Gangguan Darah

Agranulositosis, apabila kadar granulosit dalam badan sangat rendah

Agranulositosis adalah keadaan yang jarang berlaku apabila anda kekurangan granulosit. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan kematian akibat jangkitan darah yang disebut septikemia. Apa sebenarnya granulosit? Apakah penyebabnya? Lihat penjelasan berikut.

Apa itu agranulositosis?

Sebelum membincangkan apa itu agranulositosis, anda perlu memahami mengenai granulosit. Dipetik dari National Cancer Institute, granulosit adalah sejenis sel darah putih (leukosit) yang mempunyai butiran (zarah kecil).

Dari lima jenis sel darah putih yang ada, tiga daripadanya adalah granulosit, iaitu neutrofil, basofil, dan eosinofil. Kesemuanya dihasilkan dalam sumsum tulang. Butiran dalam granulosit dilepaskan semasa jangkitan, reaksi alergi, dan asma.

Anda dikatakan mengalami agranulositosis apabila tahap granulosit di dalam badan anda kurang dari biasa. Dalam agranulositosis, jenis granulosit yang paling kerap terjejas adalah neutrofil. Neutrofil adalah sel darah putih yang diperlukan oleh tubuh untuk melawan jangkitan.

Neutrofil adalah jenis granulosit yang paling banyak dalam membentuk leukosit dan bahagian penting dalam sistem imun. Ini kerana neutrofil mengandungi enzim yang membunuh bakteria dan patogen asing yang lain.

Pada pandangan pertama, keadaan ini mungkin serupa dengan neutropenia atau leukopenia. Walau bagaimanapun, ketiga-tiga syaratnya berbeza secara asasnya.

Neutropenia hanya berlaku apabila bilangan neutrofil berkurang dalam darah. Ini bermakna apabila anda mengalami agranulositosis, anda juga mengalami neutropenia.

Sementara itu, leukopenia bermaksud bahawa anda kekurangan sel darah putih dalam darah anda. Iaitu, agranulositosis adalah bentuk leukopenia yang akut, teruk, dan berbahaya.

Apakah simptom agranulositosis?

Gejala agranulositosis biasanya serupa dengan jangkitan yang mendasari, seperti:

 • Demam mendadak
 • Menggigil
 • Penurunan tekanan darah yang menyebabkan kelemahan anggota badan
 • Luka di mulut atau tekak
 • Sakit tekak
 • Gusi berdarah
 • Keletihan
 • Gejala seperti selesema
 • Sakit kepala
 • Berpeluh
 • Kelenjar bengkak

Jangkitan yang tidak dirawat boleh merebak dengan cepat ke seluruh badan dan juga ke dalam darah. Sekiranya ini berlaku, ia akan menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai sepsis dan berpotensi mengancam nyawa.

Apakah penyebab agranulositosis?

Apabila anda mempunyai agranulositosis, jumlah neutrofil anda sangat rendah. Tahap normal neutrofil pada orang dewasa biasanya sekitar 1,500-8,000 neutrofil per mikroliter darah. Sementara itu, jika anda mempunyai agranulositosis, anda mempunyai kurang dari 500 neutrofil per mikroliter darah.

Punca penyakit ini dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu agranulositosis kongenital dan bukan kongenital. diperoleh ).

Agranulositosis kongenital adalah keadaan kekurangan dalam jumlah granulosit sejak lahir. Sementara itu, jenis lain disebabkan oleh pengambilan ubat tertentu atau prosedur perubatan.

Dalam keadaan yang diperoleh (diperoleh, sesuatu menyebabkan sumsum tulang anda gagal menghasilkan neutrofil atau menghasilkan neutrofil yang tidak tumbuh menjadi sel yang berfungsi dan matang.

Selain itu, mungkin juga ada sebab lain yang menyebabkan neutrofil mati terlalu cepat. Dalam agranulositosis kongenital, anda mewarisi gangguan genetik yang menyebabkannya.

Keadaan yang baru diperoleh boleh disebabkan oleh beberapa perkara:

 • Ubat antitiroid, seperti karbimazol dan metimazol (Tapazole).
 • Ubat anti-radang, seperti sulfasalazine (Azulfidine), dipyrone (Metamizole), dan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID).
 • Antipsikotik, seperti clozapine (Clozaril).
 • Antimalarial, seperti kina.
 • Pendedahan kepada bahan kimia (seperti insektisida DDT)
 • Penyakit yang mempengaruhi sumsum tulang (seperti barah)
 • Jangkitan serius
 • Pendedahan sinaran
 • penyakit autoimun (seperti lupus erythematosus sistemik)
 • Pemindahan sumsum tulang
 • Kekurangan nutrien
 • Kemoterapi

Keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki, dan pada usia berapa pun. Untuk keadaan kongenital lebih kerap dijumpai pada kanak-kanak, yang biasanya tidak mempunyai jangka hayat yang panjang.

Apa komplikasi yang boleh timbul dari keadaan ini?

Agranulositosis membuat anda mudah terkena jangkitan, jadi boleh menjadi sangat berbahaya jika tidak dirawat. Salah satu komplikasi penyakit ini adalah sepsis (jangkitan darah). Tanpa rawatan yang betul, sepsis boleh membawa maut.

Dengan rawatan tepat pada masanya, prospek agranulositosis lebih baik. Dalam banyak kes, keadaan dapat diatasi. Orang yang mengalami keadaan ini selepas jangkitan virus malah mendapati keadaan mereka bertambah baik.

Apakah rawatan untuk agranulositosis?

Pilihan rawatan berikut dapat merawat agranulositosis:

1. Rawat penyebabnya

Sekiranya agranulositosis disebabkan oleh penyakit lain, anda akan mendapat rawatan untuk keadaan tersebut. Sekiranya agranulositosis anda disebabkan oleh ubat-ubatan untuk merawat keadaan tertentu, doktor anda mungkin menetapkan ubat pengganti.

Sekiranya anda mengambil beberapa ubat yang berbeza, anda mungkin perlu berhenti mengambilnya. Ini mungkin satu-satunya cara untuk mengetahui ubat apa yang menyebabkan masalah ini. Doktor anda mungkin menetapkan antibiotik atau ubat antijamur untuk merawat sebarang jangkitan.

2. Rawatan lain

Rawatan dengan faktor perangsang koloni granulosit juga boleh menjadi pilihan. Walau bagaimanapun, biasanya digunakan pada orang yang menderita barah dan telah menjalani rawatan kemoterapi.

Rawatan ini mendorong sumsum tulang menghasilkan lebih banyak neutrofil. Ia boleh digunakan bersama dengan rawatan kemoterapi anda.

Di samping itu, walaupun tidak banyak digunakan, transfusi neutrofil dapat menjadi pilihan sementara bagi beberapa orang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found