Kehamilan

6 Khasiat Sirsak untuk Wanita Hamil, Salah satunya Mengatasi Mual

Memberi perhatian kepada pengambilan makanan semasa mengandung adalah sesuatu yang tidak boleh anda lewatkan. Salah satunya ialah memilih buah yang kaya dengan nutrien sehingga bermanfaat bagi anda dan bayi dalam kandungan. Dari pelbagai jenis buah, anda juga boleh makan buah sirsak. Apa faedah buah sirsak untuk wanita hamil? Lihat penjelasan lengkapnya.

Kandungan khasiat buah sirsak untuk wanita hamil

sirsak, sirsak, atau Annona muricata mungkin bukan pilihan utama anda dalam memakan buah semasa mengandung.

Sebenarnya, sirsak cukup popular kerana teksturnya yang berbeza sekaligus menyegarkan badan. Bukan hanya itu, terdapat pelbagai jenis kandungan nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan anda.

Berikut ini adalah kandungan nutrisi dan khasiat buah sirsak untuk ibu hamil, seperti berikut.

 • Kalori: 65
 • Air: 81.7 gr
 • Serat 3.2 g
 • Kalsium: 14 mg
 • Natrium: 14 mg
 • Fosforus: 27 mg
 • Kalium: 289.9 mg
 • Folat: 14 mcg
 • Beta karotena: 10 mcg
 • Vitamin C: 20 mg
 • Vitamin B2: 0.08 mg

Pelbagai jenis khasiat sirsak untuk ibu hamil

Makan makanan yang kaya dengan nutrien dan nutrien semasa mengandung dapat membantu bayi membesar dan berkembang dengan baik.

Memetik dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional, memakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin dan mineral dapat membantu wanita hamil untuk mendapatkan keseimbangan pemakanan.

Begitu juga dengan buah sirsak yang mempunyai tekstur berkrim dan rasa yang tidak kurang menyegarkan dengan jeruk, nanas, atau strawberi.

Berikut adalah khasiat buah sirsak untuk wanita hamil yang amat disesalkan.

1. Mengatasi loya

Mual atau mual pagi adalah keadaan biasa pada wanita hamil pada trimester pertama. Penyebabnya adalah ketidakseimbangan hormon, bau sensitif, kekurangan nutrien.

Sekiranya boleh, ibu boleh mengambil sirsak untuk mengatasi loya. Kandungan serat dalam buah sirsak berguna untuk mengurangkan penghasilan asam lambung pada wanita hamil.

Kemudian, terdapat juga ramuan seperti natrium dan kalium. Memetik dari Mayo Clinic, kedua-dua bahan ini berguna untuk mengekalkan pengambilan cecair yang hilang akibat loya dan muntah yang boleh menyebabkan dehidrasi.

2. Melancarkan sistem pencernaan

Sembelit semasa kehamilan agak biasa disebabkan oleh perubahan hormon, rahim yang membesar, dan kekurangan pengambilan serat.

Kandungan air dan serat dalam buah sirsak juga berguna untuk mengatasi pergerakan usus yang sukar kerana dapat membantu melancarkan sistem pencernaan wanita hamil.

Anda juga perlu mengekalkan pengambilan cecair untuk meningkatkan keupayaan serat untuk melembutkan najis yang tersumbat.

Terdapat juga komponen anti-radang pada buah sirsak seperti alkaloid dan quinolones untuk membantu mengurangkan parasit dan kerengsaan pada perut.

3. Mengekalkan keseimbangan gula dalam darah

Sekiranya anda menghidap diabetes kehamilan semasa mengandung, ini membuatkan anda memerlukan makanan yang dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah.

Buah sirsak pada wanita hamil berguna untuk mengatur dan menurunkan kadar gula dalam darah. Ada kemungkinan, dapat menurunkan kadar gula hingga 75%.

Walau bagaimanapun, manfaat sirsak untuk wanita hamil yang satu ini masih memerlukan kajian lebih lanjut mengenai manusia.

4. Mengurangkan tekanan

Kehamilan boleh menyebabkan pelbagai perubahan mood seperti perasaan bahagia, kegelisahan, dan tekanan. Tidak perlu risau kerana ini adalah keluhan wanita hamil yang normal.

Sebaliknya, elakkan kegelisahan dan tekanan yang berlebihan kerana ia memberi kesan buruk kepada kesihatan anda. Salah satu cara untuk mengurangkannya adalah dengan berehat dan makan makanan yang sihat.

Manfaat lain dari buah sirsak untuk wanita hamil adalah untuk menghilangkan kegelisahan. Ini sesuai dengan kajian yang bertajuk Pencirian Sebatian Anxiolytic dari Ekstrak Daun Annona muricata.

Kajian ini menjelaskan bahawa terdapat sifat anti-radang untuk menenangkan kegelisahan pada buah sirsak.

5. Menjaga kesihatan rahim

Antioksidan mempunyai manfaat menyahtoksin serta mencegah terjadinya penyakit kronik, termasuk untuk wanita hamil.

Tidak hanya antioksidan, ada juga vitamin C dalam buah sirsak yang juga bermanfaat untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan membantu tubuh wanita hamil menyerap zat besi.

Nampaknya, buah sirsak juga mengandungi folat yang juga penting semasa kehamilan. Ini kerana asid folik berguna untuk mengekalkan perkembangan janin.

Manfaat lain dari asid folik adalah untuk mencegah kecacatan kelahiran dan keguguran.

6. Membantu mengurangkan kekejangan

Keluhan lain yang biasanya dirasakan oleh wanita hamil adalah keletihan dan kekejangan di beberapa bahagian badan. Tidak cukup rehat, cuba perhatikan pengambilan makanan yang mengandungi kalium.

Kalium adalah sejenis mineral yang berperanan penting dalam menjaga keseimbangan cecair dan membantu otot berkontraksi dengan betul.

Nampaknya, buah sirsak mempunyai kandungan kalium yang cukup tinggi sehingga anda dapat menggunakannya untuk mengurangkan kekejangan semasa hamil.