Corak Tidur Sihat

Berdengkur: Definisi, Gejala dan Cara Mengatasi •

Sebilangan besar orang tidak mahu tidur berdengkur kerana malu. Namun, selain alasan ini, berdengkur atau yang biasa disebut berdengkur ketika tidur juga buruk bagi kesehatan. Jadi, apa alasan seseorang dapat tidur berdengkur dan bagaimana mengatasinya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu berdengkur dan apa simptomnya?

Berdengkur adalah suara yang keluar dari mulut anda ketika anda tidur. Ini berlaku apabila udara mengalir melalui tisu santai di kerongkong, menyebabkan tisu bergetar, dan mengeluarkan suara.

Hampir semua orang, termasuk anda, telah mendengkur, tetapi kebanyakan tidak menyedarinya. Biasanya, ini hanya diketahui apabila pasangan, ahli keluarga, atau rakan anda yang tinggal bersama anda mengadu hal itu.

Sebabnya, kebiasaan berdengkur boleh mengganggu tidur pasangan anda atau orang lain yang tidur di sebelah anda. Itulah sebabnya, ramai yang malu dengan tabiat tidur yang buruk ini.

Berdengkur tidak hanya menyebabkan kebisingan semasa tidur. Sebilangan orang mungkin mengalami gejala lain yang menyertai berdengkur, seperti:

 • Nafas berhenti seketika semasa tidur.
 • Tercekik tiba-tiba semasa tidur.
 • Sukar untuk tidur lena.
 • Sakit kepala, tekak kering, dan kelemahan pada keesokan harinya.

Mengapa seseorang tidur berdengkur?

Melancarkan dari halaman Mayo Clinic, ada beberapa sebab mengapa seseorang tidur berdengkur, termasuk:

1. Mempunyai tabiat merokok

Anda mungkin tidak menyedari bahawa merokok boleh menyebabkan anda berdengkur ketika tidur. Penyelidik kesihatan menjelaskan ada kaitan antara bahan kimia rokok dan tabiat tidur yang buruk.

Bahan kimia yang terkandung dalam rokok boleh menyebabkan radang saluran pernafasan atas dan edema.

2. Kedudukan tidur di punggung

Selain tabiat merokok, tidur di punggung juga boleh menjadi penyebab berdengkur. Apabila anda tidur dalam posisi ini, graviti menarik tisu di sekitar saluran udara anda ke bawah, menjadikan saluran udara menjadi lebih sempit.

Kesempitan saluran udara adalah yang menyebabkan bunyi ketika udara melaluinya.

3. Masa tua

Walaupun berdengkur dapat dialami oleh anak-anak, remaja, dan orang dewasa, kumpulan usia yang paling mudah terdengkur adalah orang tua.

Orang tua sering berdengkur kerana perubahan dalam tidur dan keadaan badan mereka yang semakin tua. Lidah dan otot-otot yang mengelilingi saluran udara menjadi lemah dengan penuaan, menyebabkan bunyi ketika anda bernafas semasa tidur.

4. Berat badan berlebihan atau berlebihan

Orang yang mempunyai berat badan berlebihan (gemuk) cenderung berdengkur ketika tidur. Ini kerana kelebihan berat badan adalah penyebab berdengkur.

Kehadiran lemak tambahan di leher menyebabkan saluran udara menjadi lebih kecil, meningkatkan risiko keruntuhan saluran pernafasan dan menyebabkan bunyi ketika bernafas semasa tidur.

5. Minum alkohol dan ubat penenang

Sama ada minum alkohol sebelum tidur atau ubat penenang boleh menyebabkan tidur berdengkur. Sebabnya, kedua-dua zat itu menjadikan otot yang menyokong tisu di sekitar saluran udara lebih rileks sehingga tidur berdengkur dapat terjadi.

6. Keadaan anatomi mulut, hidung, dan leher

Keadaan tidur berdengkur berkait rapat dengan anatomi mulut yang anda miliki. Orang yang mempunyai septum yang menyimpang, seperti lubang hidung yang miring ke satu sisi, rahang yang terlalu kecil, amandel atau lidah yang besar boleh menyebabkan berdengkur.

Begitu juga, orang yang mempunyai tisu tambahan di bahagian belakang tekak atau uvula memanjang (tisu berbentuk segitiga yang tergantung dari bumbung mulut) juga boleh menyebabkan berdengkur.

7. Mempunyai masalah kesihatan

Tidur berdengkur tidak boleh diremehkan, kerana berdengkur dapat menunjukkan masalah kesihatan, seperti:

 • Apnea tidur obstruktif (OSA). Gangguan tidur ini menyebabkan pernafasan berhenti selama beberapa saat semasa tidur. Orang dengan apnea tidur yang obstruktif sangat biasa mengalami berdengkur semasa tidur, bangun pada waktu malam, bangun letih, dan mengantuk pada siang hari.
 • Halangan hidung kronik. Kesesakan hidung dapat mengurangkan aliran udara melalui saluran udara, menjadikan seseorang cenderung berdengkur. Contohnya, mempunyai alahan, polip hidung, jangkitan pada saluran pernafasan, dan kelainan septum.
 • Hipotiroidisme. Keadaan yang berlaku disebabkan oleh fungsi kelenjar tiroid yang bermasalah, sehingga penghidap hipotiroidisme tidak mempunyai cukup hormon tiroid. Penghidapnya akan mengalami suara serak, pertuturan dan degupan jantung yang perlahan, dan berdengkur semasa tidur.

