Kecergasan

Kecergasan Jantung dan Paru-Paru Dapat Diukur Dengan Cara Mudah Ini

Agar anda dapat bergerak dengan lancar dan badan anda tetap sihat, dua organ penting anda, iaitu jantung dan paru-paru, mesti berfungsi dengan baik. Ternyata ada cara mudah untuk mengetahui apakah jantung dan paru-paru anda cukup sihat dan sihat sehingga fungsinya terjaga. Anda tidak perlu pergi ke hospital, anda juga boleh melakukannya sendiri.

Apakah kecergasan jantung dan paru-paru?

Kecergasan tubuh seseorang dapat diukur dari pelbagai perkara. Contohnya, dari tahap kecergasan otot, kecergasan jantung, dan kecergasan paru-paru. Kecergasan bahagian badan ini dapat ditingkatkan dan dilatih oleh aktiviti fizikal dan sukan.

Dengan mengamalkan kecergasan, kekuatan dan daya tahan jantung dan paru-paru semasa anda aktif akan meningkat. Anda juga boleh bergerak dengan lancar dan tidak mudah letih.

Bagaimana mengukur kecergasan jantung dan paru-paru?

Sekiranya anda ingin mengukur fungsi jantung dan paru-paru dalam prestasi mereka, anda boleh melakukan beberapa siri ujian di hospital, seperti Ujian Fungsi Pulmonari (PFT) untuk paru-paru dan ECG (ECG) untuk jantung. Walau bagaimanapun, prosedur ini tentunya sangat rumit sehingga memerlukan kos yang tinggi.

Anda boleh mengetahui tahap kecergasan jantung dan paru-paru dengan cara yang lebih mudah, hanya dengan melakukan senaman aerobik. Anda tidak perlu pergi ke hospital untuk menjalani beberapa ujian.

Latihan aerobik adalah sukan yang pergerakannya tetap untuk jangka masa tertentu dan dilakukan berulang kali. Contohnya ialah berenang, berbasikal, berjoging, dan senaman aerobik.

Kerana pergerakannya berulang dan berterusan, ia memerlukan tenaga yang stabil dan pengambilan oksigen yang baik. Jadi, senaman aerobik baik untuk kecergasan jantung dan paru-paru anda.

Melalui degupan jantung anda selepas latihan aerobik, anda juga dapat mengukur sama ada jantung dan paru-paru anda cukup sihat dan sihat.

Kaedah mudah untuk mengukur kecergasan jantung dan paru-paru dengan senaman aerobik

Pertama, sediakan alat yang diperlukan, iaitu jam randik dan peralatan sukan. Kemudian, hitung degupan jantung anda semasa rehat dan semasa melakukan aktiviti.

Terdapat dua langkah yang perlu anda lakukan untuk mengukur degupan jantung anda. Lihat langkah-langkah di bawah.

  • Ukur arteri di leher dan arteri di pergelangan tangan. Semasa melihat jam randik , hitung jumlah degupan jantung dalam jangka masa 10 saat. Kemudian, kalikan dengan 6 untuk mendapatkan degupan jantung dalam satu minit. Sebagai contoh, dalam sepuluh saat anda mempunyai 17 degupan jantung, kalikan dengan 6. Itu bermakna dalam satu minit anda mempunyai 102 degupan jantung.
  • Bersenam sekurang-kurangnya 10 minit. Selepas itu, hitung degupan jantung anda lagi dalam satu minit. Anda boleh menggunakan formula yang sama dengan yang anda gunakan semasa mengukur kadar denyutan jantung anda yang sedang berehat.

Nah, pertimbangkan ukuran degupan jantung yang normal dalam satu minit pada orang dewasa yang sihat berikut.

25 tahun : 98-146

Berumur 35 tahun : 98-138

45 tahun : 88-131

Berumur 55 tahun : 83 – 123

Berumur 65 tahun : 78 – 116

Sekiranya anda jarang bersenam, anda dapat melihat perubahan kadar denyutan jantung anda dengan berjalan kaki selama 10 minit. Namun, bagi anda yang sudah melakukan senaman secara teratur, anda mungkin perlu bersenam sebentar sebelum degupan jantung anda menjadi lebih cepat.

Kenapa begitu? Ini menunjukkan bahawa jantung dan paru-paru anda berjaya menyesuaikan diri dengan aktiviti fizikal, sehingga mereka dapat lebih efisien dalam metabolisme.

Semakin stabil degupan jantung anda ketika anda bersenam, jantung dan paru-paru anda akan menjadi lebih baik. Denyutan jantung yang stabil juga dicirikan oleh pernafasan yang baik ketika melakukan aktiviti atau bersenam.

Sementara itu, jika degupan jantung anda cenderung tidak teratur dan compang-camping, anda mungkin mudah terengah-engah dan kehabisan nafas ketika anda bergerak secara aktif.