Kesihatan

8 Cara Mudah untuk Tampil Lebih Cerdas di hadapan Orang Lain

Setiap orang mempunyai tahap kecerdasan yang berbeza. Ada yang super pintar, ada yang biasa-biasa saja. Jadi, adakah cara tertentu agar kita dapat kelihatan lebih pintar di hadapan orang ramai?

Petua mudah untuk kelihatan lebih pintar

Menunjukkan kesan bahawa kita adalah orang pintar tentu memberikan banyak kelebihan, terutama ketika anda harus bertemu orang baru atau semasa wawancara kerja. Kesan pertama yang baik akan menolong anda mendapat simpati daripada orang lain.

Tanpa kerumitan, berikut adalah cara yang terbukti secara saintifik untuk tampil lebih pintar:

1. Mengasah perbendaharaan kata anda

Bukan rahsia lagi bahawa memperdalam bahasa ibunda anda dapat meningkatkan kecerdasan anda. Aktiviti ini bukan sahaja melatih otak untuk memperluas perbendaharaan kata, tetapi juga menjadikan anda lebih mahir dalam berkomunikasi.

Untuk kelihatan pintar, cubalah memperkayakan perbendaharaan kata dan berlatih dengan bercakap dengan orang lain. Walau bagaimanapun, elakkan menggunakan istilah atau jargon yang terlalu berat. Tingkah laku ini sebenarnya memberi gambaran bahawa anda seorang yang pintar dan sombong.

Petua lain: luangkan masa untuk belajar bahasa baru.

2. Memakai cermin mata

Sumber: Topologi

Cermin mata memberikan rasa pintar yang sangat kuat. Dalam tinjauan yang dilakukan di UK, sebanyak 43 peratus orang berpendapat bahawa orang yang memakai cermin mata lebih pintar daripada mereka yang tidak memakainya.

Sebabnya adalah kerana kacamata identik dengan profesor, hakim, dan orang bijak. Orang juga cenderung menganggap bahawa pengguna kaca mata harus rajin membaca buku dan mempunyai pandangan yang luas.

3. Suka bergurau

Bercanda adalah cara terbaik untuk menjadikan anda kelihatan lebih pintar. Sebenarnya, orang yang mempunyai kecerdasan tinggi biasanya mempunyai rasa humor yang baik. Ini kerana jenaka membentuk corak komunikasi yang unik di otak.

Tidak seperti perbualan biasa, otak anda tidak dapat meramalkan berakhirnya jenaka. Hasil akhir dari jenaka lucu adalah rangsangan kuat kepada otak. Apabila anda dilayan dengan gurauan, beberapa bahagian otak aktif secara serentak dan membuat anda mempelajari sesuatu yang baru.

4. Senyum banyak

Susanne Quadflieg, pensyarah psikologi eksperimen di University of Bristol, menyatakan bahawa orang sering mengaitkan kesan yang baik dengan kecemerlangan seseorang.

Secara sederhana, apabila anda melihat atau merasa menarik di mata orang lain, mereka akan membentuk andaian yang baik tentang anda.

Sekiranya anda mencari cara untuk kelihatan pintar, cuba banyak tersenyum. Senyuman membuat anda kelihatan menarik. Setelah seseorang tertarik kepada anda, mereka akan menganggap anda pintar, baik hati, dan mempunyai ciri positif yang lain.

5. Berjalan dengan kelajuan normal

Kajian yang diketuai oleh Universiti Boston mendapati bahawa tempo berjalan yang terlalu cepat atau terlalu lambat memberi kesan tidak cerdas. Sebabnya adalah kerana manusia cenderung untuk menentukan kecerdasan suatu objek berdasarkan ciri-ciri manusia yang ada di dalamnya.

Dalam kajian ini, sifat manusia yang dimaksudkan terdiri dari bentuk badan, sikap, dan tempo berjalan. Semakin berbeza objek bagi manusia, semakin sukar untuk menilai kecerdasannya berdasarkan standard manusia.

6. Buat hubungan mata

Sentuhan mata adalah tanda bahawa orang yang terlibat dalam perbualan saling memahami kata-kata. Untuk menjadikan diri anda kelihatan lebih pintar, cubalah kaedah ini dan jaga hubungan mata sepanjang perbualan.

Bagi banyak orang, kekurangan kontak mata bermaksud anda tidak memahami apa yang mereka bicarakan. Mereka mungkin menganggap anda tidak fokus, atau lebih teruk lagi, tidak cukup pintar untuk memahami topik tersebut.

7. Muncul dengan yakin

Merujuk kepada kajian di Jurnal Psikologi Sosial Eksperimental , keyakinan diri sering dikaitkan dengan kecerdasan. Sebenarnya, anda akan dilihat lebih pintar jika anda menunjukkan sikap atau keyakinan diri yang terlalu yakin ( terlalu yakin).

Menjadi yakin memerlukan kerja keras. Apabila orang melihat sikap yakin anda, mereka percaya bahawa anda cukup pintar untuk menghadapi rintangan hidup untuk dapat bertindak seperti itu.

8. Intonasi suara lebih kuat, lebih jelas, dan ekspresif

Adakah anda pernah berjumpa dengan orang yang cuba kelihatan pintar dengan banyak bercakap? Ternyata, kaedah ini cukup berjaya. Kuncinya adalah untuk mengubah kelantangan suara dan tenaga anda. Juga, cuba jangan terlalu banyak jeda dalam ayat anda.

Terdapat penjelasan saintifik di sebalik fenomena ini. Apabila dua orang memberitahu perkara yang sama, orang yang lebih ekspresif ketika bercakap dinilai lebih berwawasan, cerdas, dan bertenaga. Mereka juga dianggap mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai apa yang mereka bicarakan.

Menjadi lebih bijak di hadapan orang lain tidak mudah, terutamanya jika anda bukan orang yang suka tampil di khalayak ramai. Walau bagaimanapun, anda boleh mempraktikkannya dengan mengadakan banyak perbualan dengan orang lain.

Terus berusaha, dan anda akan mendapat keuntungan dalam banyak keadaan dalam hidup anda.