Sekiranya kebiasaan tidur berdengkur dibolehkan, apa komplikasi?

Walaupun kelihatan remeh, kebiasaan berdengkur dapat menjadi bumerang di masa depan. Bukan hanya kesihatan anda sendiri, hubungan dengan rakan dan rakan anda juga mungkin terganggu.

Berikut adalah beberapa bahaya dari kebiasaan tidur yang tidak betul, sehingga anda dapat mempertimbangkannya untuk segera mengatasinya.

1. Letih dan mengantuk pada waktu siang

Kebiasaan berdengkur, yang dikaitkan dengan penyakit, sangat mungkin membuat anda kurang tidur. Sebabnya, kebanyakan orang dengan keadaan ini sukar tidur semula dengan nyenyak. Kesannya, jangka waktu tidur yang biasanya 7-8 jam sehari dapat dikurangkan.

Kurang tidur boleh menyebabkan anda merasa mengantuk pada siang hari. Badan juga akan mudah letih. Akibatnya, anda tidak dapat melakukan aktiviti sepenuhnya kerana sukar untuk menumpukan perhatian sepenuhnya. Dalam jangka masa panjang, ini dapat mengurangkan prestasi baik di sekolah, kampus, atau pejabat.

2. Memalukan dan merosakkan hubungan

Mempunyai label sebagai "pendengkur" pastinya membuat anda merasa rendah diri, bukan? Terutama jika ia diketahui oleh orang-orang di sekitar anda. Bukan hanya pada diri anda sendiri, kesannya juga akan menurunkan kualiti hubungan anda dengan pasangan anda. Sebabnya, pasangan anda boleh terganggu tidur dengan suara dengkuran anda.

3. Risiko penyakit meningkat

Kebiasaan berdengkur, baik itu kebiasaan atau masalah kesihatan, dapat meningkatkan risiko penyakit lain, seperti:

 • Penyakit kardiovaskular, seperti kegagalan jantung, serangan jantung, aritmia, dan strok kerana peredaran darah terganggu kerana berhenti bernafas dan degupan jantung yang perlahan.
 • Glaukoma, yang merupakan kerosakan pada saraf optik yang dapat menyebabkan penurunan penglihatan, bahkan kebutaan.

Bagaimana menangani berdengkur tidur?

Agar tabiat berdengkur tidak mengurangkan kualiti tidur dan kehidupan anda, lakukan petua berikut untuk mengatasinya.

1. Berhenti merokok

Anda sudah tentu faham bahawa merokok boleh merosakkan saluran pernafasan yang seterusnya membuat anda tidur berdengkur. Itulah sebabnya, cara yang paling berkesan untuk mengatasi berdengkur adalah menghentikan tabiat ini.

Berhenti merokok tidak segera menghilangkan kebiasaan berdengkur. Ia memerlukan masa untuk saluran pernafasan anda pulih dari keradangan yang disebabkan oleh bahan kimia rokok. Kebiasaan tidur yang buruk ini kemungkinan besar akan hilang dalam beberapa tahun.

2. Tukar posisi tidur

Sekiranya berdengkur berlaku semasa anda tidur di punggung, itu bermakna anda perlu mengubah posisi tidur anda. Cuba tidur di sebelah kiri atau kanan anda untuk mengelakkan penyempitan saluran udara. Agar posisi tidur anda tidak berada di punggung, anda boleh menopang sisi anda dengan penyangga.

3. Lakukan senaman mulut

Sekiranya berdengkur disebabkan oleh penuaan, anda boleh mencuba terapi myofunctional atau gimnastik oral. Latihan ini dapat membantu menguatkan otot yang lemah di sekitar mulut.

Beberapa contoh latihan yang boleh anda cuba di rumah termasuk:

 • Pergerakan menolak hujung lidah ke arah bumbung mulut. Setiap kali anda menyentuh bumbung mulut, tahan selama 5 saat, dan ulangi 10 kali.
 • Gerakan menolak lidah anda dari mulut menyentuh hidung anda. Tahan selama 10 saat dan ulangi 10 kali.
 • Pergerakan menolak lidah ke kiri dan kanan. Setiap pergerakan berlangsung selama 10 saat dan ulangi 1o kali.

4. Elakkan minum alkohol dan ubat penenang sebelum tidur

Selain merokok, kebiasaan minum alkohol sebelum tidur anda juga perlu berhenti. Begitu juga dengan penggunaan ubat penenang. Berunding dengan doktor untuk mengurangkan penggunaan ubat penenang dan ganti terapi relaksasi sebelum tidur untuk menenangkan diri daripada kegelisahan atau tekanan.

5. Ikuti rawatan doktor

Sekiranya kebiasaan berdengkur berkaitan dengan penyakit, anda mesti mendapatkan rawatan daripada doktor. Anda mungkin perlu menjalani terapi hormon, menggunakan alat CPAP untuk merawat apnea tidur, mengambil ubat untuk hipotiroidisme, atau menjalani pembedahan untuk polip hidung atau pembedahan rekonstruktif untuk saluran udara yang menyimpang.

Pilihan rawatan ini akan disesuaikan oleh doktor mengikut masalah perubatan yang mendasari dan tahap keparahannya. Bercakap lebih lanjut mengenai kemungkinan kesan sampingan yang mungkin berlaku selepas rawatan.