ciri ini berlaku kerana udara dipaksa keluar melalui saluran udara yang tersekat atau menyempit.

Selain asma, mengi sebenarnya boleh menjadi tanda keadaan perubatan lain. Contohnya, bronkitis dan radang paru-paru.

Oleh itu, jika anak anda sering mengiakan kebelakangan ini, bawa dia ke doktor dengan segera. Tujuannya tentu saja untuk mengetahui penyebabnya agar anak anda dapat dirawat dengan cepat dan tepat.

4. Mengadu bahawa dadanya sesak

Ketegangan di dada tidak selalu menjadi tanda penyakit jantung. Sebabnya, terdapat beberapa penyebab sesak dada yang juga boleh menjadi gejala asma pada kanak-kanak. Batuk dan berdehit kronik yang dialami ketika gejala asma muncul boleh menyebabkan ketidakselesaan dada.

Oleh itu, jika anak anda mengadu sesak dada atau sakit, anda harus berjaga-jaga. Menurut kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Pascasiswazah, gejala ini boleh berlaku sebelum atau semasa serangan asma.

Gejala asma lain pada kanak-kanak yang perlu diperhatikan

Asma pada kanak-kanak juga boleh muncul dengan serangkaian gejala lain. Tetapi harus digarisbawahi bahawa gejala ini sekali lagi dapat berbeza pada setiap anak. Sebagai contoh, kemungkinan anak anda hanya mengalami simptom berterusan seperti batuk atau sesak dada.

Berikut adalah beberapa gejala asma yang boleh dialami oleh anak-anak dan tidak boleh dipandang ringan oleh ibu bapa:

  • Mudah letih ketika bermain, ditandai dengan hilangnya minat terhadap mainan kegemaran kanak-kanak.
  • Otot leher dan dada menegang.
  • Kerap menguap dan menghela nafas.
  • Nafas bergetar atau cepat.
  • Selalunya cerewet pada waktu malam kerana sukar tidur.
  • Muka kelihatan pucat.
  • Gejala sejuk atau alergi muncul, seperti hidung berair atau tersumbat, bersin, sakit tekak, dan sakit kepala.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Tidak semua kanak-kanak akan mengalami simptom asma yang sama. Sebenarnya, gejala asma pada kanak-kanak boleh berubah-ubah dan terus bertambah buruk dari masa ke masa.

Sebilangan kanak-kanak mungkin mengalami simptom ringan yang hanya bertahan dalam masa yang singkat. Sementara kanak-kanak lain mengalami gejala yang lebih parah sehingga melemahkan dan membuat mereka tidak dapat bermain atau belajar seperti biasa.

Pada prinsipnya, keparahan, kekerapan kambuh, dan jangka masa serangan asma pada setiap kanak-kanak boleh berbeza. Namun, satu perkara yang pasti; Gejala boleh meningkat dengan sangat cepat, seperti:

  • Batuk yang berterusan, tidak berhenti, dan dikaitkan dengan aktiviti fizikal.
  • Nafas menjadi pendek dan terasa lebih pantas daripada biasa.
  • Dada terasa lebih ketat ditambah dengan kehadiran mengi.

Itulah sebabnya penting untuk merawat gejala asma pada kanak-kanak dengan cepat setelah anda mengenalinya. Tanpa rawatan yang betul, gejala asma yang dialami oleh kanak-kanak boleh menjadi lebih teruk.

Asma juga boleh menyebabkan kanak-kanak dimasukkan ke hospital kerana mereka mengalami komplikasi berbahaya. Sekiranya anda menemui satu atau lebih daripada gejala yang dinyatakan di atas, segera bawa anak anda ke pakar pediatrik terdekat untuk mengetahui penyebabnya.

Terutama jika anda atau pasangan (walaupun kedua-duanya) mempunyai sejarah asma atau alahan sebelumnya. Ini boleh menyebabkan anak berisiko lebih tinggi terkena asma yang sama. Jadi, jangan menunda-nunda lagi untuk membawa anak kecil anda ke doktor, OK!