Kesihatan Muskuloskeletal

Sindrom Carpal Tunnel: Gejala, Punca dan Rawatan

Definisi sindrom carpal tunnel

Apakah sindrom carpal tunnel?

Sindrom terowong karpal adalah gangguan yang berlaku apabila terdapat tekanan pada saraf median, iaitu saraf yang mengawal deria rasa dan pergerakan di pergelangan tangan dan tangan.

Gangguan muskuloskeletal agak biasa dan pernah dialami oleh banyak orang. Keadaan ini menyebabkan rasa sakit pada kebas pada tangan dan lengan.

Masalah ini berlaku apabila terdapat tekanan pada saraf median, iaitu saraf yang mengawal deria rasa dan pergerakan di pergelangan tangan dan tangan. Saraf melewati struktur berbentuk terowongan di pergelangan tangan yang disebut terowong karpal. Apabila dimampatkan, saraf median mengecut dan bergerak ke arah pergelangan tangan. Biasanya, sindrom karpal ini semakin teruk dari masa ke masa. Oleh itu, diagnosis dan rawatan awal sangat penting untuk membantu merawat keadaan ini. Pada tahap yang agak ringan, gejala sindrom karpal terowong dapat diatasi dengan menggunakan serpihan pada pergelangan tangan, atau mengelakkan aktiviti tertentu terlebih dahulu. Sekiranya tekanan pada saraf median berterusan Sekiranya ini berlaku, saraf akhirnya akan rosak dan gejalanya akan bertambah buruk. Untuk mengelakkan ini berlaku, pesakit mungkin perlu menjalani pembedahan untuk mengurangkan tekanan pada saraf median.

Seberapa biasa keadaan ini?

Sindrom terowong karpal adalah keadaan yang sering dialami oleh pengguna komputer, juruwang, tukang daging, pembersih, dan pekerja lain yang membolehkan kedua-dua tangan melakukan pergerakan berulang untuk jangka masa yang panjang.

Penyakit ini dapat diatasi dengan mengurangkan faktor risiko. Oleh itu, berbincanglah dengan doktor atau doktor ortopedik anda untuk maklumat lebih lanjut.