Kesihatan pernafasan

Adakah Bronkitis Berjangkit dan Mencegah? |

style = "font-weight: 400;"> Bronkitis adalah keradangan pada lapisan tiub bronkus, saluran yang membawa udara ke dan dari paru-paru. Keadaan ini dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu akut dan kronik. Gejala kedua-dua jenis bronkitis adalah batuk yang tidak hilang dalam jangka masa tertentu. Dengan gejala seperti itu, persoalan seterusnya yang mungkin timbul ialah adakah bronkitis adalah penyakit berjangkit? Adakah terdapat sesuatu yang boleh dilakukan sebagai usaha mencegah bronkitis? Ulasan di bawah akan menjawab soalan itu.

Adakah bronkitis adalah penyakit berjangkit?

Anda mungkin tertanya-tanya, adakah bronkitis berjangkit atau tidak. Sayangnya, jawapannya tidak semudah "ya" atau "tidak".

Semua penjelasan mengenai bronkitis selalu dibezakan dari kedua-dua jenis, iaitu akut dan kronik. Lihat penjelasan di bawah!

Bronkitis akut

Bronkitis yang biasanya berjangkit adalah jenis akut. Ini kerana penyebab bronkitis kronik biasanya adalah virus atau bakteria, yang mudah merebak.

Kuman ini menyebabkan keradangan yang memicu munculnya gejala bronkitis, seperti batuk, tidak sihat, hingga sesak nafas. Batuk yang dihasilkan juga mengandungi lendir dan dapat berubah warna.

Dilaporkan dari Mayo Clinic, kuman yang menyebabkan bronkitis akut disebarkan melalui titisan kahak yang dihasilkan oleh orang sakit dengan batuk, bersin, atau bercakap. Anda boleh dijangkiti dengan menghirup titisan.

Selain itu, kuman juga dapat disebarkan melalui kontak dengan objek yang dijangkiti. Bronkitis juga dapat menyebar ketika anda menyentuh item yang mempunyai virus di atasnya, kemudian menyentuh mulut, mata, atau hidung anda.

Itulah sebabnya mengapa anda perlu menutup mulut ketika bersin atau batuk untuk mencegah penularan bronkitis.

Sekiranya anda sudah menggunakan ubat untuk bronkitis, penularan biasanya akan berhenti 24 jam selepas memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai bronkitis yang disebabkan oleh virus, antibiotik tidak akan merawat keadaan anda. Walau bagaimanapun, ubat tradisional mungkin dapat melegakan simptom akibat bronkitis.

Bronkitis virus boleh membuat anda menyebarkan penyakit yang sama kepada orang lain sekurang-kurangnya beberapa hari, atau mungkin seminggu.

Bronkitis kronik

Adakah bronkitis kronik berjangkit seperti bronkitis akut? Jawapannya selalunya tidak.

Bronkitis kronik adalah keradangan saluran udara yang berlangsung lama. Penyebab utamanya ialah pendedahan kepada asap rokok.

Di samping itu, keadaan ini juga dapat dipicu oleh pelbagai perengsa, seperti pencemaran udara. Oleh itu, bronkitis kronik biasanya tidak akan disebarkan dari satu orang ke orang lain.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai bronkitis kronik, anda juga boleh mendapat bronkitis akut. Dalam kes ini, bronkitis akut adalah komplikasi bronkitis kronik.

Apakah pencegahan bronkitis yang boleh dilakukan?

Setelah anda mendapat jawapan mengenai apakah bronkitis berjangkit atau tidak, anda pasti mencari kaedah untuk mengelakkan penyakit ini. Anda boleh mengurangkan risiko terkena bronkitis dengan mengambil langkah pencegahan berikut:

1. Berhenti merokok

Salah satu kaedah utama untuk mencegah bronkitis adalah berhenti merokok sekiranya anda seorang perokok. Sekiranya anda bukan perokok, jangan sesekali menghampiri rokok.

Anda juga dinasihatkan untuk mengelakkan asap rokok. Dikutip dari laman web Jabatan Kesihatan Victoria, Australia, merokok pasif meningkatkan risiko penyakit pernafasan, termasuk bronkitis.

Berhenti merokok juga merupakan cara untuk mencegah penyakit paru obstruktif kronik (COPD), gangguan paru-paru yang terdiri daripada bronkitis kronik. Setelah anda didiagnosis dengan COPD, penting untuk segera berhenti merokok.

Yayasan COPD menyatakan bahawa terus merokok setelah diagnosis COPD menjadikan anda lebih rentan terhadap gejala yang semakin teruk (eksaserbasi).

2. Dapatkan vaksin

Cara lain untuk mencegah bronkitis adalah dengan memberi vaksin. Ini kerana bronkitis akut biasanya disebabkan oleh virus influenza.

Vaksinasi influenza rutin adalah pilihan yang tepat untuk mencegah bronkitis akut. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat, CDC, mengatakan bahawa vaksinasi ini disyorkan untuk orang yang mempunyai kriteria berikut:

  • Kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun
  • Dewasa 65 tahun ke atas
  • Ibu mengandung
  • Orang yang mempunyai keadaan kesihatan yang kronik

Di samping itu, anda juga dapat mencegah bronkitis dengan melakukan vaksinasi terhadap radang paru-paru. Anda perlu mengambil langkah pencegahan ini untuk mengelakkan komplikasi bronkitis dalam bentuk radang paru-paru.

Pelbagai Vaksin Yang Boleh Mencegah Pneumonia

3. Basuh tangan anda

Cara lain untuk mencegah penularan bronkitis adalah dengan mencuci tangan dengan betul. Mencuci tangan dapat mencegah jangkitan virus yang boleh menyebabkan bronkitis.

Anda boleh menjaga kebersihan tangan anda dengan mencuci dengan pembersih berasaskan alkohol. Kaedah ini lebih pantas daripada mencuci tangan dengan sabun dan air.

Basuh tangan anda dengan sabun dan air jika tangan anda kelihatan kotor dengan darah atau cecair badan, atau setelah menggunakan tandas.

4. Menggunakan topeng

Sekiranya anda mengalami bronkitis kronik, anda mungkin mempertimbangkan memakai topeng di tempat kerja anda. Ini dilakukan untuk mengelakkan pendedahan kepada pencemaran, habuk, atau asap dan memberi keselesaan kepada anda ketika berada di tempat orang ramai.

Masker juga digunakan untuk mencegah anda terkena virus influenza yang sering menyebabkan bronkitis akut. CDC mengatakan, jika anda mempunyai simptom selesema, anda harus tinggal di rumah sehingga gejalanya hilang. Periksa gejala keadaan anda di sini.

Namun, jika anda diminta meninggalkan rumah, anda disarankan memakai topeng untuk mengelakkan penularan bronkitis kepada orang lain.